Ciasteczka

sobota, 02 marca 2013

Składniki:

*3 białka

*200g. cukru pudru

*100g. zmielonych migdałów

*30g. cukru

*3 łyżki kakao

*1 łyżeczka wody

*słoik nutelli

 

 

Sposób przygotowania:

Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Wymieszaj cukier puder z drobno zmielonymi migdałami i dodaj do piany. Dodaj wodę i kakao, mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Używając łyżeczki formuj 3-3,5 cm, ciasteczka i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Pozostaw do przeschnięcia na 40 minut. Włóż do piekarnika nagrzanego do temp. 140 st. C i piecz 15 minut. Ostudź na blasze a nastepnie połącz po dwa ciastka przekładając nutellą.

21:15, kuchareczka1993 , Ciasteczka
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 14 lutego 2013

Składniki:

*300g. mąki

*150g. masła

*100g. cukru pudru

*1 żółtko

*4 łyżki jogurtu naturalnego

*szczypta soli

*5 twardych moreli

*100g. cukru

*laska wanilii

*1 jajko

 

Sposób przygotowania:

Z mąki, masła, cukru pudru, żółtka , jogurtu i szczypty soli zagnieść kruche ciasto. Zawiń w folię i schłodź.

Szklankę wody zagotuj z cukrem i laską wanili. Morele umyj, każdą przekrój na połowę, wyjmij pestki. Włóż do syropu, gotuj nokoło 2-3 minuty na małym ogniu, osącz.

Ciasto cienko rozwałkuj. Szklanką wycinaj z niego krążki. W połowie kieliszkiem wytnij środek by powstały pierścienie.

Pierścienie smaruj od spodu białkiem, układaj na krążkach, zlep brzegi, w środku połóż połówkę moreli. Cisto posmaruj żółtkiem. Piecz około 20 minut w 200 st. C.

23:27, kuchareczka1993 , Ciasteczka
Link Komentarze (1) »
wtorek, 30 października 2012

Składniki:

*1/2 kg. mąki

*10 żółtek

*3 łyżki gęstej śmietany

*1 płaska łyżeczka cukru

*pół łyżeczki proszku do pieczenia

*sól

*1 łyżeczka octu lub wódki

*tłuszcz do głębokiego smażenia

*cukier puder

 

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj do niej żółtka, śmietanę, szczyptę soli, cukier, proszek do pieczenia oraz ocet albo wódkę.

Wszystkie składniki posiekaj nożem a następnie zagnieść ciasto. Składaj je kilka razy na pól i mocno obijak wałkiem. Potem odłóż ciasto przynajmniej na pół godziny do lodówki.

Wyjęte z lodówki ciasto ułóż na posypanej mąką stolnicy. Wałkuj bardzo cienko i krój nożem na paski o długości ok. 15 cm oraz szerokości 4 cm. W każdym pasku po środku, zrób nożem podłużne nacięcie. Przełóż przez nie jeden koniec faworka.

Przygotowane faworki przykryj ściereczką, aby nie wyschły. W szerokim i niskim garnku rozgrzej tłuszcz. Partiami wkładaj faworki. Smaż z dwóch stron na rumiano. Osącz z tłuszczu na papierowych ręczniczkach , które nie pozostawiają włókien. Posyp cukrem pudrem.

18:27, kuchareczka1993 , Ciasteczka
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 18 września 2012

Składniki:

*200g. kokosu/orzechów

*200g. cukru pudru

*1 białko

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki ze sobą połączyć. Foremki do uli posypywać cukrem pudrem.

Porada:

Do uli z kokosu można dodać do środka rodzynek, migdał orzech, żurawinę itp. A do uli z orzechów krem adwokatowy , krówkowy itp. 

21:28, kuchareczka1993 , Ciasteczka
Link Komentarze (2) »
Top Blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
blog fotograficzny