piątek, 01 lutego 2013

Składniki:

*2 łyżi soku z cytryny

*sól

*pieprz

*1 łyżka masła

SOS:

*4 brzoskwinie w puszce

*1 mała papryczka

*1/2 zielonej papryki

*papryka ostra w proszku

*2 łyżki oleju

 

Sposób przygotowania:

Porcje łososia skrop sokiem z cytryny. oprósz solą i pieprzem. Ułóż w naczyniu na każdej połóż trochę masła. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piecz 20 minut.

Brzoskwinie odsącz i pokrój w kostkę. Drobno pokrój papryki. na patelni rozgrzej olej, wrzuć brzoskwinie i papryki. Przykryj i duś 10 minut. Dopraw ostrą papryką i pieprzem. Łososia podawaj z porcją pikantnego sosu i ryżem lub kaszą.

17:20, kuchareczka1993 , Dania główne
Link Komentarze (1) »
czwartek, 31 stycznia 2013

Składniki:

*pierś z kurczaka

*sól

*pieprz

*oregano

*8-10 pomidorków koktajlowych

*mix sałat z rukolą

*2 kromki chleba tostowego

SOS:

* 2 łyżki oliwy

*1 łyżka miodu

*sok z 1/2 cytryny

*sól

*pieprz

 

Sposób przygotowania:

Kurczaka natrzyj solą, pieprzem i oregano. Zawiń w folię aluminiową i  piecz 30 minut w 200 st. C. Pokrój w paski wymieszaj z pokrojonymi pomidorkami i sałatą. Oliwę połącz z miodem. Wlej sok z cytryny i utrzyj. Dopraw solą i pieprzem. Z chleba wytnij grzanki serduszka i podpiecz w piekarniku. Przed podaniem polej sałatkę sosem, na wierzchu ułóż grzanki.

20:15, kuchareczka1993 , Sałatki
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 28 stycznia 2013

Składniki:

Biszkopt:

*10 białek

*10 żółtek

*2 łyżeczki cukru waniliowego

*2 x 3/4 szk. cukru

*2x 1/4 szk. mąki ziemnaczannej

*2x 3/4 mąki tortowej

*5 łyżek kakao

 

Białka ubijamy z cukrem waniliowym i cukrem zwykłym na sztywną pianę. Dodajemy resztę składników  i delikatnie mieszamy łyżką drewnianną. Masę biszkoptową wylewamy na blaszkę okrągłą o śr.24 cm. i pieczemy ok.25 minut w 175 st. C. Biszkopt studzimy i przekrajamy na 4 części.

Reszta składników:

2 kremy ajerkoniakowe ( tym razem były kupne, ponieważ nie miała czasu na przygotowanie domowego kremu)

1 krem śmietankowy

1 puszka ananasów pokrojonych w kostkę

marmolada

3 kieliszki wódki

kokos uprażony na brązowo na suchej patelni

ozdoby: literki i kwiatki

Sposób przygotowania:

Biszkopt nasączamy sokiem z ananasów wymieszanym z wódką, przekładamy marmoladą , kremem ajerkoniakowym, w środek dajemy krem śmietankowy wymieszany z kawałkami ananasów, następną część tak samo. Cały wierzch obkładamu kremem ajerkoniakowym. Boki obsypujemy kokosem. Dekorujemy wg. siebie

 

22:52, kuchareczka1993 , Ciasta
Link Komentarze (2) »
niedziela, 27 stycznia 2013

Witam wszystkich odwiedzających mój blog kulinarny. Dzisiaj wrzucam fotkę , która pokazuje propozycje podania wędlin  oraz przy okazji pomidorkówi i ogórków.

Tak właśnie przygotowałam kilka smakołyków na moje urodziny.

Wszystkim , którym sie spodoba proszę o komentarz. Z góry bardzo dziekuję i zachęcam do oglądania moich przepisów kulinarnych i nie tylko.

15:52, kuchareczka1993 , DEKORACJE
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 20 stycznia 2013

Składniki:

Biszkopt:

*5 białek

*5 żółtek

*1 łyżeczka cukru waniliowego

*3/4 szkl. cukru

*1/4 szkl. mąki ziemniaczannej

*3/4 szkl. mąki tortowej

Białka ubić na sztywno z cukrem waniliowym i cukrem normalnym. Dodać żółtka oraz mąki i dekikatnie wymieszać. Piec w 175 st. C przez 20-25 minut.

Masa jabłkowa:

* 2 słoki musu jabłkowego

* 2 galaretki ( smak wg. uznania) ja dałam smak kiwi

*1 łyżeczka żelatyny

Jabłka zagotować, ściągnąć z palnika i dodać galaretki. Dokładnie wymieszać. Żelatyne rozpuścić w małej ilości wody i dodać do jabłek. Wymieszać i ostudzić aż jabłka będą tężeć.

Krem budyniowy:

* 2 budynie

*3/4 litra mleka

*cukier jeżeli budyń jest bez cukru

*kostka masła miękkiego

*1/2 szkl. cukru pudru

* 1 łyżeczka cukru waniliowego

Budyń ugotowac z mniejszą ilością mleka. Ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszysta masę. Następnie dodawać budyń stopniowo cały czas miksując. Jeżeli krem by był zbyt gęsty to można dodać z 2 łyżki mleka.

Krem można zastąpic także kremem w proszku . Ja tak tym razem zrobiłam.

Ponadto:

Wiórki kokosowe uprażone na suchej patelni.

Na biszkopt nakładam masę jabłkową, następnie krem i wszystko posypuję kokosem.

18:41, kuchareczka1993 , Ciasta
Link Komentarze (1) »
sobota, 19 stycznia 2013

Składniki:

*biszkopt

MASA:

*1l.śmietanki kremówki 30% schłodzonej

*2 białe czekolady 2x100g.

*100g. wiórek kokosowych

*1 cukier waniliowy

*3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w małej ilości wody

 

Sposób przygotowania:

Z biszkoptu ścinam ostrożnie wierzchnią część tak okoł 1/3 biszkoptu i drobno rozkruszam. Spód biszkoptu przekładam do blaszki. Pół litra śmietany i 200g. czekolady umieszczam w rondlu i podgrzewam na niewielkim ogniu aż do wrzenia. Zdejmuje wtedy z ognia i dodaje wiórki kokosowe- 1 szk. Pozostawiam do całkowitego wystudzenia. Do zimnej śmietankowo- czekoladowej masy z kokosem dodaje pokruszony biszkopt. Dodaje tyle biszkoptu aby masa nie była zbyt sucha. Miksuje wszystko razem i wykładam na spód biszkoptowy. Wstawiam do lodówki. Pozostałą śmietanę ubijam z cukrem waniliowym na sztywno. Na koniec dodaje rozpuszczoną żelatynę. Bitą śmietanę wykładam na masę kokosową. Wierzch obficie posypuje kokosem.

11:16, kuchareczka1993 , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 29 listopada 2012

Składniki:

*1 szklanka drobnej fasolki

*2 solone śledzie

*2 jajka

*1 duże winne jabłko

*2 ogórki konserwowe

*3-4 marynowane grzybki

*1/2 szklanki majonezu

*1 łyżeczka soku z cytryny

*sól

*pieprz

*cukier

 

Sposób przygotowania:

Fasolę zalej wrzątkiem, odstaw do namoczenia. Zlew wodę. Gotuj do miękkośći w świeżej wodzie bez dodatku soli. Odcedź na sicie i pozostaw do całkowitego ostudzenia. Możesz tez użyć fasolki z puszki.

Śledzie ułóż w misce, zalej wodą ( albo ewntualnie mlekiem) i odstaw do wymoczenia. Po 2-3 godzinach wyjmij, opłucz i osusz starannie papierowym ręcznikiem kuchennym. Śledzie pokrój w kostkę.

Jajka ugotuj na twardo z dodatkiem soli, ostudź, obierz i pokrój w dużą kostkę. Umyte jabłko przekrój na pół, usuń gniazdo nasienne, pokrój w kosteczkę. W ten sam sposób poszatkuj ogórki konserwowe i osączone z  zalewy grzybki. Przygotowane składniki wymieszaj z śledziami.

Majonez zakwaś łyżeczką soku z cytryny, wymieszaj z składnikami sałatki. Całość dopraw do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Przed podaniem odstaw do schłodzenia.

18:05, kuchareczka1993 , Sałatki
Link Dodaj komentarz »
sobota, 24 listopada 2012

Składniki:

*1,5 kg. karpia

*2 cytryny

*3 łyżki mąki

*2 jajka

*1,5 szklanki bułki tartej

*olej, masło

*2 łyżki stsrtego żółtego sera

*3 ząbki czosnku

*poł pęczka natki pietruszki

*pół pęczka szczypiorku

*pieprz

*sól

*gałka muszkatołowa

*koperek

 

Sposób przygotowania:

Dzwonki karpia oprusz solą. Cytrynę sparz i przekrój na pól. Wyciśnij sok bezpośrednio na karpia. Każdą porcję oprósz mąką, zanurzaj w roztrzepanych jajkach i panieruj w bułce tartej.

N apatelni rozgrzej 2 łyzki oleju z 1 łyzką masła. Karpia smaż na złoty kolor. Przełóż do żaroodpornego naczynia. Zapiekaj około 15 minut w temp. 160 stopni C.

Kostke miękkiego masła utzryj ze startym serem, posiekanym czosnkiem, natka i szczypiorkiem. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Przygotowane masło ziołowe mocno schłoź. Następnie powycinaj z niego foremką kółka. Gotowego karpia ułóż na półmisku . Na każdym kawałku umieść porcję masła ziołowego. Udekoruj koperkiem oraz cytryną.

20:55, kuchareczka1993 , Dania główne
Link Dodaj komentarz »

Składniki:

*150 g. rodzynek

*150 g. migdałów

*100 g. pierniczków

*2 łyzki masła

*1,2 l. jasnego piwa

*1-2 łyżki naturalnego miodu

 

Sposób przygotowania:

Rodzynki sparz wrzątkiem na sicie. Migdały sparz i obierz ze skórki. Drobne je posiekaj.

Pierniczki najlepiej wysuszone zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. W rondlu rozpuść masło, dodoaj starte pierniczki. Chwilę smaż na małym ogniu. W tym czasie w osobnym naczyniu zagrzej jasne piwo.

Energicznie mieszając ( najlepeij tzrepaczką) do rondla z pierniczkami powoli wlewaj gorące piwo. Gotuj na małym ogniu do czasu az powstanie gładki i lekko gęsty krem.

Na koniec dodaj rodzynki, migdały i miód do smaku.

20:34, kuchareczka1993 , Różne
Link Dodaj komentarz »

Składniki:

*1 marchewka

*1 pietruszka

*1/2 selera

*2 głowy z karpia

*1 liść laurowy

*2 łyżki masła

*1 łyzka mąki

*1/2 szklanki smietany 22%

*2 żółtka

*sól

*pieprz

*gałka muszkat.

*cytryna

*grzanki

 

Sposób przygotownia:

Warzywa posiekaj. Zalej dwoma litrami wody. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut.

W tym czasie głowy karpia starannie oczyść( usuń oczy i skrzela), umyj, włóż do wywaru, dodaj liść laurowy i sporą szczyptę soli. Gotuj na małym ogniu kolejne 20 minut. Wywar przecedź.

Na patelni rozgrzej masło. Wsyp mąkę, zrób jasną zasmażkę. Dodaj do zupy. Gotuj razem jeszcze 2-3 minuty.

Śmietanę roztrzep z żółtkami, połącz z zupą. Przypraw do smaku sokiem i skórką otarta z cytryny, gałka muszkatołową oraz sola i pieprzem. Podawaj zupe na wigilijny stół razem z grzankami.

20:22, kuchareczka1993 , Zupy
Link Dodaj komentarz »

Składniki:

*600g. filetów śledziowych w occie

*3/4 szklanki mleka

*4 jajka

*1 duża cebula

*1 winne jabłko

*2-3 ogórki konserwowe

*3-4 łyzki majonezu

*sól

*pieprz

*cukier

*cytryna

*pomarańcza

 

Sposób przygotowania:

Filety  zalej mlekiem, odstaw na 1-2 godziny by straciły nieco octowy posmak. Następnie wyjmij je , osusz i pokrój wzdłóż na pojedyńcze paski filetowe.

Jajka ugotuj na twardo w osolonym wrzatku. Wyjmij, pzrelej zimną wodą a gdy ostygną obierz i pokrój w kosteczkę. Obraną , opłukaną i osuszona cebulę poszatkuj. Dodaj do jajek razem z obranym, pokrojonym w kostkę jabłkiem oraz posiekanymi ogórkami.

Majonez wymieszaj z odrobiną soku z cytryny, przypraw do smaku solą, pieprzem oraz sporą szczyptą cukru. Połącz z sałatka jajeczną.

paski śledzi zwijaj tak by powstały rożki. Zepnij je od spodu wykałaczkami, aby się nie rozpadły. Rożki napełnij przygotowanym farszem jajeczno - warzywnym. Odstwa na 2-3 godziny w chłodne miejsce. Przed podaniem rolmopsy przełóż na półmisek i udekoruj półplasterkami sparzonej pomarańczy.

20:07, kuchareczka1993 , Różne
Link Dodaj komentarz »
piątek, 23 listopada 2012

Przepis ten pochodzi z podlasia!!!

 

Składniki:

*10 suszonych grzybów

*10 suszonych śliwek

*2 duże buraki

*1/2 małej główki kapusty

*1 marchewka

*1 cebula

*2 łyzki koncentratu pomidorowego

*sól

*cukier

*sok z cytryny

*pieprz

*olej

 

Sposób przygotowania:

Grzyby oczyść, zalej wodą. W osobnym naczyniu namocz śliwki. Odstaw na kilka godzin. Ugotuj w wodzie w której sie moczyły, odcedź, wywar pozostaw.

Buraki wyszoruj ułóżż na blaszce i piecz w piekarniku nagrzanym do tem. 220 st. 60 minut. Wyjmij, obierz a następnie pokrój w słupki. Kapustę poszatkuj, alej wywarami z grzybów i śliwek ( ok. 4 szklanki). Gotuj 5 minjut na małym ogniu.

Obrana marchewkę zetrzyj na tarce. CEbulę posiekaj. W rondlu rozgrzej 1-2 łyzki oleju. Wrzuc cebulę, zeszklij. Dodaj marchewkę , pokrojone grzyby i koncentrat. Wlej 4 szklanki wody. Gotuj na małym ogniu ok. 10 minut.

Połącz z gotowaną na wywarach kapustą, śłiwkami i burakami. Dopraw solą, pieprzem, cukrem i sokeim z cytryny.

Porada:

Barszcz podawaj z uszkami lub drożdżowa bułką.

16:45, kuchareczka1993 , Zupy
Link Dodaj komentarz »

Chciałam bardzo serdecznie przeprosic że tak długo nie pisałam ale było to spowodowane brakiem komputera. Mam nadzieję, że dziasiaj Wam to wynagrodzę dawką fajnych przepisów na nadchodzące Święta Bożęgo Narodzenia. Pozdrawiam!!!

16:26, kuchareczka1993
Link Dodaj komentarz »
sobota, 10 listopada 2012

Składniki:

*2 przednie golonki

*czosnek

*1/2 l. piwa

*1 kostka bulionowa

*2 marchewki

*2 pietruszki

*1 seler

*szklanka śmietany

*olej

*1 łyżka mąki ziemniaczanej

*sól

*papryka

*pieprz

*zioła

 

Sposób przygotowania:

Golonka umyj. Kilka ząbków czosnku obierz, posiekaj w słupki.Ponacinaj głęboko golonki i naszpikuj czosnkiem.

Piwo połącz w misce ze sporą szczyptą pieprzu, mielonej papryki, soli i ziół (majeranek i tymianek.. Taką marynatą zalej golonki. Odstaw na 2 h.

Następnie mięso wraz z marynatą przełóż do dużego garnka. Dodaj kostkę bulionową i wlej tyle wody by golonki były zakryte. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 2 h.

Warzywa oczyść, pokrój w słupki. Dodaj do mięsa 15 minut przed końcem gotowania. Golonki wyjmij, osącz, obsmaż na oleju aby miały chrupiącą skórkę.

Wywar gotuj aż odparuje i zgęstnieje. Połącz z śmietaną i mąką, dopraw. Polej podzielone na porcje golonki.

20:26, kuchareczka1993 , Dania główne
Link Dodaj komentarz »

Składniki:

*4 plastry schabu bez kości

*1 łyżka ziaren kolorowego pieprzu

*2 łyżki oliwy

*1 łyżka musztardy

*mąka

*jajko

*bułka tarta

*sól

*pieprz

*olej

*1/2  słoika żurawiny

 

Sposób przygotowania:

Plastry mięsa umyj, osusz starannie papierowym ręcznikiem, ułóż na desce i rozbij tłuczkiem. Włóż do miski.

Kolorowy pieprz rozetrzyj w moździerzu i wsyp do miski z mięsem. Dodaj oliwę, pół łyżeczki soli i musztardę. Wymieszaj starannie, odstaw na 1-2 h. w chłodne miejsce.

W osobnych miseczkach przygotuj mąkę, bułkę tartą oraz rozkłócone i posolone jajko. Panieruj kotlety na przemian w mące, jajku a na koniec w bułce.

Na patelni rozgrzej olej. Wkładaj ostrożnie kotlety i smaż po 3-5 minut z każdej strony.

Gotowe kotlety wyjmij i osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku.

Na każdym kotlecie ułóż porcję słodkiej żurawiny lub np. konfitury z jarzębiny.

20:10, kuchareczka1993 , Dania główne
Link Komentarze (1) »
wtorek, 06 listopada 2012

Składniki:

*600g. chudego twarogu

*400g. śmietany 18 %

*12 krakersów

*3 łyżeczki żelatyny

*1 cebula

*1 łyżka masła

*garść kurek

*pół pęczka szczypiorku

*1 łyżeczka czarnuszki

*sól

*pieprz

 

Sposób przygotowania:

Kurki dokładnie oczyść i je wysusz. Cebulę posiekaj i podsmaż na maśle. Dołóż do niej grzyby i duś 10 minut. Wystudź je, odlej nadmiar płynu i drobno posiekaj.

Twaróg zmiel dwukrotnie i wymieszaj go z śmietaną. Dodaj grzyby i posiekany szczypiorek. Przypraw solą i pieprzem.

Żelatynę rozpuść w 1/3 szklanki gorącej wody. Szeroką keksową albo kwadratową formę wyłóż folią spożywczą. Na dnie rozłóż krakersy. Wstaw do lodówki do stężenia.

Przed podaniem możesz posypać terrinę czarnuszką , która zaostrzy smak.

 

Porada:

Zamiast grzybów do serowej terriny można dodać 3 łyżki chrzanu , np. z słoika

18:27, kuchareczka1993 , Różne
Link Dodaj komentarz »
sobota, 03 listopada 2012

Składniki:

*600g. twarogu mielonego

*150g. kaszy manny

*50g. masła

*3 jajka

*3 łyżki mąki

*sól

*cukier waniliowy

Do polania:

*2 łyżki masła

*1 łyżka tartej bułki

*owoce w syropie

 

Sposób przygotowania:

Twaróg przełóż do miski. Dolej stopione i przestudzone masło. Dodaj też roztrzepane jajka, kaszę, mąkę i cukier waniliowy. Wymieszaj składniki.

Zagotuj wodę i ją posól. Dłońmi obsypanymi mąką formuj okrągłe knedle. Wkładaj je na wrzątek i gotuj 6-7 minut.

Knedle wyjmij łyżką cedzakową. Na patelni rozpuść masło i wymieszaj je z bułką. Polej nim knedle. Możesz też dodać owoce w syropie lub konfiturę.

 

Porada:

Jeśli masz ochotę na knedle z np. gulaszem  to zamiast cukru waniliowego dodaj pół łyżeczki soli.

 

18:18, kuchareczka1993 , Dania główne
Link Dodaj komentarz »
piątek, 02 listopada 2012

Składniki:

*1/2 kg. botwinki

*2l. bulionu warzywnego

*200 ml. śmietany 18 %

*2 łyżki soku z cytryny

*1/2 l. maślanki

*1/2 l. kefiru

*10 rzodkiewek

*4 łyżki posiekanego szczypiorku

*4 łyżki posiekanego koperku

*sól

 

Sposób przygotowania:

 Botwinkę z buraczkami posiekaj i ugotuj w bulionie. Do wywaru wmieszaj śmietanę , dodaj sól, sok z cytryny, przecedź, ostudź. Wymieszaj z maślanką i kefirem.

Dodaj pokrojone rzodkiewki, koperek i szczypiorek

21:17, kuchareczka1993 , Zupy
Link Komentarze (2) »
czwartek, 01 listopada 2012

Składniki:

Ciasto:

* 5 jajek

*1 tabliczka gorzkiej czekolady

*4 łyżki mleka

*200 g. cukru

*100 g. mąki pszennej

*1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa sernikowa:

* 1 opakowanie sernika w proszku na zimno

Górna warstwa:

*2 galaretki o smaku brzoskwiniowym

*1 puszka brzoskwiń w puszce

 

Sposób przygotowania:

Ciasto:

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej  z 4 łyżkami mleka. Białka należy ubić z cukrem na sztywno. Przestudzoną czekoladę wymieszać razem z żółtkami. Masę czekoladową należy delikatnie połączyć z białkami. Mąkę należy wymieszać z proszkiem do pieczenia i połączyć z masą jajeczno czekoladową delikatnie mieszając drewnianą łyżką. Gotową masę wykładamy na blaszkę o wymiarach 28 cm. X 40 cm. wyłożoną papierem do pieczenia.  Pieczemy w piekarniku nagrzanym ok. 180 st. C przez około 30 minut.

Masa sernikowa:

Należy przygotować tj. na opakowaniu. Wyłożyć na biszkopt namoczony syropem z brzoskwiń.

Górna warstwa:

Galaretki należy rozpuścić tj. na opakowaniu pisze. Brzoskwinie kroimy w plasterki. Owoce układamy na masie sernikowej a następnie zalewamy tężejącą galaretką.

19:24, kuchareczka1993 , Ciasta
Link Komentarze (1) »

Składniki:

*4 duże udka z kurczaka

*cytryna

*4 cieniutkie plastry pancetty lub innego wędzonego boczku

*łyżka oleju

*sól

*pieprz czarny

*gałązka rozmarynu

 

Sposób przygotowania:

Udka umyj, osusz i wyluzuj z kości, nacinając mięso przy stawie. Oprósz solą, pieprzem, skrop sokiem z połowy cytryny i owiń plastrami boczku.

Na patelni rozgrzej olej i szybko obsmaż udka ze wszystkich stron na rumiano.

Drugą połowę cytryny pokrój w plasterki( razem ze skórką) , obłóż nimi obsmażonego kurczaka. Z rozmarynu poodrywaj igiełki i obsyp nimi udka. Następnie wstaw patelnię z udkami do nagrzanego piekarnika do 190 st. C. na 25 minut.

Porada:

Do tak przygotowanych udek wyśmienicie będzie pasował sos na bazie jogurtu naturalnego , doprawiony solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny.

19:01, kuchareczka1993 , Dania główne
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 30 października 2012

Składniki:

*1/2 kg. mąki

*10 żółtek

*3 łyżki gęstej śmietany

*1 płaska łyżeczka cukru

*pół łyżeczki proszku do pieczenia

*sól

*1 łyżeczka octu lub wódki

*tłuszcz do głębokiego smażenia

*cukier puder

 

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj do niej żółtka, śmietanę, szczyptę soli, cukier, proszek do pieczenia oraz ocet albo wódkę.

Wszystkie składniki posiekaj nożem a następnie zagnieść ciasto. Składaj je kilka razy na pól i mocno obijak wałkiem. Potem odłóż ciasto przynajmniej na pół godziny do lodówki.

Wyjęte z lodówki ciasto ułóż na posypanej mąką stolnicy. Wałkuj bardzo cienko i krój nożem na paski o długości ok. 15 cm oraz szerokości 4 cm. W każdym pasku po środku, zrób nożem podłużne nacięcie. Przełóż przez nie jeden koniec faworka.

Przygotowane faworki przykryj ściereczką, aby nie wyschły. W szerokim i niskim garnku rozgrzej tłuszcz. Partiami wkładaj faworki. Smaż z dwóch stron na rumiano. Osącz z tłuszczu na papierowych ręczniczkach , które nie pozostawiają włókien. Posyp cukrem pudrem.

18:27, kuchareczka1993 , Ciasteczka
Link Dodaj komentarz »

Składniki:

*2 jajka

*1 szklanka cukru

*1 op. cukru waniliowego

*300 ml.mleka

*2 łyżeczki proszku do pieczenia

*2 łyżeczki cynamonu

*200 g. mąki

*200 g. wiórków kokosowych

*5 łyżek masła

*tłuszcz i bułka tarta do formy

 

Sposób przygotowania:

Całe jajka ubij z cukrem oraz cukrem waniliowym na puszystą masę. Ciągle ubijając wlewaj  stopniowo mleko.

Proszek do pieczenia oraz cynamon połącz w osobnym naczyniu z przesianą mąką. Dodaj 150 g. kokosu.

Masło rozpuść . Pozostaw do przestygnięcia.

Do miski z masą jajeczną powoli wsypuj suche składniki. Miksuj na gładką masę. Na koniec do ciasta dodaj przestudzone masło.

Foremkę wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Wlej przygotowaną masę. Piecz około 1h w 170 st. C. Wyjmij i lekko przestudź. Posyp resztą wiórków kokosowych. Przed podaniem pokrój w niewielkie trójkąty lub romby. Ciasto najlepiej smakuje ze szklanką mleka.

18:09, kuchareczka1993 , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
piątek, 26 października 2012

Składniki:

*1 puszka moreli w syropie

*1/2 białej kapusty

*1 cebula

*300g. piersi z kurczaka

*2 łyżki oleju

*2 łyżki mąki

*50 g. masła

*1 szklanka śmietany

*1 szklanka ryżu

*pomidor

*sól

*pieprz

*chili

*curry

 

Sposób przygotowania:

Morele pokrój na kawałki. Kapustę poszatkuj.Cebulę posiekaj. Mięso pokrój w kostkę, przesmaż na oleju, odłóż. Na tym samym oleju przesmaż cebulę z kapustą. Podlewaj wodą, duś 5 minut.

Przygotuj zasmażkę z masła i 2 łyżek mąki. Wlej śmietankę. Podgrzewaj aż sos zgęstnieje. Dopraw go solą, pieprzem, chili i curry. W 2 szklankach wody ugotuj ryż. Składniki zapiekanki wymieszaj, przełóż do formy, polej sosem. Na wierzchu połóż plastry pomidora. Piecz 30 minut w 180 st. C.

19:18, kuchareczka1993 , Dania główne
Link Dodaj komentarz »
środa, 24 października 2012

Składniki:

*200g. białej fasoli ( jaś)

*400g. łopatki wieprzowej

*2 marchewki

*1/4 główki białej kapusty

*3 ziemniaki

*5 łodyg selera naciowego

*1/2 cukinii

*koncentrat pomidorowy

*sól

*pieprz

 

Sposób przygotowania:

Ziarna fasoli namocz, pozostaw na kilka godzin( najlepiej jak to zrobisz poprzedniego dnia). Zalej świeżą wodą i gotuj bez soli ok. 60 minut. Odstaw.

Mięso umyj i pokrój w kostkę. Zalej 1 litrem wody i zagotuj. Usuń tworząca się na powierzchni szumowinę.

Marchewki pokrój i wrzuć do gotującego się wywaru mięsnego.

Kapustę poszatkuj. Dodaj do wywaru. Gotuj przez ok. 40 minut na małym ogniu pod przykryciem.

 W tym czasie obierz ziemniaki. Pokrój je w drobną kostkę. Odcedź ziarna fasoli, pozostawiając 2 szklanki wody , w której się ugotowały. Wodę i fasolę dodaj do zupy razem z pokrojonymi ziemniakami.

Łodygi selera pokrój w grube plastry i wrzuć do zupy. Dodaj pokrojoną w półplasterki cukinię. Gotuj przez 20 minut.

Dopraw kilkoma łyżkami koncentratu pomidorowego, solą i pieprzem oraz ewentualnie świeżymi ziołami.

19:57, kuchareczka1993 , Zupy
Link Dodaj komentarz »

Składniki:

*1,5 kg. żeberek

*1 cebula

*tymianek

*2 ząbki czosnku

*2 pomarańcze

*2 łyżki masła

*1 słoik dżemu pomarańczowego

*1 szklanka keczupu

*olej do smażenia

*sól

*pieprz

 

Sposób przygotowania:

Żeberka oczyść, umyj, osusz i podziel na mniejsze porcje.

Cebulę obierz i drobno posiekaj. Kilka łodyżek tymianku pokrój na kawałki. Obrany czosnek przeciśnij przez praskę. Pomarańcze wyszoruj, sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w półplasterki.

Zrób pomarańczową marynatę. W wysokim garnku rozgrzej masło, wrzuć cebulę i czosnek. Krótko przesmaż. Następnie dodaj dżem, keczup oraz tymianek. Zagotuj i zdejmij z ognia.

Żeberka oprósz solą oraz pieprzem. Krótko obsmaż na rozgrzanym oleju. Włóż do garnka z marynatą , wstaw do lodówki na godzinę.

Po tym czasie ułóż je na brytfance , poprzekładaj pomarańczami. Piecz pod przykryciem w temp. 200 st. C. przez około 1,5 godziny.

 

16:50, kuchareczka1993 , Dania główne
Link Dodaj komentarz »
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 8
Top Blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
blog fotograficzny