Zupy

poniedziałek, 18 marca 2013

Składniki:

*4 kwaśne jabłka

*cebula

*marchewka

*3 ziemniaki

*150g. szynki

*1l. bulionu

*2 jajka

*kieliszek białego wytrawnego wina

*1/2 szklanki śmietany 18%

*3 ząbki czosnku

*3 łyżki startego chrzanu

*2 łyżki masła

*1 łyżka mąki

*sok z cytryny

*majeranek

*liść laurowy

*5 ziaren ziela angielskiego

*5 ziaren pieprzu

*cukier

*sól

*pieprz

*gałąka koperku

 

Sposób przygotowania:

Jajka ugotowaćna twardo,obrać. Szynkę pokroić w kostkę.Jabłka zetrzeć na grubych oczkach, skropić sokiem z cytryny. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Marchewkę oraz ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.

Na maśle przesmażyć szynkę, dodać jabłka, czosnek i cebulę. Podsmażyć, wlac białe wino, dusic aż jabłka się rozpadną. Zalać bulionem, dodać marchewkę, ziemniaki,łyżkę majeranku, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Gotować 30 minut. Śmietanę wymieszać z mąką i kilkoma łyżkami wywaru. Wlać do zupy, mieszając, zagotować.

Dodać chrzan, doprawić cukrem, solą i pieprzem. Koperek umyć, osuszyć. Zupę nalać do talerza, do każdej porcji dodać jajko i ozdobić koperkiem.

18:32, kuchareczka1993 , Zupy
Link Dodaj komentarz »
piątek, 15 marca 2013

Składniki:

*300g. grzybów

*1l. bulionu  grzybowego lub drobiowego

*2 marchewki

*kawałek selera

*pietruszka

*8 ziemniaków

*cebula

*2 ząbki czosnku

*łyżka masła

*łyżka oleju

*150ml. śmietanki

*łyżka mąki

*ziele angielskie

*liść laurowy

*tymianek

*sól

*pieprz

*1/2 pęczka natki pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Grzyby oczyścić i pokroić w paski. Ziemniaki, marchewki, pietruszkę i seler obrać, pokroić w kostkę. Podgrzać bulion, wrzucić warzywa, ziele angielskie, liść laurowy, gotowac do miękkości. Cebulę i czosnek obrać, posiekać, zeszklic na rozgrzanym maśle oraz oleju. Włożyć grzyby, smażyć 10 minut. Dodać do zupy, wsypać połowę posiekanej natki oraz 1/2 łyżeczki tymianku, gotować około 20 minut na średnim ogniu.

Mąkę wymieszać z śmietaną, połączyc  zniewielką ilością gorącej zupy, wlać do garnka, gotowac koloejne 5 minut. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

09:35, kuchareczka1993 , Zupy
Link Dodaj komentarz »
środa, 27 lutego 2013

Składniki:

*2 skrzydeła drobiowe

*marchewka

*pietruszka

*seler

*3 buraki

*4 duże ziemniaki

*200 ml. śmietanki 18%

*sól

*pieprz

*kostka rosołowa

*ziele angielskie

*liść laurowy

*natka pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Warzywa pokroić w kostkę, wrzucić  do garnka ( oprócz ziemniaków) wraz z skrzydełkami oraz zielem angielskim, liściem laurowy.  Ziemniaki dodać gdy buraki będą na pół miękkie. Doprawić kostką rosołową, solą oraz pieprzem. Do zupy dodać śmietanę. Zupę zagotowac i doprawic do smaku w razie potrzeby. Natkę pietruszki drobno posiekać i dodać do zupy . Zamieszać.

17:21, kuchareczka1993 , Zupy
Link Dodaj komentarz »
sobota, 24 listopada 2012

Składniki:

*1 marchewka

*1 pietruszka

*1/2 selera

*2 głowy z karpia

*1 liść laurowy

*2 łyżki masła

*1 łyzka mąki

*1/2 szklanki smietany 22%

*2 żółtka

*sól

*pieprz

*gałka muszkat.

*cytryna

*grzanki

 

Sposób przygotownia:

Warzywa posiekaj. Zalej dwoma litrami wody. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut.

W tym czasie głowy karpia starannie oczyść( usuń oczy i skrzela), umyj, włóż do wywaru, dodaj liść laurowy i sporą szczyptę soli. Gotuj na małym ogniu kolejne 20 minut. Wywar przecedź.

Na patelni rozgrzej masło. Wsyp mąkę, zrób jasną zasmażkę. Dodaj do zupy. Gotuj razem jeszcze 2-3 minuty.

Śmietanę roztrzep z żółtkami, połącz z zupą. Przypraw do smaku sokiem i skórką otarta z cytryny, gałka muszkatołową oraz sola i pieprzem. Podawaj zupe na wigilijny stół razem z grzankami.

20:22, kuchareczka1993 , Zupy
Link Dodaj komentarz »
piątek, 23 listopada 2012

Przepis ten pochodzi z podlasia!!!

 

Składniki:

*10 suszonych grzybów

*10 suszonych śliwek

*2 duże buraki

*1/2 małej główki kapusty

*1 marchewka

*1 cebula

*2 łyzki koncentratu pomidorowego

*sól

*cukier

*sok z cytryny

*pieprz

*olej

 

Sposób przygotowania:

Grzyby oczyść, zalej wodą. W osobnym naczyniu namocz śliwki. Odstaw na kilka godzin. Ugotuj w wodzie w której sie moczyły, odcedź, wywar pozostaw.

Buraki wyszoruj ułóżż na blaszce i piecz w piekarniku nagrzanym do tem. 220 st. 60 minut. Wyjmij, obierz a następnie pokrój w słupki. Kapustę poszatkuj, alej wywarami z grzybów i śliwek ( ok. 4 szklanki). Gotuj 5 minjut na małym ogniu.

Obrana marchewkę zetrzyj na tarce. CEbulę posiekaj. W rondlu rozgrzej 1-2 łyzki oleju. Wrzuc cebulę, zeszklij. Dodaj marchewkę , pokrojone grzyby i koncentrat. Wlej 4 szklanki wody. Gotuj na małym ogniu ok. 10 minut.

Połącz z gotowaną na wywarach kapustą, śłiwkami i burakami. Dopraw solą, pieprzem, cukrem i sokeim z cytryny.

Porada:

Barszcz podawaj z uszkami lub drożdżowa bułką.

16:45, kuchareczka1993 , Zupy
Link Dodaj komentarz »
piątek, 02 listopada 2012

Składniki:

*1/2 kg. botwinki

*2l. bulionu warzywnego

*200 ml. śmietany 18 %

*2 łyżki soku z cytryny

*1/2 l. maślanki

*1/2 l. kefiru

*10 rzodkiewek

*4 łyżki posiekanego szczypiorku

*4 łyżki posiekanego koperku

*sól

 

Sposób przygotowania:

 Botwinkę z buraczkami posiekaj i ugotuj w bulionie. Do wywaru wmieszaj śmietanę , dodaj sól, sok z cytryny, przecedź, ostudź. Wymieszaj z maślanką i kefirem.

Dodaj pokrojone rzodkiewki, koperek i szczypiorek

21:17, kuchareczka1993 , Zupy
Link Komentarze (2) »
środa, 24 października 2012

Składniki:

*200g. białej fasoli ( jaś)

*400g. łopatki wieprzowej

*2 marchewki

*1/4 główki białej kapusty

*3 ziemniaki

*5 łodyg selera naciowego

*1/2 cukinii

*koncentrat pomidorowy

*sól

*pieprz

 

Sposób przygotowania:

Ziarna fasoli namocz, pozostaw na kilka godzin( najlepiej jak to zrobisz poprzedniego dnia). Zalej świeżą wodą i gotuj bez soli ok. 60 minut. Odstaw.

Mięso umyj i pokrój w kostkę. Zalej 1 litrem wody i zagotuj. Usuń tworząca się na powierzchni szumowinę.

Marchewki pokrój i wrzuć do gotującego się wywaru mięsnego.

Kapustę poszatkuj. Dodaj do wywaru. Gotuj przez ok. 40 minut na małym ogniu pod przykryciem.

 W tym czasie obierz ziemniaki. Pokrój je w drobną kostkę. Odcedź ziarna fasoli, pozostawiając 2 szklanki wody , w której się ugotowały. Wodę i fasolę dodaj do zupy razem z pokrojonymi ziemniakami.

Łodygi selera pokrój w grube plastry i wrzuć do zupy. Dodaj pokrojoną w półplasterki cukinię. Gotuj przez 20 minut.

Dopraw kilkoma łyżkami koncentratu pomidorowego, solą i pieprzem oraz ewentualnie świeżymi ziołami.

19:57, kuchareczka1993 , Zupy
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 27 września 2012

Składniki:

*kawałek schabu bez kości

*duża cebula

*2 łyżki oleju

*marchewka

*pietruszka

*5-6 ziemniaków średniej wielkości

*1 łyżka koncentratu pomidorowego

*łyżka smalcu

*liść laurowy

*ziarenka czarnego pieprzu

*ziele angielskie

*zielenina

 

Sposób przygotowania:

Do 3 szk. wody z dodatkiem przypraw i smalcu wrzucić drobno posiekaną marchewkę i pietruszkę i gotując przez 10 min. następnie dodajemy pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Gotujemy do miękkości . Na oleju podsmażamy posiekaną cebulę, gdy się zeszkli , dodajemy pokrojone w niewielką kostkę mięso , smażymy razem przez 3 minuty, podlewamy 3 szk. wody, gotujemy na niewielkim ogniu aż mięso będzie miękkie. Łączymy z ugotowanymi ziemniakami , doprawiamy do smaku, dodajemy koncentrat pomidorowy  i przez chwilę wszystko gotujemy razem. Zupę podajemy gorącą posypaną zieleniną.

17:19, kuchareczka1993 , Zupy
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 20 września 2012

Składniki:

*60g. ryżu zmielonego/mączka ryżowa

*1 szk. mleka/śmietany

*1/2 l. bulionu

*1 łyżka przyprawy domowej/jarzynki

*kilka listków zielonej sałaty

*3 kromki chleba

*masło

 

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki zmiksować oprócz  chleba i masła, przelać do garnka i ugotować. Z chleba zrobić grzanki na maśle. Do zupy również dodać łyżkę masła.

16:44, kuchareczka1993 , Zupy
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 18 września 2012

Składniki:

*1 kostka rosołu drobiowego

*1 kostka mięsna

*1 marchewka

*1 cebula

*1/2 główki kapusty białej ( 500g.)

*3 łyżki masła

*1 łyżka mąki

*sól

*2 łyżki koncentratu pomidorowego

Sposób przygotowania:

Rosół i kostkę mięsną rozpuścić w 1,5 l. wody. Kapustę poszatkować i opruszyć solą. Warzywa oczyścić. Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę posiekać. Warzywa podsmażyć na łyżce masła. Do rosołu dodać kapustę i podsmażone warzywa. Gotować 20 minut. Masło stopić i zasmażyć z mąką. Do zupy dodać zasmażkę i koncentrat pomidorowy. Doprawić solą. Podawać z ziemniakami lub chlebem.

22:30, kuchareczka1993 , Zupy
Link Dodaj komentarz »
Top Blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
blog fotograficzny