Ciasta

poniedziałek, 25 lutego 2013

 

Składnki:

Biszkopt:

*6 jajek

*1szkl. mąki

*3/4 szkl. cukru

*cukier waniliowy

*1 łyżeczka proszku do pieczenia

*1 łyżka octu

Krem budyniowy

*2 i 1/2 szkl. mleka

*2 budynie śmietankowe

*6 łyżek cukru

*200g. masła

*3 łyżki spirytusu

Masa kawowa

*2 szkl. mleka

*7 łyżek cappuccino

*2 opakowania śnieżki

*5 łyżek żelatyny

Poncz

*1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

*100ml. gorącej wody

*2 łyżki spirytusu

Dekoracja

*słodkie kakao

 

Sposób przygotowania:

Żółtka mieszamy z octem i proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i cukier waniliowy. Następnie dodajemy mąkę i pianę z żółtek. Bardzo delikatnie mieszamy. Pieczemy około 25 minut w 180 st.C. Odstawic do wystudzenia.

***

Kawę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Po ostudzeniu dodajemy spirytus. Biszkopt nasączamy ponczem.

***

Na mleku gotujemy budyń z dodatkiem cukru, odstawić do wystudzenia. Masło utrzec na puszystą masę. Cały czas ucierając dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu . Na koniec wlewamy spirytus i mieszamy. Krem wyłożyc na biszkopt.

***

W zimnym mleku rozpuszczamy cappuccino. Do mleka z kawą dodajemy śnieżkę i ubijamy. Żelatynę należy rozpuścić w gorącej wodzie. Lekko przestudzoną dodajemy do masy kawowej cały czas miksując.Masę od razu wyłożyć na krem budyniowy. Ciasto włożyć do lodówki. Ozdobić kakao.

09:31, kuchareczka1993 , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
piątek, 15 lutego 2013

Składniki:

*paczka biszkoptów

*6 jajek

*1/2 szklanki cukru

*kostka margaryny

*3 serki homogenizowane waniliowe

*2 łyżki kawy rozpuszczalnej

*100g. czekolady

*2 szklanki mleka w proszku

*2 czubate łyżki żelatyny

 

Sposób przygotowania:

Utrzeć jajko z 5 żółtkami i połową szklanki cukru. W drugim naczyniu utrzeć margarynę i cały czas ucierając, powoli dodawać utartą wcześniej masę jajeczną. Następnie dodać serki homogenizowane , 2 szklanki mleka w proszku i rozpuszczoną w szklance gorącej wody i ostudzoną żelatynę. Dwie łyżki kawy rozpuścić w półtorej szklanki gorącej wody. Biszkopty krótko maczać w kawie i układać na blasze. Na nie wyłożyć połowę masy i ponownie ułożyć warstwę biszkoptów nasączonych kawą. Przykryć resztą masy i posypać startą czekolady. Schłodzić w lodówce.

21:34, kuchareczka1993 , Ciasta
Link Komentarze (2) »
piątek, 08 lutego 2013

Składniki:

CIASTO:

*250 g. mąki

*150g. twardego masła

*2 żółtka

*2 łyżki cukru pudru

*szczypta soli

KREM WANILIOWY:

* opakowanie budyniu śmietankowego

*1 i 1/2  szklanki 12 % śmietany

*2 łyżki masła

*2 łyżki cukru

*2 łyżki ajerkoniaku

WIERZCH:

*3 kiwi

*2 mandarynki

*garść winogron

*3 połówki brzoskwiń z puszki

 

Sposób przygotowania:

Formę do pieczenia tarty posmarować masłem. Zimne masło szybko zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posiekać z mąką, dodać cukier , żółtka, sól i ewentualnie odrobinę lodowatej wody.Błyskawicznie zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię i porządnie schłodzić. Następnie rozwałkować je i powstałym plackiem wylepić dno i boki formy. Wstawić placek do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec 15- 2- minut.

W tym czasie na śmietance z dodatkiem cukru ugotować budyń, wystudzić go. Następnie utrzeć z powoli dodawanym masłem a potem z ajerkoniakiem. Powstały krem rozsmarować na wystudzonym cieście , zatopić w nim kawałki kiwi, mandarynek, winogron i brzoskwiń

22:25, kuchareczka1993 , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 28 stycznia 2013

Składniki:

Biszkopt:

*10 białek

*10 żółtek

*2 łyżeczki cukru waniliowego

*2 x 3/4 szk. cukru

*2x 1/4 szk. mąki ziemnaczannej

*2x 3/4 mąki tortowej

*5 łyżek kakao

 

Białka ubijamy z cukrem waniliowym i cukrem zwykłym na sztywną pianę. Dodajemy resztę składników  i delikatnie mieszamy łyżką drewnianną. Masę biszkoptową wylewamy na blaszkę okrągłą o śr.24 cm. i pieczemy ok.25 minut w 175 st. C. Biszkopt studzimy i przekrajamy na 4 części.

Reszta składników:

2 kremy ajerkoniakowe ( tym razem były kupne, ponieważ nie miała czasu na przygotowanie domowego kremu)

1 krem śmietankowy

1 puszka ananasów pokrojonych w kostkę

marmolada

3 kieliszki wódki

kokos uprażony na brązowo na suchej patelni

ozdoby: literki i kwiatki

Sposób przygotowania:

Biszkopt nasączamy sokiem z ananasów wymieszanym z wódką, przekładamy marmoladą , kremem ajerkoniakowym, w środek dajemy krem śmietankowy wymieszany z kawałkami ananasów, następną część tak samo. Cały wierzch obkładamu kremem ajerkoniakowym. Boki obsypujemy kokosem. Dekorujemy wg. siebie

 

22:52, kuchareczka1993 , Ciasta
Link Komentarze (2) »
niedziela, 20 stycznia 2013

Składniki:

Biszkopt:

*5 białek

*5 żółtek

*1 łyżeczka cukru waniliowego

*3/4 szkl. cukru

*1/4 szkl. mąki ziemniaczannej

*3/4 szkl. mąki tortowej

Białka ubić na sztywno z cukrem waniliowym i cukrem normalnym. Dodać żółtka oraz mąki i dekikatnie wymieszać. Piec w 175 st. C przez 20-25 minut.

Masa jabłkowa:

* 2 słoki musu jabłkowego

* 2 galaretki ( smak wg. uznania) ja dałam smak kiwi

*1 łyżeczka żelatyny

Jabłka zagotować, ściągnąć z palnika i dodać galaretki. Dokładnie wymieszać. Żelatyne rozpuścić w małej ilości wody i dodać do jabłek. Wymieszać i ostudzić aż jabłka będą tężeć.

Krem budyniowy:

* 2 budynie

*3/4 litra mleka

*cukier jeżeli budyń jest bez cukru

*kostka masła miękkiego

*1/2 szkl. cukru pudru

* 1 łyżeczka cukru waniliowego

Budyń ugotowac z mniejszą ilością mleka. Ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszysta masę. Następnie dodawać budyń stopniowo cały czas miksując. Jeżeli krem by był zbyt gęsty to można dodać z 2 łyżki mleka.

Krem można zastąpic także kremem w proszku . Ja tak tym razem zrobiłam.

Ponadto:

Wiórki kokosowe uprażone na suchej patelni.

Na biszkopt nakładam masę jabłkową, następnie krem i wszystko posypuję kokosem.

18:41, kuchareczka1993 , Ciasta
Link Komentarze (1) »
sobota, 19 stycznia 2013

Składniki:

*biszkopt

MASA:

*1l.śmietanki kremówki 30% schłodzonej

*2 białe czekolady 2x100g.

*100g. wiórek kokosowych

*1 cukier waniliowy

*3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w małej ilości wody

 

Sposób przygotowania:

Z biszkoptu ścinam ostrożnie wierzchnią część tak okoł 1/3 biszkoptu i drobno rozkruszam. Spód biszkoptu przekładam do blaszki. Pół litra śmietany i 200g. czekolady umieszczam w rondlu i podgrzewam na niewielkim ogniu aż do wrzenia. Zdejmuje wtedy z ognia i dodaje wiórki kokosowe- 1 szk. Pozostawiam do całkowitego wystudzenia. Do zimnej śmietankowo- czekoladowej masy z kokosem dodaje pokruszony biszkopt. Dodaje tyle biszkoptu aby masa nie była zbyt sucha. Miksuje wszystko razem i wykładam na spód biszkoptowy. Wstawiam do lodówki. Pozostałą śmietanę ubijam z cukrem waniliowym na sztywno. Na koniec dodaje rozpuszczoną żelatynę. Bitą śmietanę wykładam na masę kokosową. Wierzch obficie posypuje kokosem.

11:16, kuchareczka1993 , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 01 listopada 2012

Składniki:

Ciasto:

* 5 jajek

*1 tabliczka gorzkiej czekolady

*4 łyżki mleka

*200 g. cukru

*100 g. mąki pszennej

*1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa sernikowa:

* 1 opakowanie sernika w proszku na zimno

Górna warstwa:

*2 galaretki o smaku brzoskwiniowym

*1 puszka brzoskwiń w puszce

 

Sposób przygotowania:

Ciasto:

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej  z 4 łyżkami mleka. Białka należy ubić z cukrem na sztywno. Przestudzoną czekoladę wymieszać razem z żółtkami. Masę czekoladową należy delikatnie połączyć z białkami. Mąkę należy wymieszać z proszkiem do pieczenia i połączyć z masą jajeczno czekoladową delikatnie mieszając drewnianą łyżką. Gotową masę wykładamy na blaszkę o wymiarach 28 cm. X 40 cm. wyłożoną papierem do pieczenia.  Pieczemy w piekarniku nagrzanym ok. 180 st. C przez około 30 minut.

Masa sernikowa:

Należy przygotować tj. na opakowaniu. Wyłożyć na biszkopt namoczony syropem z brzoskwiń.

Górna warstwa:

Galaretki należy rozpuścić tj. na opakowaniu pisze. Brzoskwinie kroimy w plasterki. Owoce układamy na masie sernikowej a następnie zalewamy tężejącą galaretką.

19:24, kuchareczka1993 , Ciasta
Link Komentarze (1) »
wtorek, 30 października 2012

Składniki:

*2 jajka

*1 szklanka cukru

*1 op. cukru waniliowego

*300 ml.mleka

*2 łyżeczki proszku do pieczenia

*2 łyżeczki cynamonu

*200 g. mąki

*200 g. wiórków kokosowych

*5 łyżek masła

*tłuszcz i bułka tarta do formy

 

Sposób przygotowania:

Całe jajka ubij z cukrem oraz cukrem waniliowym na puszystą masę. Ciągle ubijając wlewaj  stopniowo mleko.

Proszek do pieczenia oraz cynamon połącz w osobnym naczyniu z przesianą mąką. Dodaj 150 g. kokosu.

Masło rozpuść . Pozostaw do przestygnięcia.

Do miski z masą jajeczną powoli wsypuj suche składniki. Miksuj na gładką masę. Na koniec do ciasta dodaj przestudzone masło.

Foremkę wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Wlej przygotowaną masę. Piecz około 1h w 170 st. C. Wyjmij i lekko przestudź. Posyp resztą wiórków kokosowych. Przed podaniem pokrój w niewielkie trójkąty lub romby. Ciasto najlepiej smakuje ze szklanką mleka.

18:09, kuchareczka1993 , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 02 października 2012

Składniki:

*400 ml. kremówki

*250 g. chałwy

*5 białek

*2 tabliczki białej czekolady

*2 owoce kiwi

*1-2 nektarynki

*1 szk. cukru

*fix do śmietany

*1 łyżeczka cukru pudru

*2 łyżeczki mąki kukurydzianej

*1/3 łyżeczki cynamonu

 

Sposób przygotowania:

Białka ogrzane do temperatury pokojowej przelej do miski. Ubijaj na średnich obrotach i stopniowo dodawaj cukier. Do sztywnej piany wsyp mąkę kukurydzianą i cynamon. Dokładnie wymieszaj.

Rozgrzej piekarnik do 120 stopni C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na niej dwie obręcze tortownicy o średnicy 18-20 cm. Do każdej nałóż  połowę piany. Susz bezę w piekarniku 2,5 h. W połowie zdejmij obręcze. Możesz też narysować na papierze dwa okręgi i wypełnić je pianą.

Przygotuj krem. 1/3 śmietanki wlej do garnka. Dodaj połamaną na kawałki czekoladę i podgrzej całość. Do rozpuszczonej czekolady dorzuć pokruszoną chałwę. Zamieszaj i wystudź. Pozostałą śmietanę ubij z fixem i łyżką cukru pudru. Zmieszaj z przestudzoną masą chałwową i wstaw do lodówki.

Zimne bezy zdejmij z papieru. Przełóż je kremem i udekoruj owocami. Jeśli bezy są dobrze wysuszone, tort można przechowywać w lodówce przez noc.

19:51, kuchareczka1993 , Ciasta
Link Dodaj komentarz »

Składniki:

*800g. twarogu na sernik

*250g. mascarpone

*250g. czekoladowych ciasteczek

*5 jajek

*4 łyżki brązowego cukru

*2 budynie waniliowe

*szk. drobnego cukru

*opakowanie mrożonych wiśni

*pół kostki masła

*2 łyżeczki żelatyny

*skórka otarta z cytryny

*aromat migdałowy

 

Sposób przygotowania:

Nagrzej piekarnik do 160 stopni C. Tortownicę o średnicy 24 cm. wyłóż papierem do pieczenia. Ścianki oprósz mąką i owiń formę folią aluminiową. Ciasteczka pokrusz i wymieszaj z stopionym masłem. Wylep nimi dno tortownicy. Utwórz rant o wysokości 2-3 cm. Wstaw na 10 minut do piekarnika. Wyjmij formę i obniż temperaturę do 120 stopni C.

Sery zmiksuj z jajkami, drobnym cukrem i budyniami. Dodaj skórkę z cytryny i wymieszaj. Masę przełóż na czekoladowy spód i wyrównaj. Wstaw do piekarnika na 2,5 godziny. Wystudź przy uchylonych drzwiach piekarnika. Schłodź w lodówce przez kilka godzin.

Wiśnie rozmroź i osącz na sicie. Sok z nich przelej do garnka i wsyp brązowy cukier. Podgrzej. W gorącym soku rozprowadź żelatynę. Przestudź, dodaj aromat i wiśnie. Kiedy galaretka zacznie tężeć, przełóż owoce z gęstniejącym sokiem na sernik. Wstaw do lodówki na godzinę.

16:11, kuchareczka1993 , Ciasta
Link Dodaj komentarz »

Składniki:

*500 ml. kremówki

*5 jajek

*2 fixy do śmietany

*1 gorzka czekolada

*3/4 szk. drobnego cukru

*3/4 szk. mąki tortowej

*3/4 szk. cukru pudru

*2 łyżki posypki kakaowej

*2 łyżki wiórków kokosowych

*2 łyżki mąki ziemniaczanej

*1 łyżeczka proszku do pieczenia

*kilka kropli aromatu wanilii

 

Sposób przygotowania:

Czekoladę połam i rozpuść w kąpieli wodnej. Białka oddziel od żółtek i ubij z drobnym cukrem. Do piany dodaj żółtka, wystudzoną czekoladę, obie mąki z proszkiem i aromat. Zmiksuj i przelej do wyłożoną papierem blaszkę 30x40 cm. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz 15 minut. Wyjmij , wystudź, a potem przetnij na pół.

Każdy z 2 prostokątów przetnij na dwa cienkie blaty. Uzyskasz 4 biszkoptowe placki. Jeden z nich potnij na 6 cienkich pasków.

Kremówkę ubij z pudrem, fiksami i aromatem. Pierwszy placek ułóż na desce. Nałóż śmietanę. Ułóż na nim 3 paski ciasta. W przerwy pomiędzy nimi oraz na nie nałóż śmietanę. Przykryj całym plackiem. Powtórz całość jeszcze raz. Placek przykryj cienką warstwą śmietany. Wstaw do lodówki na 2-3 godzinki.

Na wierzchu ciasta czubkiem noża narysuj kratkę. Co drugie pole wypełnij wiórkami kokosowymi, pozostałe kakaową posypką.

15:12, kuchareczka1993 , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 01 października 2012

Składniki:

*400 ml. śmietanki 30%

*4 łyżki śmietany 18 %

*4 łyżki cukru pudru

*4 czubate łyżeczki żelatyny

*2 jajka

*sok z dwóch pomarańczy

*pół szklanki mąki

*pół szklanki cukru

*pół szklanki koncentratu napoju pomarańczowego typu sunquick

*skórka otarta z pomarańczy

*1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

*kora cynamonu i anyż

 

Sposób przygotowania:

Upiecz biszkopt. Foremkę keksową wyłóż papierem do pieczenia. Białka ubij z cukrem pudrem. Dodaj żółtka i mąkę z proszkiem. Zmiksuj i dorzuć część z pomarańczy. Wymieszaj i przelej ciasto do foremki. Piecz 10-12 minut w temp.180 st.C. Wyjmij i wystudź.

Śmietanki przelej do garnka. Dolej sok z pomarańczy i koncentrat. Dodaj cukier, goździki i kawałek kory cynamonu. Wymieszaj, zagotuj i dodaj żelatynę. Dokładnie ją rozpuść i przestudź . Wąską keksówkę wyłóż folią spożywczą. Pomarańczową śmietankę przelej przez sitko do formy. Wystudź i wstaw do lodówki. Na tężejącą panna cottę połóż biszkoptowy placek. Lekko dociśnij. Owiń folią spożywczą i wstaw z powrotem do lodówki na 4 godziny.

Obracając formę, przełóż deser na talerz. Udekoruj go resztą skórki pomarańczowej i gwiazdkami anyżu.

 

19:33, kuchareczka1993 , Ciasta
Link Dodaj komentarz »

Składniki:

*200 ml. chłodnego mleka

*6 jajek

*4 pigwy

*2 mleczne czekolady

*szk. cukru

*1 opakowanie śnieżki

*1/2 szk. cukru pudru

*1/2 szk. tartych orzechów

*1/2 szk. mąki pszennej

*1/2 szk. soku jabłkowego

*7 łyżeczek żelatyny

*3 łyżki mąki ziemniaczanej

*2 łyżeczki proszku do pieczenia

*czekoladowe listki

*kawałek kory cynamonu

 

Sposób przygotowania:

Białka ubij z cukrem pudrem. Do piany dodaj żółtka, mąkę , proszek i orzechy. W tortownicy upiecz biszkopt. Wystudź i przekrój na 3 placki.

Pigwy posiekaj. Ugotuj je do miękkości w trzech szklankach wody z cukrem i cynamonem. Pół owoców wyjmij i zmiksuj. Resztę zostaw w syropie., ale wyjmij cynamon.Dodaj 3 łyżeczki żelatyny i wystudź.

Mleko ubij z śnieżką. 1/3 odłóż.Do pozostałej śmietany dodaj mus z pigwy. W ciepłym soku jabłkowy rozpuść resztę żelatyny. Wystudź.

Jeden blat biszkoptu przełóż na talerz. Zepnij obręczą. Do śnieżki z musem dodaj pół soku jabłkowego z żelatyną. Tężejącą masę przełóż na placek i wstaw do lodówki. Po chwili przykryj drugim blatem. Nałóż pigwę z syropu. Zalej tężejącym syropem z żelatyną i schłodź. Połóż ostatni blat ciasta a na niego resztę śnieżki z pozostałym sokiem jabłkowym. Wstaw do lodówki na 4 godziny.

Rozpuszczoną czekoladą i listkami udekoruj tort,

17:16, kuchareczka1993 , Ciasta
Link Dodaj komentarz »

Składniki:

*1,5 litra kremówki

*5 jajek

*3 banany

*2 gorzkie czekolady

*szk. mąki

*szk. cukru pudru

*szk. soku ananasowego

*1/2 szk. cukru

*1/2 szk. nektaru bananowego

*8 łyżeczek żelatyny

*2 łyzki likieru kokosowego

*2 łyżeczki proszku do pieczenia

*do dekoracji plastry ananasa i chipsy kokosowe

 

Sposób przygotowania:

Białka ubij z cukrem. Dodaj żółtka, likier i mąkę z proszkiem. Upiecz biszkopt w tortownicy o średn. 24 cm i go wystudź.

Kremówkę ubij z cukrem pudrem i wstaw do lodówki. 2 łyżeczki żelatyny rozpuść w małej ilości gorącej wody. Banany zmiksuj z nektarem. Wymieszaj z 1/4 kremówki i zimną żelatyną. Miskę wyłóż folią spożywczą. Przelej mus bananowy i wstaw do lodówki, żeby stężał.

Czekolady roztop. 3 łyżeczki żelatyny rozpuść w małej ilości wody i wystudź. Pół pozostałej kremówki połącz z czekoladą i żelatyną.

Biszkopt przekrój na pół. Spodni placek ułóż na paterze. Zepnij obręczą tortownicy wyłożoną folią aluminiową. Na środek placka wyłóż mus bananowy, a na niego czekoladowy i schłodź.Nim stężeje przykryj drugim plackiem

Sok ananasowy podgrzej . Rozpuść w nim resztę żelatyny. Wystudź i połącz z kremówką. Tężejącą przełóż na placek. Schładzaj 4 godziny. Udekoruj tort.

16:55, kuchareczka1993 , Ciasta
Link Dodaj komentarz »

Składniki:

*250 ml. kremówki

*4 jajka

*słoik konfitury malinowej

*fix do śmietany

*3/4 szk. drobnego cukru

*1/2 szk. maki

*1/2 szk. mąki ziemniaczanej

*1/2 szk. cukru pudru +1 łyżka

*1 czubata łyżka kakao

*2 łyżeczki żelatyny

*1 łyżeczka proszku do pieczenia

*do dekoracji maliny

*kawałek gorzkiej czekolady

 

Sposób przygotowania:

Białka ubij z drobnym cukrem. Zmiksuj je z żółtkami, całą mąką, proszkiem i kakao. Na blachę o wym.25x35 cm. wylej ciasto i piecz 12 minut w 180 stopniach C. W ty czasie formę na comber wyłóż folią spożywczą.

Ciepły biszkopt przełóż na ściereczkę oprószoną łyżką cukru pudru. Przetnij tak , żeby jedną częścią wyłożyć dno formy, mniejszy prostokąt zamknie roladę na górze. Ciasto w formie przykryj folią. Wystudź.

Śmietankę ubij z cukrem pudrem i fixem. Trzy łyżki odłóż do dekoracji. Żelatynę rozpuść w małej ilości gorącej wody. Wystudź ją i połowę dodaj do pozostałej śmietany. Nałóż na ciasto . Wstaw do lodówki. Gdy masa stężeje, rozsmaruj konfitury z resztą żelatyny . Wstaw na 10 minut do lodówki. Przykryj pozostałym ciastem. Owiń ciasto folią spożywczą. Wstaw do lodówki na 4 godziny.

Udekoruj pozostawioną śmietaną, malinami i wiórkami czekolady.

 

 

15:19, kuchareczka1993 , Ciasta
Link Dodaj komentarz »

Składniki:

*500g. mascarpone

*24 biszkopty

*5 żółtek

*szk. mocnej kawy schłodzonej

*1/2 szk. cukru

*2 łyżki kakao

*1 łyżka cukru pudru

*łyżeczka aromatu migdałowego/lub 2 łyżeczki likieru  migdałowego

 

Sposób przygotowania:

Żółtka roztrzep w misce. Ustaw ja na garnku z gotującą sie wodą. Dodaj cukier. Ubij żółtka z cukrem na puszysty kogel- mogel i przestudź. Wymieszaj z mascarpone i aromatem migdałowym.

Formę najlepiej prostokątną lub kwadratową wyłóż folią spożywczą. Część biszkoptów zanurz na chwilę w kawie i ułóż na dnie formy. Przełóż na nią część masy z mascarpone i przykryj drugą częścią biszkoptów także nasączonych w kawie. Nałóż kolejną warstwę masy i ostatnią część ciastek. Przykryj porcją kremu. Jeśli forma jest wysoka, przygotuj tiramisu z czterech warstw biszkoptów.

Deser wstaw do lodówki na 2-3 godziny. Przed podaniem obficie posyp kakao i cukrem pudrem.

 

13:34, kuchareczka1993 , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
środa, 26 września 2012

Składniki:

*6 jajek

*6 łyżek mąki

*6 łyżek cukru

*proszek do pieczenia

 

Sposób przygotowania:

Jajka ubijamy na sztywno z cukrem. Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie i delikatnie łopatką wymieszać masę. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 170 stopniach C przez ok 20 -30 minut.

21:09, kuchareczka1993 , Ciasta
Link Dodaj komentarz »

Składniki:

CIASTO

*3/4 szk. cukru

*4 jajka

*3 szk. mąki tortowej

*250g. masła

*1 łyżeczka proszku do pieczenia

*opakowanie cukru waniliowego

MASA

*10 łyżeczek cukru

*2 kg. jabłek

*opakowanie cukru waniliowego

*100 g. rodzynek

*1 łyżeczka cynamonu

 

Sposób przygotowania:


Do obranych i pokrojonych na niewielkie kawałki jabłek dodajemy cukier i cukier waniliowy. Jabłka podsmażamy, dodajemy rodzynki i cynamon.

Do mąki dodajemy proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy oraz masło. Całość należy posiekać nożem a następnie dodać 3 żółtka i jedno całe jajko. Z powstałej masy zagniatamy ciasto, które dzielimy na 2 części, Jedną część rozwałkujemy i kładziemy na foremkę. Na ciasto wykładamy jabłka a następnie ubite na sztywno białka z 3 jajek z 1/4 szk. cukru. Na wierzch kładziemy drugą część rozwałkowanego ciasta. Piec w temp. 175 stopni C przez ok. 1 h.

21:04, kuchareczka1993 , Ciasta
Link Dodaj komentarz »

Składniki:

 

 

CIASTO

*1,5 szk. mąki tortowej

*1/2 szk. cukru pudru

*2 żółtka

*200g. masła

*2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

*2 łyżki kakao

 

Wszystkie składniki połączyć, szybko wyrobić i podzielić na 2 części, wstawić do zamrażalnika.

MASA

*1 kg. sera homogenizowanego

*1 szk. cukru pudru

*4 białka

*8 łyżek wiórek kokosowych

*4 łyżki roztopionego masła

 

*kilka kropelek olejku cytrynowego

*2 łyżki mąki ziemniaczanej

 

 

Z podanych składników utrzeć mikserem masę, Białka ubić na pianę i dodać do masy. Miksować do uzyskania jednolitej masy. Na wysmarowaną blaszkę zetrzeć pierwszą część ciasta, dać masę i zetrzeć drugą część ciasta. Piec ok. 1h  w piekarniku o temp. 180-200 stopni C. Po wystudzeniu można polać ciasto polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.

20:42, kuchareczka1993 , Ciasta
Link Dodaj komentarz »

Składniki:

 

*1 kg. twarogu sernikowego

*250g margaryny tortowej

*1 szk. cukru

*6 jajek

*1 budyń śmietankowy

*100g. rodzynek

*cytryna

KRUCHE CIASTO:

*1 1/2 szk. mąki

*100g. margaryny

*2 żółtka

*1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

*3 łyżki cukru

*cukier waniliowy

Składniki posiekać, zagnieść i schłodzić. Ciasto wyłożyć cienką warstwą na blaszkę i lekko zapiec w 170 stopniach C ( ok. 10 minut)

Sposób przygotowania:

Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać ser, budyń, otartą skórkę z cytryny i wyciśnięty sok z połowy cytryny. Starannie wymieszać, dodając ubita pianę z 6 białek oraz sparzone rodzynki. Masę serową wyłożyć na przygotowane podpieczone kruche ciasto. Piec w temp. 180 stopni C( ok.45-60 minut)

20:31, kuchareczka1993 , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
Top Blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
blog fotograficzny