wtorek, 19 marca 2013

Składniki:

Ciasto:

*1 i 3/4 szklanki mąki

*2 łyżki cukru pudru

*1 łyżeczka proszku do pieczenia

*3 żółtka

*130g. masła

Masa serowa

*1/2 kg. twarogu ( ja użyłam z Biedronki w kubełku)

*2 jajka

*1/2 szklanki cukru

*1 budyń waniliowy/śmietankowy

*70g. roztopionego masła

Beza

*3 białka

*1/3 szklanki cukru

Ponad to:

* 1 puszka brzoskwiń

 

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki na ciasto zagnieść i podzielić na 1/4 i 3/4. Oby dwie części zapakować do woreczka . 3/4  ciasta schować do lodówki na 30 minut a 1/4 do zamrażalnika.

Ciasto (3/4) wyłożyć na blaszkę i podpiec 1 piekarniku około 15 minut w 180st. C.

***

W tym czasie przygotować masę serową. Jajka należy utrzeć z cukrem. Następnie stopniowo dodawać twaróg. Miksować do połączenia się składników. Na koniec dodać budyń i roztopione i schłodzone masło. Wymieszać.

***

W drugiej misce ubić białka . Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier.

***

Masę serową wylać na podpieczone ciasto. Następnie na masie serowej ułożyć odsączone i pokrojone brzoskwinie . Na brzoskwinie wyłożyć pianę z białek i następnie twarde ciasto z zamrażalnika zetrzeć na tarce o dużych oczkach na wierzch ciasta.

Ciasto piec około 45 minut w 180 st. C.

17:55, kuchareczka1993 , Serniki
Link Komentarze (3) »
poniedziałek, 18 marca 2013

Składniki:

*4 kwaśne jabłka

*cebula

*marchewka

*3 ziemniaki

*150g. szynki

*1l. bulionu

*2 jajka

*kieliszek białego wytrawnego wina

*1/2 szklanki śmietany 18%

*3 ząbki czosnku

*3 łyżki startego chrzanu

*2 łyżki masła

*1 łyżka mąki

*sok z cytryny

*majeranek

*liść laurowy

*5 ziaren ziela angielskiego

*5 ziaren pieprzu

*cukier

*sól

*pieprz

*gałąka koperku

 

Sposób przygotowania:

Jajka ugotowaćna twardo,obrać. Szynkę pokroić w kostkę.Jabłka zetrzeć na grubych oczkach, skropić sokiem z cytryny. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Marchewkę oraz ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.

Na maśle przesmażyć szynkę, dodać jabłka, czosnek i cebulę. Podsmażyć, wlac białe wino, dusic aż jabłka się rozpadną. Zalać bulionem, dodać marchewkę, ziemniaki,łyżkę majeranku, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Gotować 30 minut. Śmietanę wymieszać z mąką i kilkoma łyżkami wywaru. Wlać do zupy, mieszając, zagotować.

Dodać chrzan, doprawić cukrem, solą i pieprzem. Koperek umyć, osuszyć. Zupę nalać do talerza, do każdej porcji dodać jajko i ozdobić koperkiem.

18:32, kuchareczka1993 , Zupy
Link Dodaj komentarz »
piątek, 15 marca 2013

Składniki:

*300g. grzybów

*1l. bulionu  grzybowego lub drobiowego

*2 marchewki

*kawałek selera

*pietruszka

*8 ziemniaków

*cebula

*2 ząbki czosnku

*łyżka masła

*łyżka oleju

*150ml. śmietanki

*łyżka mąki

*ziele angielskie

*liść laurowy

*tymianek

*sól

*pieprz

*1/2 pęczka natki pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Grzyby oczyścić i pokroić w paski. Ziemniaki, marchewki, pietruszkę i seler obrać, pokroić w kostkę. Podgrzać bulion, wrzucić warzywa, ziele angielskie, liść laurowy, gotowac do miękkości. Cebulę i czosnek obrać, posiekać, zeszklic na rozgrzanym maśle oraz oleju. Włożyć grzyby, smażyć 10 minut. Dodać do zupy, wsypać połowę posiekanej natki oraz 1/2 łyżeczki tymianku, gotować około 20 minut na średnim ogniu.

Mąkę wymieszać z śmietaną, połączyc  zniewielką ilością gorącej zupy, wlać do garnka, gotowac koloejne 5 minut. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

09:35, kuchareczka1993 , Zupy
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 14 marca 2013

Składniki:

*kapusta pekińska

*cebula

*koperek

*ogórek zielony

*pieprz

*sól

*cukier

*majonez

 

Sposób przygotowania:

Kapuste poszatkuj, cebulę pokrój w kostkę a ogórek w półplasterki. Wszystkie składniki wymieszaj razem z majonezem. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.

21:20, kuchareczka1993 , Sałatki
Link Dodaj komentarz »

Składniki:

*250g. mąki

*1 szklanka cukru

*2 cukry waniliowe i 1 aromat waniliowy

*1 łyzeczka proszku do pieczenia

*1 szklanka mleka

*1/2 szklanki oleju

*2 jajka

 *biała czekolada

 

Sposób przygotowania:

W jednym pojemniku wymieszać wszystkie suche składniki a w drugim wszystkie mokre skaładniki.

Mokre składniki dodaj do suchych składniki i wymieszaj niedbale. Wypełnij papilotki 1 łyżką masy , włóż kostkę białej czekolady i następnie przykryj druga łyzką masy. Piecz muffinki w piekarniku nagrzanym do 180st. C przez około 15-20 minut.

 

Składniki:

*1i3/4 szklanki mąki

*3/4 szklanki cukru

*1i1/2 łyzeczki proszku do pieczenia

*szczypta sody

*szczypta soli

*opakowanie cukru waniliowego

*żurawina

*1 szklanka mleka

*1/3 szklanki oleju

*1 jajko

 

Sposób przygotowania:

W jednym pojemniku wymieszac wszystkie suche składniki a w drugim pojemniku wszystkie mokre składniki. Mokre składniki dodac do suchych i wymieszac niedbale. Dodać żurawine i jeszcze raz wymieszać. Piec w piekarniku nagrzanym do  180st. C przez około 15-20 minut.

Ozdobić kremem wg. uznania.

środa, 13 marca 2013

Składniki:

*350g. mąki

*1/2 szklanki cukru

*2 łyżeczki proszku do pieczenia

*1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

*cukier waniliowy

*1/2 szklanki oleju

*jajko

*szklanka mleka

*szklanka jagód

*brżowy cukier do posypania

 

Sposób przygotowania:

W jedne misce wymieszać wszystkie sypkie składniki z wyjatkiej brązowego cukru a w drugiej wszystkie mokre składniki. Mokre składniki wlac do suchych i niedbale wymieszać. Dodać jagody i ponownie wymieszać.

Papilotki napełnić ciastem do 2/3 wysokości. Każdą posypać nie wielka ilością cukru brązowego. Wstawic do piekarnika nagrzanego do 180st. C i piec około 15-20 minut.

Składniki:

*250ml.kremówki

*250ml. tłustego mleka

*laska wanilii

*150g. cukru pudru

*4 łyżeczki żelatyny

*1 łyżka rumu

*150g. malin

*150g. jeżyn

*kilka listków mięty

 

Sposób przygotowania:

Żelatynę zalać 2 łyżkami ciepłej wody, odstawić na 5 minut. Podgrzać mleko, wymieszać z żelatyną. Wanilię przekroić na pół, wyjąć ziarenka, dodać do śmietanki. Wrzucić laskę wanilii i 100g. cukru, podgrzać. Wyjąć wanilię, śmietankę połączyć z mlekiem, przestudzić. Wlać rum, wymieszać.Przelać do foremek, wstawić na 4h .do lodówki.

Maliny i jeżyny opłukać.Trochę owoców odłożyć do dekoracji, do reszty dodać 40g. cukru, zmiksować.

Foremki na chwilkę zanurzyć w ciepłej wodzie. Panna cottę wyjąć na talerzyki, polać musem owocowy. Całość udekorować owocami.

10:31, kuchareczka1993 , Desery
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 12 marca 2013

Składniki:

*500g. tłustego twarogu

*300g. malin

*2 galaretki malinowe

*szklanka kremówki

*opakowanie cukru waniliowego

*100g. cukru

*cytryna

*300g. okrągłych biszkoptów

 

Sposób przygotowania:

Jedna galaretkę malinową rozpuść w o połowę mniejszej ilości ciepłej wody niz podano na opakowaniu, przestudzić. Twaróg dwukrotnie zmielić, utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i kremówką.

Z cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok, dodac do galaretki, wymieszać , połączyć z masą serową. Tortownicę wyłożyc biszkoptami, przełożyć masę, wstawic do lodówki na 5-6 godzin.

Maliny zmiksować. Druga galaretke przygotowac według przepisu na opakowaniu, dodać do malin. Gdy zacznie tężeć , polać sernik. Odstawić na kilka godzi do lodówki. by galaretka stężała.

09:17, kuchareczka1993 , Serniki
Link Komentarze (1) »

Składaniki:

*1kg. tłustego twarogu

*10 jajek

*300g. masła

*350g. cukru pudru

*50g. kaszy mannej

*cukier waniliowy

*3 łyżki rodzynek

*1 łyżka mąki

*sól

*gotowa polewa czekoladowa do dekoracji

*płatki migdałowe do dekoracji

Spód:

*250g. mąki

*1 jajko

*150g. masła

*100g. cukru

*1 łyżka kakao

 

Sposób przygotowania:

Zimne masło posiekać z mąką. Dodać kakao, jajko, cukier i szczyptęsoli. Szybko zagnieść kruche ciasto. Cienką warstwą wyłożyć tortownicę, nakłuć widelcem, odstawic na 30 minut do lodówki. Piec 15 minut w piekarnku nagrzanym do 180 st. C.

Rodzynki zalać ciepłą wodą, moczyć 10 minut, osączyć. Twaróg zemleć. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Stopniowo dodawać żółtka a nastęnie twaróg. Wsypać kaszę manną i obtoczone w mące rodzynki. Białka ubbić z szczyptą soli, połączyć z masą. Ciasto przełożyć do tortownicy. Piec 1h. w piekarniku w 180 st. C. Ozdobić polewą czekoladową i płatkami migdałowymi.

08:12, kuchareczka1993 , Serniki
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 11 marca 2013

Składniki:

*300g. brokułów

*100g.fety

*2 łyżki płatków migdałowych

*1/3 szklanki majonezu

*1/2 cytryny

*cukier

*sól

*pieprz

 

Sposób przygotowania:

Brokuł podzielic na różyczki  i wrzucić na osolony wrzątek. Ugotować do miękkości i ostudzić. Płatki migdałowe uprazyć na suchej patelni. Fetę pokroić w kostkę. Połączyć brokuły, fetę oraz połowę uprażonych migdałów. Z połówki cytryny wycisnąć sok. Majonez doprawić sokiem z cytryny, cukrem , sola oraz pieprzem. Sałatke polać doprawionym majonezem, wymieszać.  Na koniec posypać resztą migdałów.

08:29, kuchareczka1993 , Sałatki
Link Komentarze (1) »
niedziela, 10 marca 2013

Składniki:

*ziemniaki ugotowane (przeciśnięte przez praskę)

*mąka ziemniaczanna

Farsz:

*500g. mięsa mielonego

*cebula

*pieprz

*sól

*natka pietruszki

Ponad to:

*boczek

*cebulka

*100g. margaryny lub innego tłuszczu

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaki ugnieść w naczyniu i podzielic na 4 równe części. Jedną część wybrac i wypełnic mąką ziemniaczanną. Zagnieść ciasto.

Mięso podsmażyć z cebulą i przyprawami na patelni. Dodać  natke pietruszki i wymiezać. Mięsem nafaszerować kluski . Ugotować w osolonej wodzie. Polać rozstopionym tłuszczem z cebulka i boczkiem.

12:45, kuchareczka1993 , Dania główne
Link Komentarze (1) »
czwartek, 07 marca 2013

Składniki:

*300g. makaronu świderki

*brokuł

*100g. żółtego sera

*garść czarnych oliwek

*garść pomidorków koktajlowych

*łyżka jasnego octu winnego

*zioła prowansalskie

*oliwa

*cukier

*sól

*pieprz

 

Sposób przygotowania:

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oliwy, osączyć, ostudzić. Brokuł oczyścić, podzielic na różyczki, blanszować 5 minut w osolonym wrzątku, osączyć, ostudzić.

Ser żółty pokroić na kostkę, pomidorki przeciąć na pół. Oliwki pokroić na plasterki. połączyć makaron, brokuły, żółty ser, pomidorki oraz oliwki.

W occie winnym rozpuścić po szczypcie soli oraz cukru, dodać łyżeczkę ziół prowansalskich i pieprz. Wlać 2-3 łyżki oliwy i mieszać, aż powstanie aksamitna emulsja. Sałatke polać sosem i wymieszać.

22:10, kuchareczka1993 , Sałatki
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 05 marca 2013

Składniki:

*10 plasterków szynki parmeńskiej

*5 fig

*4-5 łyżek majonezu

*garść rukoli

 

Sposób przygotowania;

Rukolę umyć, dokładnie osuszyć, oderwać twarde ogonki. Figi pokroić w słupki.

Plasterki szynki posmarować majonezem, na środku ułożyć figi, ciasno zwinąć, ułożyć na talerzu wyścielonym rukolą.

18:55, kuchareczka1993 , Różne
Link Dodaj komentarz »

Składniki:

*4 filety z łososia

*szklanka bulionu warzywnego

*szklanka białego wytrawnego wina

*2 marchewki

*pietruszka

*1/4 selera

*cebula

*3 łyżeczki żelatyny

*cytryna

*2 liście laurowe

*4 ziarna jałowca

*4 ziarna pieprzu

*biały pieprz

*2 białka

*2 gałązki koperku

*ogórek

*2 łyżeczki czarnego kawioru

 

Sposób przygotowania:

Łososia umyć. Ogórek pokroić w plasterki. Koperek opłukać. Cebulę pokroić w piórka. Marchewke , pietruszke oraz seler pokroic w plasterki.

Podgrzac bulion, dodać wino, sok z cytryny, warzywa z wyjątkiem ogórka, liście laurowe, pieprz i jałowiec, gotować 15 minut, Dodac łososia, gotować na małym ogniu 10 minut. Rybe wyjąć, ułożyć na półmisku. Dwa filety ozdobić plasterkami ogórka , koperkirm oraz kawiorem.

Wywar przecedzić przez gazę. Doprawic solą i białym pieprzem, rozpuścić żelatynę. Łososia zalać galaretką, odstawic do lodówki do zastygnięcia.

18:37, kuchareczka1993 , Dania główne
Link Dodaj komentarz »

Składniki:

*opakowanie mrożonego ciasta francuskiego

*8 kiełbasek pieprzowych

*100g. pieczarek

*średnia cebula

*300g. żółtego sera

*olej

*sól

*pieprz

 

Sposób przygotowania:

Ciasto francuskie rozmrozić. Pieczarki oczuścić, cebulę obrać, podzielić na ćwiartki, następnie wszystko zemleć. Rozgrzać olej, dodać zmielone grzyby i smażyć aż odparuje nadmiar płynu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Ciasto francuskie posmarować grzybami, podzielić na 24 kwadraty. Ser pokroić w plasterki, ułożyć po jednym na kawakach ciasta. każdą kiełbaskę pokroić na 3 części, zawinąć w ciasto z serem, skleić brzegi, ułożyc na blasze wyścielonej papierem do pieczenia . Piec 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C.

18:16, kuchareczka1993 , Dania główne
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 03 marca 2013

Składniki:

*400g. ziemniaków

*1 cukinia

*3 marchwie

*200g. twarogu

*ogórek

*1 jajko

*1/2 szklanki mąki

*50g. kiełków rzodkiewki

*2 łyżki jogurtu naturalnego

*olej do smażenia

*sól

*pieprz

*gałka muszkatołowa

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do warzyw dodać mąkę, jajko, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Z masy formować na patelni małe placki i smażyć na złoty kolor. Ogórek obrać, umyć, zetzrć na tarce o dużych oczkach. Twaróg rozdrobnić widelcem, dodać jogurt, ogórek, przyprawić solą i pieprzem. Placki podawać z twarogiem. Przed podaniem posypać kiełkami rzodkiewki.

21:25, kuchareczka1993 , Dania główne
Link Dodaj komentarz »
sobota, 02 marca 2013

Składniki:

*3 białka

*200g. cukru pudru

*100g. zmielonych migdałów

*30g. cukru

*3 łyżki kakao

*1 łyżeczka wody

*słoik nutelli

 

 

Sposób przygotowania:

Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Wymieszaj cukier puder z drobno zmielonymi migdałami i dodaj do piany. Dodaj wodę i kakao, mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Używając łyżeczki formuj 3-3,5 cm, ciasteczka i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Pozostaw do przeschnięcia na 40 minut. Włóż do piekarnika nagrzanego do temp. 140 st. C i piecz 15 minut. Ostudź na blasze a nastepnie połącz po dwa ciastka przekładając nutellą.

21:15, kuchareczka1993 , Ciasteczka
Link Dodaj komentarz »
piątek, 01 marca 2013

Składniki:

*1,5 kg. papryki czerwonej

*3 pomidory

*500g. kiełbasy

*3 duże cebule

*sól

*pieprz

*majeranek

*vegeta

*olej do smażenia

 

Sposób przygotowania;

Pomidory obierz ze skórki i pokrój na ćwiartki. paprykę pokrój w paski, kiełbasę w talarki a cebulę drobno posiekaj. W dużym naczyniu rozgrzej olej i podsmaż lekko na nim cebulę. Dodaj kiełbasę i podsmaż do miękkości. Następnie włóż paprykę, wszystko starannie wymieszaj i duś na wolnym ogniu przez 20 minut. Gdy papryka będzie półmiękka, dodaj pomidory. Gotuj jeszcze około 10 minut aż wszystkie składniki będą miękkie. Na końcu dodaj przyprawy. Podawaj z chlebem.

21:28, kuchareczka1993 , Dania główne
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 28 lutego 2013

Składniki:

*500g. mielonego mięsa

*300g. pieczarek

*1 mała cebula

*1 szklanka zmielonych płatków kukurydziannych

*sól

*pieprz

*1 łyżka masła

*2 jajka

*1 szklanka mąki

Sposób przygotowania:

Mięso mielone wyrób i przypraw. Cebulę drobno pokrój i zeszklij na maśle, dodaj pokrojone pieczarki i smaz aż woda odparuje. Dopraw solą i pieprzem. Z miesą mielonego zrób kulki, do środka włóż pieczarki i uformuj kotleciki.Panieruj w mące, jajku i płatkch kukurydziannych. Smaż na oleju z obu stron.

11:03, kuchareczka1993 , Dania główne
Link Dodaj komentarz »

Składniki:

*700g. ziemnaików

*250g. mąki pszennej

*1 jajko

*sól

*300g. truskawek

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaki ugotuj w mundurkach, obierz, przepuść przez maszynkę i ostudź. Z mąki , ziemniaków, jajka i soli zagnieć gładkie ciasto. Ukulaj z niego wałek i pokrój na krążki o grubości 3 cm. Na każdym ułóż truskawkę i oblep ją ciastem, formując kulki. Knedle wkładaj do wrzącej wody i gotuj 2-3 minuty od wypłynięcia. Na talerzu możesz polać smietaną,stopionym masłem i posypać cukrem.

10:55, kuchareczka1993 , Dania główne
Link Dodaj komentarz »
środa, 27 lutego 2013

Składniki:

*2 skrzydeła drobiowe

*marchewka

*pietruszka

*seler

*3 buraki

*4 duże ziemniaki

*200 ml. śmietanki 18%

*sól

*pieprz

*kostka rosołowa

*ziele angielskie

*liść laurowy

*natka pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Warzywa pokroić w kostkę, wrzucić  do garnka ( oprócz ziemniaków) wraz z skrzydełkami oraz zielem angielskim, liściem laurowy.  Ziemniaki dodać gdy buraki będą na pół miękkie. Doprawić kostką rosołową, solą oraz pieprzem. Do zupy dodać śmietanę. Zupę zagotowac i doprawic do smaku w razie potrzeby. Natkę pietruszki drobno posiekać i dodać do zupy . Zamieszać.

17:21, kuchareczka1993 , Zupy
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 26 lutego 2013

Bardzo serdecznie dziękuje za wyróżnienie mojego bloga: http://kuchareczka1993.blox.pl/html.

 

Zasady zabawy:

Wyróżniony blogier lub blogierka musi odpowiedzieć na  pytania zadane przez osobę , która blog wyróżniła. Sam również nominuje 11 osób i zadaje im 11 pytań. Nie można nominować bloga od którego otrzymało się wyróżnienie.

 

Oto są pytania skierowane do mnie przez Marte:

Pytania:

 

Życiowe ,,motto''?

"Pamiętaj, że szczęście nie zależy od tego, kim jesteś ani od tego, co masz. Zależy wyłącznie od tego, co myślisz."

~ Dale Carnegie

Ulubiona:potrawa,deser,napój?

Sphagetii Carbonara

Twoje pasje?

Fotografia i gotowanie

Pomysł na dobry początek dnia?

Nie myśl co będzie później

Pora roku,w której czujesz się dobrze?

Wiosna

Inspiracje kulinarne?

Sernik z brzoskwiniami i bezą

Dokończ-nie lubię gdy?

...ktoś patrzy mi na ręce

Ciekawe miejsce w Polsce,które polecasz?

Kasprowy Wierch

Film czy książka?

Zdecydowanie film

Trzy życzenia do ,,złotej rybki''?

zdrowa , szczęśliwa , kochana

 

Teraz pora na moje pytania :

1.Ulubiona potrawa?

2.Czego nie lubisz robić?

3.Dokończ " Lubię gdy..."

4.Makaron czy ryż?

5.Przepis na udany dzień

6.Frytki czy kluski?

7.Fast food czy sałatka nisko kaloryczna?

8.Danie , które lubisz gotować?

9.Danie , którego nie lubisz gotwać?

10.Kuchnia Polska czy zagraniczna?

11.Twój ulubony ido kulinarny

 

Blogi do których kieruję pytania:

http://agattek.blox.pl/html

http://stoliczkunakryjsie.wordpress.com/

http://wkuchniwieczorem.blogspot.com/

http://artedelcibo.blogspot.com/

http://mojamanufakturasmaku.blogspot.com/

http://jestemwkuchnizarazwracam.blogspot.com/

http://mycatcooks.blogspot.com/

http://www.muffinkarnia.com/

http://www.dianagotuje.pl/

http://www.inspirowanesmakiem.pl/

http://wesolakuchnia.blogspot.com/

 

 

 

 

22:53, kuchareczka1993
Link Komentarze (1) »

Składniki:

*300ml. wody

*500g. mąki pszennej

*35g. drożdży

*1 łyżeczka soli

*2 łyżki miodu

*3 łyżki kawy zbożowej rozpuszczalnej

*3 łyżki oleju

*50 g. suszonej żurawiny

 

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki oprócz żurawiny włóż do miski i bardzo dokładnie wyrób tak aby ciasto odchodziło od ręki. następnie dodaj żurawinę i wyrabiaj , aż owoce równomiernie rozłożą się w cieście. Przełóż do keksówki, wstawic od piekarnika nagrzanego do 70 st. C i zaczekać aż wyrośnie. Piecz w 180 st. C około 40 minut.

00:29, kuchareczka1993 , Pieczywo
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 25 lutego 2013

 

Składnki:

Biszkopt:

*6 jajek

*1szkl. mąki

*3/4 szkl. cukru

*cukier waniliowy

*1 łyżeczka proszku do pieczenia

*1 łyżka octu

Krem budyniowy

*2 i 1/2 szkl. mleka

*2 budynie śmietankowe

*6 łyżek cukru

*200g. masła

*3 łyżki spirytusu

Masa kawowa

*2 szkl. mleka

*7 łyżek cappuccino

*2 opakowania śnieżki

*5 łyżek żelatyny

Poncz

*1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

*100ml. gorącej wody

*2 łyżki spirytusu

Dekoracja

*słodkie kakao

 

Sposób przygotowania:

Żółtka mieszamy z octem i proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i cukier waniliowy. Następnie dodajemy mąkę i pianę z żółtek. Bardzo delikatnie mieszamy. Pieczemy około 25 minut w 180 st.C. Odstawic do wystudzenia.

***

Kawę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Po ostudzeniu dodajemy spirytus. Biszkopt nasączamy ponczem.

***

Na mleku gotujemy budyń z dodatkiem cukru, odstawić do wystudzenia. Masło utrzec na puszystą masę. Cały czas ucierając dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu . Na koniec wlewamy spirytus i mieszamy. Krem wyłożyc na biszkopt.

***

W zimnym mleku rozpuszczamy cappuccino. Do mleka z kawą dodajemy śnieżkę i ubijamy. Żelatynę należy rozpuścić w gorącej wodzie. Lekko przestudzoną dodajemy do masy kawowej cały czas miksując.Masę od razu wyłożyć na krem budyniowy. Ciasto włożyć do lodówki. Ozdobić kakao.

09:31, kuchareczka1993 , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 8
Top Blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
blog fotograficzny