Blog > Komentarze do wpisu

Torcik bezowy z kremem chałwowym

Składniki:

*400 ml. kremówki

*250 g. chałwy

*5 białek

*2 tabliczki białej czekolady

*2 owoce kiwi

*1-2 nektarynki

*1 szk. cukru

*fix do śmietany

*1 łyżeczka cukru pudru

*2 łyżeczki mąki kukurydzianej

*1/3 łyżeczki cynamonu

 

Sposób przygotowania:

Białka ogrzane do temperatury pokojowej przelej do miski. Ubijaj na średnich obrotach i stopniowo dodawaj cukier. Do sztywnej piany wsyp mąkę kukurydzianą i cynamon. Dokładnie wymieszaj.

Rozgrzej piekarnik do 120 stopni C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na niej dwie obręcze tortownicy o średnicy 18-20 cm. Do każdej nałóż  połowę piany. Susz bezę w piekarniku 2,5 h. W połowie zdejmij obręcze. Możesz też narysować na papierze dwa okręgi i wypełnić je pianą.

Przygotuj krem. 1/3 śmietanki wlej do garnka. Dodaj połamaną na kawałki czekoladę i podgrzej całość. Do rozpuszczonej czekolady dorzuć pokruszoną chałwę. Zamieszaj i wystudź. Pozostałą śmietanę ubij z fixem i łyżką cukru pudru. Zmieszaj z przestudzoną masą chałwową i wstaw do lodówki.

Zimne bezy zdejmij z papieru. Przełóż je kremem i udekoruj owocami. Jeśli bezy są dobrze wysuszone, tort można przechowywać w lodówce przez noc.

wtorek, 02 października 2012, kuchareczka1993

Polecane wpisy

  • Torcik Cappuccino

    Składnki: Biszkopt: *6 jajek *1szkl. mąki *3/4 szkl. cukru *cukier waniliowy *1 łyżeczka proszku do pieczenia *1 łyżka octu Krem budyniowy *2 i 1/2 szkl. mleka

  • Cappuccino na biszkoptach

    Składniki: *paczka biszkoptów *6 jajek *1/2 szklanki cukru *kostka margaryny *3 serki homogenizowane waniliowe *2 łyżki kawy rozpuszczalnej *100g. czekolady *2

  • Tarta z owocami

    Składniki: CIASTO: *250 g. mąki *150g. twardego masła *2 żółtka *2 łyżki cukru pudru *szczypta soli KREM WANILIOWY: * opakowanie budyniu śmietankowego *1 i 1/2

Top Blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
blog fotograficzny