niedziela, 24 lutego 2013

Składniki:

*1/2 główki niebieskiej kapusty

*liść laurowy

*ziele angielskie

*pieprz

*sól

*cukier

*ocet

*jabłko

*1/2 cebuli

*150g. boczku

Sposób przygotowania;

Kapustę drobno poszatkować. Ugotować z liściem laurowym, zielem angielskim, 1/2 łyżeczki cukru i 1/3 łyżeczki soli.

W osobnym rondelku rozpuścić troszkę margaryny i zeszklić w nim pokrojoną w kostkę cebulę oraz pokrojony w kostkę boczek. Dodać do ocedzonej kapusty. Do kapusty zetrzeć na tarce o grubych oczkach obrane jabłko. Doprawić octem , pieprzem , sola oraz cukrem.

Podawać ciepłą do obiadu.

13:43, kuchareczka1993 , Sałatki
Link Dodaj komentarz »
sobota, 23 lutego 2013

Składniki:

*2 matiasy

*1/2 cebuli

*2 ogórki konserwowe

*groszek zielony

*majonez

*śmietana

*1 jajko ugotowane na twardo

 

Sposób przygotowania:

Cebulkę pokroić w drobną kostkę wraz z ogórkami. Wymieszać z majonezem, odrobiną śmietany i groszkiem. Jajko przekroić na połowę i zawinąć w matiasy.Śledziki udekorować sosem majonezowym oraz groszkiem. Podawać z chlebkiem.

21:46, kuchareczka1993 , Różne
Link Komentarze (1) »

Składniki:

*pierś z kurczaka

*oliwa

*200ml. śmietany 18%

*200 ml. wody

*2 łyżki mąki

*sól

*pieprz

*1 łyżeczka czosnku granulowanego

*1 łyżeczka ziół prowansalskich

 

Sposób przygotowania:

 

Pierś pokroić w kostkę i podsmażyc na oliwie.  W naczyniu mieszamy wszystkie składniki wraz z przyprawami. Dodajemy do podpieczonego kurczaka i doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając. Kurczaka dusić około 5 minut pod przykryciem . Podawać z ryżem i gotowanymi warzywami.

 

21:38, kuchareczka1993 , Dania główne
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 21 lutego 2013

Składniki:

*makaron nitki

*śmietana

*żółtka

*ser parmezan

*sól

*pieprz

*boczek wędzony

*natka pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Makaron ugotuj  na ala dente .Boczek przysmaż na patelni. Śmietanę , żółtka oraz parmezan wymieszać razem i zagotować, doprawić solą i pieprzem. Dosypać posiekaną pietruszke i wymieszać. Podawać z ugotowanym makaronem. Na wierzch dodać parmezan.

10:00, kuchareczka1993 , Dania główne
Link Komentarze (1) »
środa, 20 lutego 2013

 

 

Składniki:

*400g. mielonej szynki wieprzowej

*2 jajka

*4-5 łyżek bułki tartej

*olej do smażenia

 

 

Sposób przygotowania:

Do mielonej szynki wbij 1 jajko i dodaj tyle bułki tartej by powstała gładka masa którą da się uformować. Dopraw masę solą i pieprzem.

W osobnym naczyniu przygotuj rozkłócone drugie jajko oraz pozostałą bułkę tartą.

Na patelni rozgrzej olej. Z masy uformuj niewielkie owalne kotleciki. Panieruj je w jajku a następnie w bułce tartej i wrzucaj na patelnię. Smaż na rumiano około 10 minut.

Usmażone nugetsy wyłóż na papierowy ręcznik by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.

 

 

11:14, kuchareczka1993 , Dania główne
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 18 lutego 2013

Składniki:

*8 filetów z dorsza

*tymianek

*oregano

*estragon

*2 ząbki czosnku

PESTO

*1 pęczek bazylii

*1 ząbek czosnku

*garść orzechów włoskich

*czarny pieprz

*3 łyżki oliwy

*szczypta soli

 

Sposób przygotowania:

Filety pokrój na płaty, natrzyj ziołami i czosnkiem przeciśniętym przez praskę, ugotuj na parze.

Orzechy upraż na suchej patelni. Listki bazylii drobno posiekaj. Do pojemnika blendera włóż wszystkie składniki pesto, zmiksuj ale nie na zupełną miazgę. Rybne płaty posmaruj pesto, zawiń i przekuj wykałaczką.

 

21:36, kuchareczka1993 , Różne
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 17 lutego 2013

Składniki:

*500g. makaronu świderki

*2 łyżki oleju

*2 cebule

*2 puszki tuńczyka w kawałkach

*1/2 opakowania pomidorków cherry

 

Sposób przygotowania:

Makaron ugotuj. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż posiekaną cebulę. Następnie dodaj osączonego tuńczyka z zalewy i smaż jeszcze przez chwilę. Następnie pokrój pomodorki cherry i dodaj na patelnię. Smaż jeszcze dwie minuty i następnie wymieszaj z makaronem.

22:03, kuchareczka1993 , Dania główne
Link Dodaj komentarz »
sobota, 16 lutego 2013

Składniki:

*200g. chudego twarogu

*200g. margaryny

*2 szklanki mąki

*1 duże jajko

*1/2 łyżeczki sody

*1/2 łyżeczki octu

*szczypta soli

*marmolada

*cukier puder

 

Sposób przygotowania:

Twaróg pognieść widelcem następnie dodać miękką margarynę, mąkę, jajko, sól oraz sodę rozpuszczoną w occie. Wszystkie składniki dokładnie zagnieść. Ciasto podzielić sobie na 3 kulki.. Każdą rozwałkować na podsypanym mąką blacie na cienki ogrągły placek. Placek pokroić na 8 równych trójkątów. Na szerszą część nałożyć marmoladę i zwinąć. Uformować rogalik.  Piec w 180 st.C przez około 15-20 minut. aż rogaliki będą złociste. Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem.

Porada:

Rogaliki można także podawać z nutellą, także są bardzo dobre lub z innym nadzieniem jakim się lubi.

19:13, kuchareczka1993 , Rogaliki
Link Komentarze (3) »
piątek, 15 lutego 2013

Składniki:

*paczka biszkoptów

*6 jajek

*1/2 szklanki cukru

*kostka margaryny

*3 serki homogenizowane waniliowe

*2 łyżki kawy rozpuszczalnej

*100g. czekolady

*2 szklanki mleka w proszku

*2 czubate łyżki żelatyny

 

Sposób przygotowania:

Utrzeć jajko z 5 żółtkami i połową szklanki cukru. W drugim naczyniu utrzeć margarynę i cały czas ucierając, powoli dodawać utartą wcześniej masę jajeczną. Następnie dodać serki homogenizowane , 2 szklanki mleka w proszku i rozpuszczoną w szklance gorącej wody i ostudzoną żelatynę. Dwie łyżki kawy rozpuścić w półtorej szklanki gorącej wody. Biszkopty krótko maczać w kawie i układać na blasze. Na nie wyłożyć połowę masy i ponownie ułożyć warstwę biszkoptów nasączonych kawą. Przykryć resztą masy i posypać startą czekolady. Schłodzić w lodówce.

21:34, kuchareczka1993 , Ciasta
Link Komentarze (2) »
czwartek, 14 lutego 2013

Składniki:

*300g. mąki

*150g. masła

*100g. cukru pudru

*1 żółtko

*4 łyżki jogurtu naturalnego

*szczypta soli

*5 twardych moreli

*100g. cukru

*laska wanilii

*1 jajko

 

Sposób przygotowania:

Z mąki, masła, cukru pudru, żółtka , jogurtu i szczypty soli zagnieść kruche ciasto. Zawiń w folię i schłodź.

Szklankę wody zagotuj z cukrem i laską wanili. Morele umyj, każdą przekrój na połowę, wyjmij pestki. Włóż do syropu, gotuj nokoło 2-3 minuty na małym ogniu, osącz.

Ciasto cienko rozwałkuj. Szklanką wycinaj z niego krążki. W połowie kieliszkiem wytnij środek by powstały pierścienie.

Pierścienie smaruj od spodu białkiem, układaj na krążkach, zlep brzegi, w środku połóż połówkę moreli. Cisto posmaruj żółtkiem. Piecz około 20 minut w 200 st. C.

23:27, kuchareczka1993 , Ciasteczka
Link Komentarze (1) »
środa, 13 lutego 2013

Składniki:

*150g. herbatników

*100g. masła

*500g. serka homogenizowanego waniliowego

*250 ml. śmietanki kremówki

*2 łyżki cukru pudru

*1 łyżka żelatyny

*300g. malin

 

Sposób przygotowania:

Żelatynę rozpuść w 3 łyżkach gorącej wody.

Herbatniki włóż do woreczka i pokrusz. Wsyp do miski, dodaj masło i utrzyj.

Masę przesyp do tortownicy, ubij łyżką tak by powstał dość zwarty spód.

Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Dodaj do serka, delikatnie wymieszaj. Połącz z schłodzoną żelatyną.

Połowę masy wyłóż na spód ciastek. Posyp go 1/3 malin, przykryj pozostałą masą, wyrównaj wierzch, wstaw do lodówki. Na wierzchu deseru ułóż pozostałe maliny.

18:53, kuchareczka1993 , Serniki
Link Komentarze (1) »
wtorek, 12 lutego 2013

Składniki:

*2 szklanki mąki

*3/4 szklanki cukru

*2 łyżeczki proszku do pieczenia

*2 łyżki kakao

*1/2 szklanki oleju

*1 jajko

*szklanka mleka

ponadto:

*400ml. śmietany 30%

*4 łyżki cukru pudru

*truskawki

 

Sposób przygotowania :

Przygotować sobie dwie miski. Do jednej dać mąkę, cukier, proszek i kakao a do drugiej olej, mleko i jajko. Wymieszać suche składniki oraz mokre. Mokre składniki dodać do suchych i wymieszać łyżką drewnianną. Foremki do muffinek wypełnić do połowy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i piec około 15 minut.

Śmietanę ubić z dodatkiem cukru pudru i udekorować muffinki .

poniedziałek, 11 lutego 2013

Składniki:

*duży brokuł ( może być mrożony)

*kilka różyczek kalafiora ( może być mrożony)

*duże winne jabłko

*czerwona cebula

*2 jajka ugotowane na twardo

*pół czerwonej papryki

*pół zółtej papryki

SOS:

*3 łyżki majonezu

*3 łyżki jogurtu naturalnego

*płaska łyżeczka musztardy

*zmiażdżony ząbej czosnku

*sok z cytryny

*pieprz

*sól

Sposób przygotowania:

Brokuł ugotować wraz z kalafiorem. Do wystudzonych warzyw dodać pokrojoną w paski paprykę, cebulę, jajka pokrojone w cząstki i pokrojone w słupki jabło.

Składnik sosu dokładnie wymieszać, doprawić do smaku cukrem , solą i pieprzem. Powstałym sosem polać sałatkę i wymieszać.

19:19, kuchareczka1993 , Sałatki
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 10 lutego 2013

Składniki:

*600g. filetów z dorsza lub mintaja

*4-5 pomidorów

*6 ziemniaków

*2-3 cebule

*kilka różyczek brokułów

*4 łyżki oleju

*przyprawa do ryb

*łyżka sosu sojowego

*sok z połowy cytryny

*koperek

*ostra papryka

*sól

 

Sposób przygotowania:

Filety pokroić w kostkę, skropić cytryną i oprószyć przyprawą od ryb. Odstawić na 15 minut.

Pomidory sparzyć, obrać i pokroić na kawałki. Cebulę pokroić w półplasterki, podsmażyć na oleju, dodać pokrojone na cząstki surowe ziemniaki, brokuły i mieszając, smażyć kilka minut. Gdy ziemniaki lekko się zrumienią, dodać pomidory, rybę, wlać ćwierć szklanki gorącej wody, sos sojowy i dusić pod przykryciem na małym ogniu aż ryba i ziemniaki będą miękkie. Przyprawić papryką i solą, obficie posypać koperkiem.

22:24, kuchareczka1993 , Dania główne
Link Dodaj komentarz »
sobota, 09 lutego 2013

Składniki:

*300g. mąki

*300g. masła

*300g. gotowanej szynki

*1 mała papryczka chili

*2 ogórki konserwowe

*świeży koperek

*ostra papryka w proszku

*sól

*pieprz

 

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiej do miski, posiekaj nożem razem z połową schłodzonego masła. Dodaj 4 łyżki lodowatej wody oraz szczyptę soli. Szybko zagnieść kruche ciasto, uformuj kulę, owiń ją folią i odłóż na 30 minut do lodówki.

Szynkę przepuść przez maszynkę do mięsa, a nastepnie zmiksuj na gładki mus z resztą masła. Masę dopraw do smaku pieprzem i papryką.

Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek, a następnie wylep nim foremki na babeczki. Piecz w 200st. C około 20-25 minut.

Przestudzone babeczki napełnij musem szynkowym ( szprycą cukierniczą). Udekoruj papryczką chili, ogórkiami oraz koperkiem.

22:04, kuchareczka1993 , Różne
Link Komentarze (1) »
piątek, 08 lutego 2013

Składniki:

CIASTO:

*250 g. mąki

*150g. twardego masła

*2 żółtka

*2 łyżki cukru pudru

*szczypta soli

KREM WANILIOWY:

* opakowanie budyniu śmietankowego

*1 i 1/2  szklanki 12 % śmietany

*2 łyżki masła

*2 łyżki cukru

*2 łyżki ajerkoniaku

WIERZCH:

*3 kiwi

*2 mandarynki

*garść winogron

*3 połówki brzoskwiń z puszki

 

Sposób przygotowania:

Formę do pieczenia tarty posmarować masłem. Zimne masło szybko zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posiekać z mąką, dodać cukier , żółtka, sól i ewentualnie odrobinę lodowatej wody.Błyskawicznie zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię i porządnie schłodzić. Następnie rozwałkować je i powstałym plackiem wylepić dno i boki formy. Wstawić placek do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec 15- 2- minut.

W tym czasie na śmietance z dodatkiem cukru ugotować budyń, wystudzić go. Następnie utrzeć z powoli dodawanym masłem a potem z ajerkoniakiem. Powstały krem rozsmarować na wystudzonym cieście , zatopić w nim kawałki kiwi, mandarynek, winogron i brzoskwiń

22:25, kuchareczka1993 , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 07 lutego 2013

Składniki:

*2 kawałki schabu

*2 cebule

*1/2 papryki czerwonej

*2 plasterki sera

*jajko

*bułka tarta

*mąka

*sól

*pieprz ziołowy

*tłuszcz

 

Sposób przygotowania:

Schab rozbij tłuczkiem. Oprósz solą i pieprzem. Kotlety obtocz w  mące, póżniej w roztrzepanym jajku i następnie w bułce tartej.Usmaz na rozgrzanym tłuszczu.

W rondlu rozpuść kawałek margaryny, dodaj do niej pokrojoną w kostkę cebule oraz pokrojoną w kosteczkę paprykę. Cebulę z papryką zeszklij na złoty kolor.

Pod koniec smażenia schabowych nałóż na wierzch przygotowaną cebule z papryką i przykryj plasterkiem sera.

17:51, kuchareczka1993 , Dania główne
Link Dodaj komentarz »
środa, 06 lutego 2013

Serdecznie zachęcam Was do odwiedziń oraz polubienia mojego fanpages na Facebooku. Co prawda dopiero go zakładam ale myślę, że z czasem będzie się rozwijał i mam nadzieję , że Wy mi w tym w pewnym sensie pomożecie.

Pozdrawiam :)

23:54, kuchareczka1993
Link Dodaj komentarz »

Składniki:

KRUCHE CIASTO:

*3 szkl. mąki

*4 łyżeczki cukru pudru

*1 łyżeczka proszku do pieczenia

*ok. 200-220g. masła

*5 żółtek

MASA SEROWA:

*1 kg. sera

*niepełna szklanka cukru

*3 jajka

*2 łyżki mąki

*125g. masła

PIANKA I DODATKI:

*1 puszka brzoskwiń

*5 białek

*3/4 szklanki cukru

 

Sposób przygotowania:

Na blat wysypać mąkę, dodać cukier puder, proszek do pieczenia, masło i posiekać aż masło będzie w mniejszych kawałkach. Dodać żółtka i zagnieść. Ciasto będzie lekko lepkie , zagnieść aż będzie jednolite, podzielić na 2 części i schować do zamrażarki.

Jajka na masę serową ubić z cukrem na puch. Dodać ser, mąkę i masło( roztopione lub w temp. pokojowej) i miksować.

Jedną część schłodzonego ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach na dno formy, na to wyłożyć masę serową, następnie brzoskwinie.

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Cukier dodawać stopniowo. Piankę wyłożyć na brzoskwinie.

Na koniec  zetrzeć druga część ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 st.C i piec 1 h. Sernik najlepiej smakuje wystudzony.

20:36, kuchareczka1993 , Serniki
Link Komentarze (4) »
wtorek, 05 lutego 2013

Składniki:

*3 ząbki czosnku

*3 łyżki majonezu

*3 łyżki jogurtu greckiego

* odrobina soli

 

Sposób przygotowania:

Czosnek przecisnąć przez przeciskacz do czosnku lub zetrzeć na tarce o malutkich oczkach. Wymieszać z jogurtem , majonezem i solą . Odstawic na pół godzinki.

 

 

 

16:10, kuchareczka1993 , Sosy
Link Dodaj komentarz »

Składniki:

*piersi z kurczaka

*pieprz CYANNE

*1 jajko

*mąka 1/2 szklanki oraz do opanierowania

*mleko

*sól

 

 

Sposób przygotowania:

Piersi pokrój w zdłóż na paseczki grubości 0,5-1,0 cm. Oprósz solą oraz pieprzem.

Do miski wbij jajko, dodaj troszkę soli, 1/2 szkl. mąki, odrobinę mleka oraz 1 łyżeczkę pieprzu cyanne. Wszystko dokładnie wymieszaj blenderm . Cisto nie może byc za rzadkie. Przelej je do mięsa i wymieszaj łyżką. Do pojemnika nasyp mąkę i delikatnie nie wgniatając i ubijając oprósz stripsy mąką. Wrzucaj do frytkownicy na ok.165 st.C i smaz na złoty kolor.

 

Porada:

Podawaj z frytkami oraz ulubionym sosem.

16:03, kuchareczka1993 , Dania główne
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 04 lutego 2013

Składniki:

* 2 piersi z kurczaka

*pół opakowania mrożonego szpinaku

*2 plastry żółtego sera

*2 łyżki oliwy

*1 niewielka cebula

*2 ząbki czosnku

*2 łyżki śmietany gęstej

*sól

*pieprz

*bułka tarta

*mąka

*jajko

 

Sposób przygotowania:

Piersi rozbij tłuczkiem. Oprósz solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej oliwe i zeszklij na niej drobno posiekana cebule i czosnek. następnie dodaj rozmrożony szpinnak , chwilę podduś , zabiel i śmietaną i dopraw przyprawami. Na każdym kawalki mięsa ułóż ser i łyżkę szpinaku. Zawiń dokładnie w roladę. Jeżeli się nie trzymie można spiąć wykałaczką.

Roladki obtocz dokładnie w mące, jajku i następnie bułce. Smaż na patelni lub w frytkownicy.

17:14, kuchareczka1993 , Dania główne
Link Dodaj komentarz »

Składniki:

*ziemniaki ( wg. ilości osób)

*mąka ziemniaczana

*łyża masła

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaki ugotować. Przecisnąć przez praskę lub ugnieść ugniatakiem do ziemniaków z dodatkiem masła. Lekko przestudzić. Podzielić ziemniaki na 4 równe część . Jedną część ziemniaków odłożyc na bok i wypełnić ją mąką ziemnaczaną. Dokładnie zagnieść wszystkie ziemnaki z mąką i uforomować niewielkie kulki.

Kluski wrzuć do wrzącej i lekko osolonej wody. Gotować 3 minuty od chwili wypłynięcia.

 

Porada:

Kto chce może dodac jajko, kluski sa wtedy twardsze czego ja osobiście nie robię.

 

16:44, kuchareczka1993 , Różne
Link Dodaj komentarz »
sobota, 02 lutego 2013

Składniki:

*2 ćwiartki z kurczaka

*jarzyny

*5 jajek ugotowanych na twardo

*słoik marchewki z groszkiem

*mała puszka kukurydzy

*żelatyna na 2,5 litra wody

 

Sposób przygotowania:

Z mięsa i  jarzyn ugotować rosół. Lekko go doprawić. Mięso obrać z kości i drobno pokroić. Jajka w plasterkach poukładać na dno miski, blaszki, kubków w zależności w czym się chce zrobić galaretkę. Na jajka wysypać groszek, marchewkę oraz kukurydzę. Następnie wyłożyć pokrojone drobno mięso. 2,5 litra rosołu wymieszać z żelatyną. Wszystkie składniki zalać rosołem i odstawić do stęgnięcia . Przechowywać w lodówce podawać z octem i chlebem.

21:38, kuchareczka1993 , Różne
Link Dodaj komentarz »

Składniki:

*500g. wątróbek drobiowych

*3-4 młode cebulki

*1/2 szklanki bulionu z kostki

*1/3 szklanki śmietany 18%

*łyżeczka mąki

*łyżka musztardy

*1/4 łyżeczki tymianku

*1/4 łyżeczki cząbru

*2 łyżki oleju

*50 g. masła

*pieprz

*sól

 

Sposób przygotowania:

Na patelni rozgrzać olej z połową masła, obsmażyć na nim wątróbki na złoto, posolić, posypać świeżo zmielonym pieprzem. Przełozyc do rondla, a na patelni rozpuścić reszte masła, zeszklić na nim drobno pokrojone cebulki, następnie wsypać mąkę, chwilę smażyć i wciąż mieszając wlać zimny bulion. Przygotowaną w ten sposób zasmażkę zagotować, dodać zioła i musztardę, wymieszac i przelać do wątróbki. Dusić na małym ogniu 10 minut.

 

17:03, kuchareczka1993 , Dania główne
Link Komentarze (1) »
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 8
Top Blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
blog fotograficzny