Blog > Komentarze do wpisu

Barszcz chrzanowy

Składniki:

*4 kwa¶ne jabłka

*cebula

*marchewka

*3 ziemniaki

*150g. szynki

*1l. bulionu

*2 jajka

*kieliszek białego wytrawnego wina

*1/2 szklanki ¶mietany 18%

*3 z±bki czosnku

*3 łyżki startego chrzanu

*2 łyżki masła

*1 łyżka m±ki

*sok z cytryny

*majeranek

*li¶ć laurowy

*5 ziaren ziela angielskiego

*5 ziaren pieprzu

*cukier

*sól

*pieprz

*gał±ka koperku

 

Sposób przygotowania:

Jajka ugotowaćna twardo,obrać. Szynkę pokroić w kostkę.Jabłka zetrzeć na grubych oczkach, skropić sokiem z cytryny. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Marchewkę oraz ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.

Na ma¶le przesmażyć szynkę, dodać jabłka, czosnek i cebulę. Podsmażyć, wlac białe wino, dusic aż jabłka się rozpadn±. Zalać bulionem, dodać marchewkę, ziemniaki,łyżkę majeranku, li¶ć laurowy, ziele angielskie i pieprz. Gotować 30 minut. ¦mietanę wymieszać z m±k± i kilkoma łyżkami wywaru. Wlać do zupy, mieszaj±c, zagotować.

Dodać chrzan, doprawić cukrem, sol± i pieprzem. Koperek umyć, osuszyć. Zupę nalać do talerza, do każdej porcji dodać jajko i ozdobić koperkiem.

poniedziałek, 18 marca 2013, kuchareczka1993

Polecane wpisy

  • Barszcz ukraiński

    Składniki: *2 skrzydeła drobiowe *marchewka *pietruszka *seler *3 buraki *4 duże ziemniaki *200 ml. ¶mietanki 18% *sól *pieprz *kostka rosołowa *ziele angielski

  • Wigilijna zupa z karpia

    Składniki: *1 marchewka *1 pietruszka *1/2 selera *2 głowy z karpia *1 li¶ć laurowy *2 łyżki masła *1 łyzka m±ki *1/2 szklanki smietany 22% *2żółtka *sól *piepr

  • Barszcz ze ¶liwkami

    Przepis ten pochodzi z podlasia!!! Składniki: *10 suszonych grzybów *10 suszonych ¶liwek *2 duże buraki *1/2 małej główki kapusty *1 marchewka *1 cebula *2 łyz

Top Blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
blog fotograficzny