środa, 24 października 2012

Składniki:

*1 kg. schabu bez kości

*2 ząbki czosnku

*tymianek

*250 g. pieczarek

*1 cebula

*2 łyżki masła

*2 łyżki bułki tartej

*2 łyżki natki pietruszki

*sok z cytryny

*1 łyżka startego żółtego sera

*100g. wędzonego boczku w plastrach

*sól

*pieprz

 

Sposób przygotowania:

Schab umyj i osusz. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę lub rozetrzyj nożem na desce z łyżeczką soli.

Mięso natrzyj tymiankiem, pieprzem oraz roztartym z solą czosnkiem. Przykryj i wstaw do lodówki na godzinkę.

Po tym czasie wyjmij schab i rozetnij go tak aby uzyskać duży płat. Rozbij go bardzo delikatnie tłuczkiem do mięsa.

Pieczarki obierz, pokrój w plasterki. Cebulę drobno posiekaj.

Na patelni rozgrzej masło. Gdy się rozpuści wrzuć cebulę i pieczarki. Przesmaż i przestudź.

Do chłodnej masy dodaj bułkę tartą, posiekana natkę i drobno starty ser. Wymieszaj, dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Na płacie mięsa rozłóż farsz, zwiń roladę i zepnij wykałaczkami. Przełóż do brytfanny spięciem do dołu. Wierch obłóż plasterkami boczku. Wlej kilka łyżek wody. Piecz przez około 1h. w 180 st. C. cały czas podlewając tworzącym się sosem.

16:39, kuchareczka1993 , Dania główne
Link Dodaj komentarz »

Składniki:

*700g. schabu karkowego

*2 ząbki czosnku

*1 kapusta

*1 cebula

*2 łyżki masła

*1 łyżka mąki

*olej

*majeranek

*ostra papryka

*koperek

*sól

*pieprz

 

Sposób przygotowania:

Mięso umyj, osusz, podziel na kotlety. Każdy natrzyj przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oprósz solą, pieprzem, majerankiem i ostrą papryką a na koniec skrop 2-3 łyżkami oleju. Wstaw do lodówki na 1-2 godziny ( jeszcze lepiej zamarynować karkówkę dzień wcześniej).

Poszatkuj kapustę. Obraną cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na rozgrzanym oleju. Przełóż do dużego garnka.

Dodaj kapustę, oprósz solą i pieprzem, podgrzewaj na małym ogniu około 5 minut. Wlej 2-3 szklanki wody. Duś pod przykryciem , uzupełniając wodę, aż kapusta będzie miękka ( 40 minut).

Pod koniec duszenia dodaj pół pęczka koperku oraz zasmażkę z masła i mąki. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Kotlety smaz na oleju po 5 minut z każdej strony. Podawaj z duszoną kapustą.

 

16:22, kuchareczka1993 , Dania główne
Link Dodaj komentarz »

Składniki:

*1 kg. karkówki

*3 duże cebule

*10 pieczarek

*2 papryki

*olej

*400ml. słodkiej śmietany

*pikantna przyprawa do grilla

*majeranek

*sól

*pieprz

 

Sposób przygotowania:

Karkówkę pokrój w paski, obrane cebule i pieczarki w plasterki, oczyszczona paprykę w słupki. Mięso przysmaż na oleju, posyp przyprawa do grilla i majerankiem. Odstaw.

Na tym samym oleju podsmaż pieczarki, cebulę i paprykę. Przypraw solą i pieprzem. Przygotowane składniki układaj warstwami w naczyniu żaroodpornym. Polej śmietanką doprawioną solą i majerankiem. Piecz przez 500 min. w temp. 180 st. C.

16:10, kuchareczka1993 , Dania główne
Link Dodaj komentarz »

Składniki:

*4 gotowe płaty tortilli

*kilka liści sałaty lodowej

*3-4 łyżki kaparów

*marynowana papryka

*suszone pomidory w oleju

*pasta kanapkowa

*szczypiorek

 

Sposób przygotowania:

Tortille połóż na rozgrzanej suchej patelni i smaż 1-2 minuty z każdej strony. Możesz też podgrzać je w kuchence mikrofalowej.

Liście sałaty opłucz i osusz. Kapary osącz z zalewy. 2-3 połówki marynowanej papryki pokrój w kostkę. W podobny sposób przygotuj suszone pomidory.

Ciepłe tortille posmaruj pasta kanapkową ( jajeczną, pepperoni, śródziemnomorską lub inna ulubioną). Przykryj liśćmi sałaty.

Posyp kawałkami papryki, pomidorami oraz kaparami.

Zwijaj tortille i związuj szczypiorem( lub kawałkami pora)

 

Porada:

Jeśli nie masz pod ręką wyszukanych dodatków zawiń w tortille to co zostało z obiadu: kawałki kurczaka, mielone mięso lub resztki gulaszu. Farsz wymieszaj z cebulą, ogórkiem i majonezem,

14:41, kuchareczka1993 , Dania główne
Link Komentarze (2) »

Składniki:

*100g. masła

*10 żółtek

*sól

*50g. drożdży

*3 łyżki miodu

*500g. mąki

*1 szklanka kremówki

*tłuszcz

*200g. czekolady

*szklanka likieru pomarańczowego

 

Sposób przygotowania:

Do miski włóż miękkie masło. Dodaj żółtka, szczyptę soli, pokruszone drożdże oraz miód. Utrzyj na gładką masę.

Do przygotowanej masy wsyp przesianą mąkę. Wyrób ciasto. Odstaw w ciepłe miejsce na 5-10 minut.

W tym czasie ubij na sztywno kremówkę. Dodaj do podrośniętej masy. Raz jeszcze wyrób ciasto, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je wyrób. Formuj nie wielkie kulki i układaj je na posypanej mąką stolnicy, aby podrosły.

Pączki wkładaj na rozgrzany tłuszcz. Smaż pod przykryciem po 2-3 minuty z każdej strony. Wyjmij , osącz, polej rozpuszczoną czekoladą z likierem.

14:29, kuchareczka1993 , Desery
Link Dodaj komentarz »

Składniki:

*200g. mąki

*100g. masła

*200g. cukru

*4 jajka

*sól

*700g. mielonego twarogu

*1 szk. śmietany

*czekolada

*200g. bakalii

*1 op. budyniu ( jeden ciemny)

 

Sposób przygotowania:

 

Z mąki, masła, połowy cukru, jajka oraz szczypty soli zagnieść ciasto. Wylep nim spód formy. Piecz 10-15 min w temp. 180 st. C.

Twaróg utrzyj z resztą cukru, 3 żółtkami, śmietaną, bakaliami i pianą z białek. Połowę wymieszaj z ciemnym budyniem i rozpuszczoną czekoladą a resztę z z jasnym budyniem.

Obie masy układaj na przemian na podpieczonym spodzie. Przemieszaj widelcem. Piecz godzinkę w 170 st. C.

14:09, kuchareczka1993 , Serniki
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 23 października 2012

Składniki:

* 6 liści kapusty włoskiej

* 3 długie parówki

* 1 czerstwa kajzerka

* 1 szklanka mleka

* 1 cebula

* 50 dag. mielonej wieprzowiny

* 1 jajko

* olej

* sól

* pieprz

 

Sposób przygotowania:

 

Liście kapusty umyj a następnie krótko obgotuj w osolonym wrzątku. Parówki przekrój na pól. Każdą parówkę owiń w liść kapusty.

Czerstwą kajzerkę namocz w mleku. Cebulę drobno posiekaj. Mięso połącz z cebulą, jajkiem oraz odciśniętą bułką. Wyrób gładką masę, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzej olej. Masę podziel na 6 porcji, lekko rozpłaszcz na desce. Na każdej porcji połóż parówkę, zwiń roladkę. Smaz około 15 minut. Podawaj na obiad.

21:54, kuchareczka1993 , Dania główne
Link Dodaj komentarz »

Składniki:

*6 plastrów schabu bez kości

*1/2 pęczka bazylii

*6 dużych ząbków czosnku

*3 plastry żółtego sera

*musztarda

*2 jajka

*1 szk. mąki

*1 szk. mleka

*olej

*sól

*pieprz

*majeranek

*oregano

 

Sposób przygotowania:

Plastry mięsa rozbij na bardzo cienkie kotlety. Każdy posyp z dwóch stron solą i pieprzem.

Z bazylii oberwij listki, kilka zostaw do dekoracji a resztę posiekaj drobniutko.

Ząbki czosnku obierz i posiekaj w bardzo cienkie plasterki. Ser pokrój w paseczki. Plastry schabu posmaruj musztardą.

Jajka , mąkę ze szczyptą soli oraz mleko zmiksuj na gładką masę. Ciasto powinno być konsystencji gęstej śmietany ( w razie potrzeby dodaj mąki lub mleka).

Na połowę każdego plastra rozłóż posiekaną bazylię, plasterki czosnku i ser. Posyp suszonymi ziołami. Kotlety składaj na pół, brzegi przyklep tłuczkiem.

Pakieciki zanurzaj w przygotowanym cieście i smaż na głębokim oleju 10 minut. Udekoruj bazylią.

 

21:38, kuchareczka1993 , Dania główne
Link Dodaj komentarz »

Składniki:

* 400g. łopatki wieprzowej

*4 łyżki oleju

*1 łyżka mąki

*1 kg. ziemniaków

*1 op. mrożonki warzywnej z marchewką i groszkiem cukrowym.

*3/4 szklanki śmietany 18 %

*sól, grubo mielony pieprz

 

Sposób przygotowania:

Mięso pokrój na kawałki. Oprósz mąką, solą oraz pieprzem.

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Obsmaż łopatkę na rumiano. Podlej wodą, duś na małym ogniu pod przykryciem około 40 minut.

 W tym czasie wyszoruj i umyj ziemniaki. Wrzuć wszystkie na osolony wrzątek i gotuj  pod przykryciem w mundurkach 15 minut. Wyjmij , przestudź i obierz.

 Na drugiej patelni rozgrzej resztę oleju. W rzuć obrane ziemniaki. Większe sztuki możesz przekroić na połowę. Smaż na rumiano przez 5 minut. Dodaj rozmrożoną marchewkę z groszkiem , smaż razem 2-3 minuty.

Do warzyw wrzuć miękkie mięso. podlej 4-5 łyżkami wywaru z duszenia. Ogrzewaj ok. 5 minut. Dopraw śmietana , solą i pieprzem.

 

14:12, kuchareczka1993 , Dania główne
Link Komentarze (2) »

Składniki:

*400g. wątróbki

*1 szk. mleka

*2 duże cebule

*2 łyżki mąki

*2 łyżki oleju

*2 szk. kaszy jaglanej

*1 łyżka masła

*2 pomidory

*4 ogórki konserwowe

*tymianek

*cząber i majeranek

*sól

*pieprz

 

Sposób przygotowania:

Wątróbkę umyj,pokrój na niewielkie kawałki. Włóż do miski i zalej mlekiem.

W tym czasie pokrój cebulę w krążki. 1/3 porcji odłóż, resztę oprósz mąką i solą.

Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć osuszoną oraz posypaną mąką wątróbkę( nie sól!!!). Smaż kilka minut a następnie dodaj cebulę. Smaż jeszcze chwilę na dużym ogniu. Potem zmniejsz płomień i podlej mięso kilkoma łyżkami wody.

Zawartość patelni posyp cząbrem, tymiankiem i majerankiem. Duś około 10 minut uważając, by woda nie odparowała a wątróbka się nie przypaliła.

Kaszą jaglaną opłucz na sicie , przełóż do garnka. Zalej 4 pełnymi szklankami wody. Gotuj z dodatkiem szczypty soli oraz masła do miękkości ( około 20 minut.)

Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Usuń gniazdo nasienne, miąższ pokrój w plasterki. Ogórki również pokrój w plasterki. Warzywa połącz z odłożoną wcześniej cebulą, dopraw do smaku.

Miękką wątróbkę posól, popieprz. Podawaj z duszoną cebulą, kaszą i warzywami.

 

13:59, kuchareczka1993 , Dania główne
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 22 października 2012

Składniki:

* 1 szklanka mleka

*1 szklanka mąki

*3 jajka

*olej do smażenia

*8 parówek

*bułka tarta

*sól

*pieprz

*słodka papryka

 

Sposób przygotowania:

Przygotuj ciasto naleśnikowe. W tym celu zmiksuj szklankę mąki ze szklanką mleka oraz wody ( najlepiej gazowanej) i jednym całym jajkiem. Dopraw do smaku szczyptą soli. Odstaw na pół godzinki by ciasto zgęstniało.

Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Usmaż na nim naleśniki. Każdą parówkę owiń w osobny placek.

Przygotuj dwa talerze. Na jednym rozkłóć pozostałe jajka. Wymieszaj je z solą, pieprzem oraz szczyptą słodkiej papryki.

Do drugiego naczynia wsyp bułkę tartą.

Ruloniki z parówkami obtaczaj na przemian w jajku oraz bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju.



*

14:51, kuchareczka1993 , Różne
Link Dodaj komentarz »

Składniki:

*4 winne jabłka

*majeranek

*4 łyżki żurawiny do mięs

*4 pikantne kaszanki

*olej do smażenia

*2 duże cebule

*sól

*pieprz

*musztarda

 

Sposób przygotowania:

Jabłka umyj i nie obieraj. Odetnij wierzchy od strony ogonka, usuń gniazdo nasienne.

W miejscu po gnieździe wsyp odrobinę soli oraz majeranku. Włóż żurawinę. Jeśli nie dostaniesz gotowej żurawiny do mięs możesz użyć suszonej. Zalej ją kilkoma łyżkami wody i duś w rondelku z dodatkiem cukru około 10 minut, dopraw sporą szczyptą soli.

Napełnione żurawiną jabłka ustaw na blasze. Piecz około 20 minut w 200 stopniach C.

Kaszankę smaż na oleju, obracając , około 10 minut. Pokrój dopiero po zdjęciu z patelni.

Na tym samym oleju na którym smażyła się kaszanka zrumień obrane i pokrojona W talarki cebulę. Posyp je solą , pieprzem a także szczyptą majeranku.

Plastry kaszanki obłóż smażoną cebulą. Podawaj z upieczonymi jabłkami i musztardą

14:39, kuchareczka1993 , Dania główne
Link Dodaj komentarz »

Składniki:

*1 op. mrożonego szpinaku w liściach

*200g. surowego boczku

*1 cebula

*3 ząbki czosnku

*1-2 łyżki mąki

*sól, pieprz

*gałka muszkatołowa

*2 łyżki gęstej śmietany

 

Sposób przygotowania:

Szpinak rozmróź, osącz na sicie. Wrzuć na patelnię, posyp obficie solą i duś na na małym ogniu tak długo , aż odparuje z niego nadmiar wody. ( 3-5 minut)

Surowy boczek pokrój w bardzo drobną kostkę. Przygotuj drugą patelnię. Rozgrzej ją i wrzuć boczek. Smaż, aż zacznie wytapiać się z niego tłuszcz.

Cebulę obierz, opłucz, osusz, pokrój w cienkie krążki. Obrane ząbki czosnku drobno posiekaj. Cebulę oraz czosnek wrzuć na patelnię z boczkiem i chwilę smaż na małym ogniu.

Wysmażone z boczku skwarki , zrumienioną cebulę oraz czosnek przełóż ostrożnie łyżką cedzakową do naczynia ze szpinakiem.

Pozostały na patelni tłuszcz podgrzej, wsyp mąkę i przygotuj złocistą zasmażkę. Szpinak wymieszaj z cebulą, boczkiem, czosnkiem i zasmażką. Jeszcze chwilę podgrzewaj , a następnie  dopraw do smaku solą , pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową.

Porcje szpinaku rozłóż na talerze. Każdą udekoruj kleksem ze śmietany.

 

14:21, kuchareczka1993 , Różne
Link Dodaj komentarz »

Witam Was serdecznie na moim blogu i przepraszam że tak długo s nie odzywałam . Mam nadzieję że dzisiaj Wam to wynagrodzę dawką znakomitych przepisów. Zapraszam serdecznie do czytania mojego blogu. Pozdrawiam:)

13:41, kuchareczka1993
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 02 października 2012

Składniki:

*400 ml. kremówki

*250 g. chałwy

*5 białek

*2 tabliczki białej czekolady

*2 owoce kiwi

*1-2 nektarynki

*1 szk. cukru

*fix do śmietany

*1 łyżeczka cukru pudru

*2 łyżeczki mąki kukurydzianej

*1/3 łyżeczki cynamonu

 

Sposób przygotowania:

Białka ogrzane do temperatury pokojowej przelej do miski. Ubijaj na średnich obrotach i stopniowo dodawaj cukier. Do sztywnej piany wsyp mąkę kukurydzianą i cynamon. Dokładnie wymieszaj.

Rozgrzej piekarnik do 120 stopni C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na niej dwie obręcze tortownicy o średnicy 18-20 cm. Do każdej nałóż  połowę piany. Susz bezę w piekarniku 2,5 h. W połowie zdejmij obręcze. Możesz też narysować na papierze dwa okręgi i wypełnić je pianą.

Przygotuj krem. 1/3 śmietanki wlej do garnka. Dodaj połamaną na kawałki czekoladę i podgrzej całość. Do rozpuszczonej czekolady dorzuć pokruszoną chałwę. Zamieszaj i wystudź. Pozostałą śmietanę ubij z fixem i łyżką cukru pudru. Zmieszaj z przestudzoną masą chałwową i wstaw do lodówki.

Zimne bezy zdejmij z papieru. Przełóż je kremem i udekoruj owocami. Jeśli bezy są dobrze wysuszone, tort można przechowywać w lodówce przez noc.

19:51, kuchareczka1993 , Ciasta
Link Dodaj komentarz »

Składniki:

*800g. twarogu na sernik

*250g. mascarpone

*250g. czekoladowych ciasteczek

*5 jajek

*4 łyżki brązowego cukru

*2 budynie waniliowe

*szk. drobnego cukru

*opakowanie mrożonych wiśni

*pół kostki masła

*2 łyżeczki żelatyny

*skórka otarta z cytryny

*aromat migdałowy

 

Sposób przygotowania:

Nagrzej piekarnik do 160 stopni C. Tortownicę o średnicy 24 cm. wyłóż papierem do pieczenia. Ścianki oprósz mąką i owiń formę folią aluminiową. Ciasteczka pokrusz i wymieszaj z stopionym masłem. Wylep nimi dno tortownicy. Utwórz rant o wysokości 2-3 cm. Wstaw na 10 minut do piekarnika. Wyjmij formę i obniż temperaturę do 120 stopni C.

Sery zmiksuj z jajkami, drobnym cukrem i budyniami. Dodaj skórkę z cytryny i wymieszaj. Masę przełóż na czekoladowy spód i wyrównaj. Wstaw do piekarnika na 2,5 godziny. Wystudź przy uchylonych drzwiach piekarnika. Schłodź w lodówce przez kilka godzin.

Wiśnie rozmroź i osącz na sicie. Sok z nich przelej do garnka i wsyp brązowy cukier. Podgrzej. W gorącym soku rozprowadź żelatynę. Przestudź, dodaj aromat i wiśnie. Kiedy galaretka zacznie tężeć, przełóż owoce z gęstniejącym sokiem na sernik. Wstaw do lodówki na godzinę.

16:11, kuchareczka1993 , Ciasta
Link Dodaj komentarz »

Składniki:

*500 ml. kremówki

*5 jajek

*2 fixy do śmietany

*1 gorzka czekolada

*3/4 szk. drobnego cukru

*3/4 szk. mąki tortowej

*3/4 szk. cukru pudru

*2 łyżki posypki kakaowej

*2 łyżki wiórków kokosowych

*2 łyżki mąki ziemniaczanej

*1 łyżeczka proszku do pieczenia

*kilka kropli aromatu wanilii

 

Sposób przygotowania:

Czekoladę połam i rozpuść w kąpieli wodnej. Białka oddziel od żółtek i ubij z drobnym cukrem. Do piany dodaj żółtka, wystudzoną czekoladę, obie mąki z proszkiem i aromat. Zmiksuj i przelej do wyłożoną papierem blaszkę 30x40 cm. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz 15 minut. Wyjmij , wystudź, a potem przetnij na pół.

Każdy z 2 prostokątów przetnij na dwa cienkie blaty. Uzyskasz 4 biszkoptowe placki. Jeden z nich potnij na 6 cienkich pasków.

Kremówkę ubij z pudrem, fiksami i aromatem. Pierwszy placek ułóż na desce. Nałóż śmietanę. Ułóż na nim 3 paski ciasta. W przerwy pomiędzy nimi oraz na nie nałóż śmietanę. Przykryj całym plackiem. Powtórz całość jeszcze raz. Placek przykryj cienką warstwą śmietany. Wstaw do lodówki na 2-3 godzinki.

Na wierzchu ciasta czubkiem noża narysuj kratkę. Co drugie pole wypełnij wiórkami kokosowymi, pozostałe kakaową posypką.

15:12, kuchareczka1993 , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 01 października 2012

Składniki:

*400 ml. śmietanki 30%

*4 łyżki śmietany 18 %

*4 łyżki cukru pudru

*4 czubate łyżeczki żelatyny

*2 jajka

*sok z dwóch pomarańczy

*pół szklanki mąki

*pół szklanki cukru

*pół szklanki koncentratu napoju pomarańczowego typu sunquick

*skórka otarta z pomarańczy

*1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

*kora cynamonu i anyż

 

Sposób przygotowania:

Upiecz biszkopt. Foremkę keksową wyłóż papierem do pieczenia. Białka ubij z cukrem pudrem. Dodaj żółtka i mąkę z proszkiem. Zmiksuj i dorzuć część z pomarańczy. Wymieszaj i przelej ciasto do foremki. Piecz 10-12 minut w temp.180 st.C. Wyjmij i wystudź.

Śmietanki przelej do garnka. Dolej sok z pomarańczy i koncentrat. Dodaj cukier, goździki i kawałek kory cynamonu. Wymieszaj, zagotuj i dodaj żelatynę. Dokładnie ją rozpuść i przestudź . Wąską keksówkę wyłóż folią spożywczą. Pomarańczową śmietankę przelej przez sitko do formy. Wystudź i wstaw do lodówki. Na tężejącą panna cottę połóż biszkoptowy placek. Lekko dociśnij. Owiń folią spożywczą i wstaw z powrotem do lodówki na 4 godziny.

Obracając formę, przełóż deser na talerz. Udekoruj go resztą skórki pomarańczowej i gwiazdkami anyżu.

 

19:33, kuchareczka1993 , Ciasta
Link Dodaj komentarz »

Składniki:

*200 ml. chłodnego mleka

*6 jajek

*4 pigwy

*2 mleczne czekolady

*szk. cukru

*1 opakowanie śnieżki

*1/2 szk. cukru pudru

*1/2 szk. tartych orzechów

*1/2 szk. mąki pszennej

*1/2 szk. soku jabłkowego

*7 łyżeczek żelatyny

*3 łyżki mąki ziemniaczanej

*2 łyżeczki proszku do pieczenia

*czekoladowe listki

*kawałek kory cynamonu

 

Sposób przygotowania:

Białka ubij z cukrem pudrem. Do piany dodaj żółtka, mąkę , proszek i orzechy. W tortownicy upiecz biszkopt. Wystudź i przekrój na 3 placki.

Pigwy posiekaj. Ugotuj je do miękkości w trzech szklankach wody z cukrem i cynamonem. Pół owoców wyjmij i zmiksuj. Resztę zostaw w syropie., ale wyjmij cynamon.Dodaj 3 łyżeczki żelatyny i wystudź.

Mleko ubij z śnieżką. 1/3 odłóż.Do pozostałej śmietany dodaj mus z pigwy. W ciepłym soku jabłkowy rozpuść resztę żelatyny. Wystudź.

Jeden blat biszkoptu przełóż na talerz. Zepnij obręczą. Do śnieżki z musem dodaj pół soku jabłkowego z żelatyną. Tężejącą masę przełóż na placek i wstaw do lodówki. Po chwili przykryj drugim blatem. Nałóż pigwę z syropu. Zalej tężejącym syropem z żelatyną i schłodź. Połóż ostatni blat ciasta a na niego resztę śnieżki z pozostałym sokiem jabłkowym. Wstaw do lodówki na 4 godziny.

Rozpuszczoną czekoladą i listkami udekoruj tort,

17:16, kuchareczka1993 , Ciasta
Link Dodaj komentarz »

Składniki:

*1,5 litra kremówki

*5 jajek

*3 banany

*2 gorzkie czekolady

*szk. mąki

*szk. cukru pudru

*szk. soku ananasowego

*1/2 szk. cukru

*1/2 szk. nektaru bananowego

*8 łyżeczek żelatyny

*2 łyzki likieru kokosowego

*2 łyżeczki proszku do pieczenia

*do dekoracji plastry ananasa i chipsy kokosowe

 

Sposób przygotowania:

Białka ubij z cukrem. Dodaj żółtka, likier i mąkę z proszkiem. Upiecz biszkopt w tortownicy o średn. 24 cm i go wystudź.

Kremówkę ubij z cukrem pudrem i wstaw do lodówki. 2 łyżeczki żelatyny rozpuść w małej ilości gorącej wody. Banany zmiksuj z nektarem. Wymieszaj z 1/4 kremówki i zimną żelatyną. Miskę wyłóż folią spożywczą. Przelej mus bananowy i wstaw do lodówki, żeby stężał.

Czekolady roztop. 3 łyżeczki żelatyny rozpuść w małej ilości wody i wystudź. Pół pozostałej kremówki połącz z czekoladą i żelatyną.

Biszkopt przekrój na pół. Spodni placek ułóż na paterze. Zepnij obręczą tortownicy wyłożoną folią aluminiową. Na środek placka wyłóż mus bananowy, a na niego czekoladowy i schłodź.Nim stężeje przykryj drugim plackiem

Sok ananasowy podgrzej . Rozpuść w nim resztę żelatyny. Wystudź i połącz z kremówką. Tężejącą przełóż na placek. Schładzaj 4 godziny. Udekoruj tort.

16:55, kuchareczka1993 , Ciasta
Link Dodaj komentarz »

Składniki:

*250 ml. kremówki

*4 jajka

*słoik konfitury malinowej

*fix do śmietany

*3/4 szk. drobnego cukru

*1/2 szk. maki

*1/2 szk. mąki ziemniaczanej

*1/2 szk. cukru pudru +1 łyżka

*1 czubata łyżka kakao

*2 łyżeczki żelatyny

*1 łyżeczka proszku do pieczenia

*do dekoracji maliny

*kawałek gorzkiej czekolady

 

Sposób przygotowania:

Białka ubij z drobnym cukrem. Zmiksuj je z żółtkami, całą mąką, proszkiem i kakao. Na blachę o wym.25x35 cm. wylej ciasto i piecz 12 minut w 180 stopniach C. W ty czasie formę na comber wyłóż folią spożywczą.

Ciepły biszkopt przełóż na ściereczkę oprószoną łyżką cukru pudru. Przetnij tak , żeby jedną częścią wyłożyć dno formy, mniejszy prostokąt zamknie roladę na górze. Ciasto w formie przykryj folią. Wystudź.

Śmietankę ubij z cukrem pudrem i fixem. Trzy łyżki odłóż do dekoracji. Żelatynę rozpuść w małej ilości gorącej wody. Wystudź ją i połowę dodaj do pozostałej śmietany. Nałóż na ciasto . Wstaw do lodówki. Gdy masa stężeje, rozsmaruj konfitury z resztą żelatyny . Wstaw na 10 minut do lodówki. Przykryj pozostałym ciastem. Owiń ciasto folią spożywczą. Wstaw do lodówki na 4 godziny.

Udekoruj pozostawioną śmietaną, malinami i wiórkami czekolady.

 

 

15:19, kuchareczka1993 , Ciasta
Link Dodaj komentarz »

Składniki:

*500g. mascarpone

*24 biszkopty

*5 żółtek

*szk. mocnej kawy schłodzonej

*1/2 szk. cukru

*2 łyżki kakao

*1 łyżka cukru pudru

*łyżeczka aromatu migdałowego/lub 2 łyżeczki likieru  migdałowego

 

Sposób przygotowania:

Żółtka roztrzep w misce. Ustaw ja na garnku z gotującą sie wodą. Dodaj cukier. Ubij żółtka z cukrem na puszysty kogel- mogel i przestudź. Wymieszaj z mascarpone i aromatem migdałowym.

Formę najlepiej prostokątną lub kwadratową wyłóż folią spożywczą. Część biszkoptów zanurz na chwilę w kawie i ułóż na dnie formy. Przełóż na nią część masy z mascarpone i przykryj drugą częścią biszkoptów także nasączonych w kawie. Nałóż kolejną warstwę masy i ostatnią część ciastek. Przykryj porcją kremu. Jeśli forma jest wysoka, przygotuj tiramisu z czterech warstw biszkoptów.

Deser wstaw do lodówki na 2-3 godziny. Przed podaniem obficie posyp kakao i cukrem pudrem.

 

13:34, kuchareczka1993 , Ciasta
Link Dodaj komentarz »

Składniki:

*680g. mąki pszennej do wypieku bułeczek

*200 ml. mleka

*200 ml. wody

*2 łyżeczki cukru

*7g. drożdży suchych lub 14 g. świeżych

*2 łyżki rozpuszczonego masła

*1 łyżeczka soli

Ponad to:

*1 jajko do posmarowania bułeczek

*sezam

 

Sposób przygotowania:

Do miski włożyć wszystkie składniki do przygotowania bułeczek. 

Wszystkie składniki należy wymieszać a następnie przełożyć na blat i wyrabiać.

Wyrobione ciasto należy przełożyć do miski , przykryć ściereczką o odstawić w ciepłe miejsce na 1h aby wyrosło. Gdy ciasto podwoi swoją objętość to należy jeszcze raz chwilę wyrabiać ciasto a następnie podzielić na 11-12 części.

Z każdej części formujemy kulkę, następnie układamy na blaszce i spłaszczamy je na placki.

Bułeczki należy jeszcze raz przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1h. Wyrośnięte bułki spłaszczyć leciutko, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem.

Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni C i piec ok. 15-25 minut w zależności czy piekarnik jest gazowy czy elektryczny.

12:49, kuchareczka1993 , Pieczywo
Link Dodaj komentarz »

Wczoraj upiekłam super bułeczki z sezamem . Muszę się przyznać że wyszły mi rewelacyjnie. Więc postanowiłam podzielić się przepisem także  z Wami. Bardzo gorąco zachęcam do spróbowania zrobienie takich bułeczek!!!

Bułeczki znajdziecie w pod nazwą Pieczywo:)

 

12:33, kuchareczka1993
Link Dodaj komentarz »
piątek, 28 września 2012

Składniki:

*8 dużych liści sałaty lodowej

*150g. ryżu

*100g. zielonego groszku

*1 czerwona papryka

*sól

*pieprz

*sos sojowy jako dodatek

 

Sposób przygotowania:

Ryż opłukać na sitku, przesypać do garnka , zalać posolonym wrzątkiem i gotować 20 minut.Przed końcem gotowania do ryżu dodać groszek

Paprykę rozciąć wzdłóż, usunąć środek z pestkami a strąk opłukać i pociąć w kostkę . Ryż z groszkiem odcedzić i przestudzić. Wymieszać z pokrojoną papryką. Farsz przyprawić do smaku solą i pieprzem. Liście sałaty lodowej włożyć na 2-3 minuty do wrzątku. Wyjąć i przestudzić , polewając zimną wodę a następnie osuszyć. Na liściach rozłożyć  ryżowe nadzienie, zwinąć zakładając brzegi do środka. Uformować gołąbki. Podawać z sosem.

19:48, kuchareczka1993 , Dania główne
Link Dodaj komentarz »
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 8
Top Blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
blog fotograficzny