Dania główne

niedziela, 10 marca 2013

Składniki:

*ziemniaki ugotowane (przeciśnięte przez praskę)

*mąka ziemniaczanna

Farsz:

*500g. mięsa mielonego

*cebula

*pieprz

*sól

*natka pietruszki

Ponad to:

*boczek

*cebulka

*100g. margaryny lub innego tłuszczu

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaki ugnieść w naczyniu i podzielic na 4 równe części. Jedną część wybrac i wypełnic mąką ziemniaczanną. Zagnieść ciasto.

Mięso podsmażyć z cebulą i przyprawami na patelni. Dodać  natke pietruszki i wymiezać. Mięsem nafaszerować kluski . Ugotować w osolonej wodzie. Polać rozstopionym tłuszczem z cebulka i boczkiem.

12:45, kuchareczka1993 , Dania główne
Link Komentarze (1) »
wtorek, 05 marca 2013

Składniki:

*4 filety z łososia

*szklanka bulionu warzywnego

*szklanka białego wytrawnego wina

*2 marchewki

*pietruszka

*1/4 selera

*cebula

*3 łyżeczki żelatyny

*cytryna

*2 liście laurowe

*4 ziarna jałowca

*4 ziarna pieprzu

*biały pieprz

*2 białka

*2 gałązki koperku

*ogórek

*2 łyżeczki czarnego kawioru

 

Sposób przygotowania:

Łososia umyć. Ogórek pokroić w plasterki. Koperek opłukać. Cebulę pokroić w piórka. Marchewke , pietruszke oraz seler pokroic w plasterki.

Podgrzac bulion, dodać wino, sok z cytryny, warzywa z wyjątkiem ogórka, liście laurowe, pieprz i jałowiec, gotować 15 minut, Dodac łososia, gotować na małym ogniu 10 minut. Rybe wyjąć, ułożyć na półmisku. Dwa filety ozdobić plasterkami ogórka , koperkirm oraz kawiorem.

Wywar przecedzić przez gazę. Doprawic solą i białym pieprzem, rozpuścić żelatynę. Łososia zalać galaretką, odstawic do lodówki do zastygnięcia.

18:37, kuchareczka1993 , Dania główne
Link Dodaj komentarz »

Składniki:

*opakowanie mrożonego ciasta francuskiego

*8 kiełbasek pieprzowych

*100g. pieczarek

*średnia cebula

*300g. żółtego sera

*olej

*sól

*pieprz

 

Sposób przygotowania:

Ciasto francuskie rozmrozić. Pieczarki oczuścić, cebulę obrać, podzielić na ćwiartki, następnie wszystko zemleć. Rozgrzać olej, dodać zmielone grzyby i smażyć aż odparuje nadmiar płynu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Ciasto francuskie posmarować grzybami, podzielić na 24 kwadraty. Ser pokroić w plasterki, ułożyć po jednym na kawakach ciasta. każdą kiełbaskę pokroić na 3 części, zawinąć w ciasto z serem, skleić brzegi, ułożyc na blasze wyścielonej papierem do pieczenia . Piec 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C.

18:16, kuchareczka1993 , Dania główne
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 03 marca 2013

Składniki:

*400g. ziemniaków

*1 cukinia

*3 marchwie

*200g. twarogu

*ogórek

*1 jajko

*1/2 szklanki mąki

*50g. kiełków rzodkiewki

*2 łyżki jogurtu naturalnego

*olej do smażenia

*sól

*pieprz

*gałka muszkatołowa

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do warzyw dodać mąkę, jajko, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Z masy formować na patelni małe placki i smażyć na złoty kolor. Ogórek obrać, umyć, zetzrć na tarce o dużych oczkach. Twaróg rozdrobnić widelcem, dodać jogurt, ogórek, przyprawić solą i pieprzem. Placki podawać z twarogiem. Przed podaniem posypać kiełkami rzodkiewki.

21:25, kuchareczka1993 , Dania główne
Link Dodaj komentarz »
piątek, 01 marca 2013

Składniki:

*1,5 kg. papryki czerwonej

*3 pomidory

*500g. kiełbasy

*3 duże cebule

*sól

*pieprz

*majeranek

*vegeta

*olej do smażenia

 

Sposób przygotowania;

Pomidory obierz ze skórki i pokrój na ćwiartki. paprykę pokrój w paski, kiełbasę w talarki a cebulę drobno posiekaj. W dużym naczyniu rozgrzej olej i podsmaż lekko na nim cebulę. Dodaj kiełbasę i podsmaż do miękkości. Następnie włóż paprykę, wszystko starannie wymieszaj i duś na wolnym ogniu przez 20 minut. Gdy papryka będzie półmiękka, dodaj pomidory. Gotuj jeszcze około 10 minut aż wszystkie składniki będą miękkie. Na końcu dodaj przyprawy. Podawaj z chlebem.

21:28, kuchareczka1993 , Dania główne
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 28 lutego 2013

Składniki:

*500g. mielonego mięsa

*300g. pieczarek

*1 mała cebula

*1 szklanka zmielonych płatków kukurydziannych

*sól

*pieprz

*1 łyżka masła

*2 jajka

*1 szklanka mąki

Sposób przygotowania:

Mięso mielone wyrób i przypraw. Cebulę drobno pokrój i zeszklij na maśle, dodaj pokrojone pieczarki i smaz aż woda odparuje. Dopraw solą i pieprzem. Z miesą mielonego zrób kulki, do środka włóż pieczarki i uformuj kotleciki.Panieruj w mące, jajku i płatkch kukurydziannych. Smaż na oleju z obu stron.

11:03, kuchareczka1993 , Dania główne
Link Dodaj komentarz »

Składniki:

*700g. ziemnaików

*250g. mąki pszennej

*1 jajko

*sól

*300g. truskawek

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaki ugotuj w mundurkach, obierz, przepuść przez maszynkę i ostudź. Z mąki , ziemniaków, jajka i soli zagnieć gładkie ciasto. Ukulaj z niego wałek i pokrój na krążki o grubości 3 cm. Na każdym ułóż truskawkę i oblep ją ciastem, formując kulki. Knedle wkładaj do wrzącej wody i gotuj 2-3 minuty od wypłynięcia. Na talerzu możesz polać smietaną,stopionym masłem i posypać cukrem.

10:55, kuchareczka1993 , Dania główne
Link Dodaj komentarz »
sobota, 23 lutego 2013

Składniki:

*pierś z kurczaka

*oliwa

*200ml. śmietany 18%

*200 ml. wody

*2 łyżki mąki

*sól

*pieprz

*1 łyżeczka czosnku granulowanego

*1 łyżeczka ziół prowansalskich

 

Sposób przygotowania:

 

Pierś pokroić w kostkę i podsmażyc na oliwie.  W naczyniu mieszamy wszystkie składniki wraz z przyprawami. Dodajemy do podpieczonego kurczaka i doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając. Kurczaka dusić około 5 minut pod przykryciem . Podawać z ryżem i gotowanymi warzywami.

 

21:38, kuchareczka1993 , Dania główne
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 21 lutego 2013

Składniki:

*makaron nitki

*śmietana

*żółtka

*ser parmezan

*sól

*pieprz

*boczek wędzony

*natka pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Makaron ugotuj  na ala dente .Boczek przysmaż na patelni. Śmietanę , żółtka oraz parmezan wymieszać razem i zagotować, doprawić solą i pieprzem. Dosypać posiekaną pietruszke i wymieszać. Podawać z ugotowanym makaronem. Na wierzch dodać parmezan.

10:00, kuchareczka1993 , Dania główne
Link Komentarze (1) »
środa, 20 lutego 2013

 

 

Składniki:

*400g. mielonej szynki wieprzowej

*2 jajka

*4-5 łyżek bułki tartej

*olej do smażenia

 

 

Sposób przygotowania:

Do mielonej szynki wbij 1 jajko i dodaj tyle bułki tartej by powstała gładka masa którą da się uformować. Dopraw masę solą i pieprzem.

W osobnym naczyniu przygotuj rozkłócone drugie jajko oraz pozostałą bułkę tartą.

Na patelni rozgrzej olej. Z masy uformuj niewielkie owalne kotleciki. Panieruj je w jajku a następnie w bułce tartej i wrzucaj na patelnię. Smaż na rumiano około 10 minut.

Usmażone nugetsy wyłóż na papierowy ręcznik by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.

 

 

11:14, kuchareczka1993 , Dania główne
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 17 lutego 2013

Składniki:

*500g. makaronu świderki

*2 łyżki oleju

*2 cebule

*2 puszki tuńczyka w kawałkach

*1/2 opakowania pomidorków cherry

 

Sposób przygotowania:

Makaron ugotuj. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż posiekaną cebulę. Następnie dodaj osączonego tuńczyka z zalewy i smaż jeszcze przez chwilę. Następnie pokrój pomodorki cherry i dodaj na patelnię. Smaż jeszcze dwie minuty i następnie wymieszaj z makaronem.

22:03, kuchareczka1993 , Dania główne
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 10 lutego 2013

Składniki:

*600g. filetów z dorsza lub mintaja

*4-5 pomidorów

*6 ziemniaków

*2-3 cebule

*kilka różyczek brokułów

*4 łyżki oleju

*przyprawa do ryb

*łyżka sosu sojowego

*sok z połowy cytryny

*koperek

*ostra papryka

*sól

 

Sposób przygotowania:

Filety pokroić w kostkę, skropić cytryną i oprószyć przyprawą od ryb. Odstawić na 15 minut.

Pomidory sparzyć, obrać i pokroić na kawałki. Cebulę pokroić w półplasterki, podsmażyć na oleju, dodać pokrojone na cząstki surowe ziemniaki, brokuły i mieszając, smażyć kilka minut. Gdy ziemniaki lekko się zrumienią, dodać pomidory, rybę, wlać ćwierć szklanki gorącej wody, sos sojowy i dusić pod przykryciem na małym ogniu aż ryba i ziemniaki będą miękkie. Przyprawić papryką i solą, obficie posypać koperkiem.

22:24, kuchareczka1993 , Dania główne
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 07 lutego 2013

Składniki:

*2 kawałki schabu

*2 cebule

*1/2 papryki czerwonej

*2 plasterki sera

*jajko

*bułka tarta

*mąka

*sól

*pieprz ziołowy

*tłuszcz

 

Sposób przygotowania:

Schab rozbij tłuczkiem. Oprósz solą i pieprzem. Kotlety obtocz w  mące, póżniej w roztrzepanym jajku i następnie w bułce tartej.Usmaz na rozgrzanym tłuszczu.

W rondlu rozpuść kawałek margaryny, dodaj do niej pokrojoną w kostkę cebule oraz pokrojoną w kosteczkę paprykę. Cebulę z papryką zeszklij na złoty kolor.

Pod koniec smażenia schabowych nałóż na wierzch przygotowaną cebule z papryką i przykryj plasterkiem sera.

17:51, kuchareczka1993 , Dania główne
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 05 lutego 2013

Składniki:

*piersi z kurczaka

*pieprz CYANNE

*1 jajko

*mąka 1/2 szklanki oraz do opanierowania

*mleko

*sól

 

 

Sposób przygotowania:

Piersi pokrój w zdłóż na paseczki grubości 0,5-1,0 cm. Oprósz solą oraz pieprzem.

Do miski wbij jajko, dodaj troszkę soli, 1/2 szkl. mąki, odrobinę mleka oraz 1 łyżeczkę pieprzu cyanne. Wszystko dokładnie wymieszaj blenderm . Cisto nie może byc za rzadkie. Przelej je do mięsa i wymieszaj łyżką. Do pojemnika nasyp mąkę i delikatnie nie wgniatając i ubijając oprósz stripsy mąką. Wrzucaj do frytkownicy na ok.165 st.C i smaz na złoty kolor.

 

Porada:

Podawaj z frytkami oraz ulubionym sosem.

16:03, kuchareczka1993 , Dania główne
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 04 lutego 2013

Składniki:

* 2 piersi z kurczaka

*pół opakowania mrożonego szpinaku

*2 plastry żółtego sera

*2 łyżki oliwy

*1 niewielka cebula

*2 ząbki czosnku

*2 łyżki śmietany gęstej

*sól

*pieprz

*bułka tarta

*mąka

*jajko

 

Sposób przygotowania:

Piersi rozbij tłuczkiem. Oprósz solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej oliwe i zeszklij na niej drobno posiekana cebule i czosnek. następnie dodaj rozmrożony szpinnak , chwilę podduś , zabiel i śmietaną i dopraw przyprawami. Na każdym kawalki mięsa ułóż ser i łyżkę szpinaku. Zawiń dokładnie w roladę. Jeżeli się nie trzymie można spiąć wykałaczką.

Roladki obtocz dokładnie w mące, jajku i następnie bułce. Smaż na patelni lub w frytkownicy.

17:14, kuchareczka1993 , Dania główne
Link Dodaj komentarz »
sobota, 02 lutego 2013

Składniki:

*500g. wątróbek drobiowych

*3-4 młode cebulki

*1/2 szklanki bulionu z kostki

*1/3 szklanki śmietany 18%

*łyżeczka mąki

*łyżka musztardy

*1/4 łyżeczki tymianku

*1/4 łyżeczki cząbru

*2 łyżki oleju

*50 g. masła

*pieprz

*sól

 

Sposób przygotowania:

Na patelni rozgrzać olej z połową masła, obsmażyć na nim wątróbki na złoto, posolić, posypać świeżo zmielonym pieprzem. Przełozyc do rondla, a na patelni rozpuścić reszte masła, zeszklić na nim drobno pokrojone cebulki, następnie wsypać mąkę, chwilę smażyć i wciąż mieszając wlać zimny bulion. Przygotowaną w ten sposób zasmażkę zagotować, dodać zioła i musztardę, wymieszac i przelać do wątróbki. Dusić na małym ogniu 10 minut.

 

17:03, kuchareczka1993 , Dania główne
Link Komentarze (1) »
piątek, 01 lutego 2013

Składniki:

*2 łyżi soku z cytryny

*sól

*pieprz

*1 łyżka masła

SOS:

*4 brzoskwinie w puszce

*1 mała papryczka

*1/2 zielonej papryki

*papryka ostra w proszku

*2 łyżki oleju

 

Sposób przygotowania:

Porcje łososia skrop sokiem z cytryny. oprósz solą i pieprzem. Ułóż w naczyniu na każdej połóż trochę masła. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piecz 20 minut.

Brzoskwinie odsącz i pokrój w kostkę. Drobno pokrój papryki. na patelni rozgrzej olej, wrzuć brzoskwinie i papryki. Przykryj i duś 10 minut. Dopraw ostrą papryką i pieprzem. Łososia podawaj z porcją pikantnego sosu i ryżem lub kaszą.

17:20, kuchareczka1993 , Dania główne
Link Komentarze (1) »
sobota, 24 listopada 2012

Składniki:

*1,5 kg. karpia

*2 cytryny

*3 łyżki mąki

*2 jajka

*1,5 szklanki bułki tartej

*olej, masło

*2 łyżki stsrtego żółtego sera

*3 ząbki czosnku

*poł pęczka natki pietruszki

*pół pęczka szczypiorku

*pieprz

*sól

*gałka muszkatołowa

*koperek

 

Sposób przygotowania:

Dzwonki karpia oprusz solą. Cytrynę sparz i przekrój na pól. Wyciśnij sok bezpośrednio na karpia. Każdą porcję oprósz mąką, zanurzaj w roztrzepanych jajkach i panieruj w bułce tartej.

N apatelni rozgrzej 2 łyzki oleju z 1 łyzką masła. Karpia smaż na złoty kolor. Przełóż do żaroodpornego naczynia. Zapiekaj około 15 minut w temp. 160 stopni C.

Kostke miękkiego masła utzryj ze startym serem, posiekanym czosnkiem, natka i szczypiorkiem. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Przygotowane masło ziołowe mocno schłoź. Następnie powycinaj z niego foremką kółka. Gotowego karpia ułóż na półmisku . Na każdym kawałku umieść porcję masła ziołowego. Udekoruj koperkiem oraz cytryną.

20:55, kuchareczka1993 , Dania główne
Link Dodaj komentarz »
sobota, 10 listopada 2012

Składniki:

*2 przednie golonki

*czosnek

*1/2 l. piwa

*1 kostka bulionowa

*2 marchewki

*2 pietruszki

*1 seler

*szklanka śmietany

*olej

*1 łyżka mąki ziemniaczanej

*sól

*papryka

*pieprz

*zioła

 

Sposób przygotowania:

Golonka umyj. Kilka ząbków czosnku obierz, posiekaj w słupki.Ponacinaj głęboko golonki i naszpikuj czosnkiem.

Piwo połącz w misce ze sporą szczyptą pieprzu, mielonej papryki, soli i ziół (majeranek i tymianek.. Taką marynatą zalej golonki. Odstaw na 2 h.

Następnie mięso wraz z marynatą przełóż do dużego garnka. Dodaj kostkę bulionową i wlej tyle wody by golonki były zakryte. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 2 h.

Warzywa oczyść, pokrój w słupki. Dodaj do mięsa 15 minut przed końcem gotowania. Golonki wyjmij, osącz, obsmaż na oleju aby miały chrupiącą skórkę.

Wywar gotuj aż odparuje i zgęstnieje. Połącz z śmietaną i mąką, dopraw. Polej podzielone na porcje golonki.

20:26, kuchareczka1993 , Dania główne
Link Dodaj komentarz »

Składniki:

*4 plastry schabu bez kości

*1 łyżka ziaren kolorowego pieprzu

*2 łyżki oliwy

*1 łyżka musztardy

*mąka

*jajko

*bułka tarta

*sól

*pieprz

*olej

*1/2  słoika żurawiny

 

Sposób przygotowania:

Plastry mięsa umyj, osusz starannie papierowym ręcznikiem, ułóż na desce i rozbij tłuczkiem. Włóż do miski.

Kolorowy pieprz rozetrzyj w moździerzu i wsyp do miski z mięsem. Dodaj oliwę, pół łyżeczki soli i musztardę. Wymieszaj starannie, odstaw na 1-2 h. w chłodne miejsce.

W osobnych miseczkach przygotuj mąkę, bułkę tartą oraz rozkłócone i posolone jajko. Panieruj kotlety na przemian w mące, jajku a na koniec w bułce.

Na patelni rozgrzej olej. Wkładaj ostrożnie kotlety i smaż po 3-5 minut z każdej strony.

Gotowe kotlety wyjmij i osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku.

Na każdym kotlecie ułóż porcję słodkiej żurawiny lub np. konfitury z jarzębiny.

20:10, kuchareczka1993 , Dania główne
Link Komentarze (1) »
sobota, 03 listopada 2012

Składniki:

*600g. twarogu mielonego

*150g. kaszy manny

*50g. masła

*3 jajka

*3 łyżki mąki

*sól

*cukier waniliowy

Do polania:

*2 łyżki masła

*1 łyżka tartej bułki

*owoce w syropie

 

Sposób przygotowania:

Twaróg przełóż do miski. Dolej stopione i przestudzone masło. Dodaj też roztrzepane jajka, kaszę, mąkę i cukier waniliowy. Wymieszaj składniki.

Zagotuj wodę i ją posól. Dłońmi obsypanymi mąką formuj okrągłe knedle. Wkładaj je na wrzątek i gotuj 6-7 minut.

Knedle wyjmij łyżką cedzakową. Na patelni rozpuść masło i wymieszaj je z bułką. Polej nim knedle. Możesz też dodać owoce w syropie lub konfiturę.

 

Porada:

Jeśli masz ochotę na knedle z np. gulaszem  to zamiast cukru waniliowego dodaj pół łyżeczki soli.

 

18:18, kuchareczka1993 , Dania główne
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 01 listopada 2012

Składniki:

*4 duże udka z kurczaka

*cytryna

*4 cieniutkie plastry pancetty lub innego wędzonego boczku

*łyżka oleju

*sól

*pieprz czarny

*gałązka rozmarynu

 

Sposób przygotowania:

Udka umyj, osusz i wyluzuj z kości, nacinając mięso przy stawie. Oprósz solą, pieprzem, skrop sokiem z połowy cytryny i owiń plastrami boczku.

Na patelni rozgrzej olej i szybko obsmaż udka ze wszystkich stron na rumiano.

Drugą połowę cytryny pokrój w plasterki( razem ze skórką) , obłóż nimi obsmażonego kurczaka. Z rozmarynu poodrywaj igiełki i obsyp nimi udka. Następnie wstaw patelnię z udkami do nagrzanego piekarnika do 190 st. C. na 25 minut.

Porada:

Do tak przygotowanych udek wyśmienicie będzie pasował sos na bazie jogurtu naturalnego , doprawiony solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny.

19:01, kuchareczka1993 , Dania główne
Link Dodaj komentarz »
piątek, 26 października 2012

Składniki:

*1 puszka moreli w syropie

*1/2 białej kapusty

*1 cebula

*300g. piersi z kurczaka

*2 łyżki oleju

*2 łyżki mąki

*50 g. masła

*1 szklanka śmietany

*1 szklanka ryżu

*pomidor

*sól

*pieprz

*chili

*curry

 

Sposób przygotowania:

Morele pokrój na kawałki. Kapustę poszatkuj.Cebulę posiekaj. Mięso pokrój w kostkę, przesmaż na oleju, odłóż. Na tym samym oleju przesmaż cebulę z kapustą. Podlewaj wodą, duś 5 minut.

Przygotuj zasmażkę z masła i 2 łyżek mąki. Wlej śmietankę. Podgrzewaj aż sos zgęstnieje. Dopraw go solą, pieprzem, chili i curry. W 2 szklankach wody ugotuj ryż. Składniki zapiekanki wymieszaj, przełóż do formy, polej sosem. Na wierzchu połóż plastry pomidora. Piecz 30 minut w 180 st. C.

19:18, kuchareczka1993 , Dania główne
Link Dodaj komentarz »
środa, 24 października 2012

Składniki:

*1,5 kg. żeberek

*1 cebula

*tymianek

*2 ząbki czosnku

*2 pomarańcze

*2 łyżki masła

*1 słoik dżemu pomarańczowego

*1 szklanka keczupu

*olej do smażenia

*sól

*pieprz

 

Sposób przygotowania:

Żeberka oczyść, umyj, osusz i podziel na mniejsze porcje.

Cebulę obierz i drobno posiekaj. Kilka łodyżek tymianku pokrój na kawałki. Obrany czosnek przeciśnij przez praskę. Pomarańcze wyszoruj, sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w półplasterki.

Zrób pomarańczową marynatę. W wysokim garnku rozgrzej masło, wrzuć cebulę i czosnek. Krótko przesmaż. Następnie dodaj dżem, keczup oraz tymianek. Zagotuj i zdejmij z ognia.

Żeberka oprósz solą oraz pieprzem. Krótko obsmaż na rozgrzanym oleju. Włóż do garnka z marynatą , wstaw do lodówki na godzinę.

Po tym czasie ułóż je na brytfance , poprzekładaj pomarańczami. Piecz pod przykryciem w temp. 200 st. C. przez około 1,5 godziny.

 

16:50, kuchareczka1993 , Dania główne
Link Dodaj komentarz »

Składniki:

*1 kg. schabu bez kości

*2 ząbki czosnku

*tymianek

*250 g. pieczarek

*1 cebula

*2 łyżki masła

*2 łyżki bułki tartej

*2 łyżki natki pietruszki

*sok z cytryny

*1 łyżka startego żółtego sera

*100g. wędzonego boczku w plastrach

*sól

*pieprz

 

Sposób przygotowania:

Schab umyj i osusz. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę lub rozetrzyj nożem na desce z łyżeczką soli.

Mięso natrzyj tymiankiem, pieprzem oraz roztartym z solą czosnkiem. Przykryj i wstaw do lodówki na godzinkę.

Po tym czasie wyjmij schab i rozetnij go tak aby uzyskać duży płat. Rozbij go bardzo delikatnie tłuczkiem do mięsa.

Pieczarki obierz, pokrój w plasterki. Cebulę drobno posiekaj.

Na patelni rozgrzej masło. Gdy się rozpuści wrzuć cebulę i pieczarki. Przesmaż i przestudź.

Do chłodnej masy dodaj bułkę tartą, posiekana natkę i drobno starty ser. Wymieszaj, dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Na płacie mięsa rozłóż farsz, zwiń roladę i zepnij wykałaczkami. Przełóż do brytfanny spięciem do dołu. Wierch obłóż plasterkami boczku. Wlej kilka łyżek wody. Piecz przez około 1h. w 180 st. C. cały czas podlewając tworzącym się sosem.

16:39, kuchareczka1993 , Dania główne
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2 , 3
Top Blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
blog fotograficzny