Desery

środa, 13 marca 2013

Składniki:

*250ml.kremówki

*250ml. tłustego mleka

*laska wanilii

*150g. cukru pudru

*4 łyżeczki żelatyny

*1 łyżka rumu

*150g. malin

*150g. jeżyn

*kilka listków mięty

 

Sposób przygotowania:

Żelatynę zalać 2 łyżkami ciepłej wody, odstawić na 5 minut. Podgrzać mleko, wymieszać z żelatyną. Wanilię przekroić na pół, wyjąć ziarenka, dodać do śmietanki. Wrzucić laskę wanilii i 100g. cukru, podgrzać. Wyjąć wanilię, śmietankę połączyć z mlekiem, przestudzić. Wlać rum, wymieszać.Przelać do foremek, wstawić na 4h .do lodówki.

Maliny i jeżyny opłukać.Trochę owoców odłożyć do dekoracji, do reszty dodać 40g. cukru, zmiksować.

Foremki na chwilkę zanurzyć w ciepłej wodzie. Panna cottę wyjąć na talerzyki, polać musem owocowy. Całość udekorować owocami.

10:31, kuchareczka1993 , Desery
Link Dodaj komentarz »
środa, 24 października 2012

Składniki:

*100g. masła

*10 żółtek

*sól

*50g. drożdży

*3 łyżki miodu

*500g. mąki

*1 szklanka kremówki

*tłuszcz

*200g. czekolady

*szklanka likieru pomarańczowego

 

Sposób przygotowania:

Do miski włóż miękkie masło. Dodaj żółtka, szczyptę soli, pokruszone drożdże oraz miód. Utrzyj na gładką masę.

Do przygotowanej masy wsyp przesianą mąkę. Wyrób ciasto. Odstaw w ciepłe miejsce na 5-10 minut.

W tym czasie ubij na sztywno kremówkę. Dodaj do podrośniętej masy. Raz jeszcze wyrób ciasto, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je wyrób. Formuj nie wielkie kulki i układaj je na posypanej mąką stolnicy, aby podrosły.

Pączki wkładaj na rozgrzany tłuszcz. Smaż pod przykryciem po 2-3 minuty z każdej strony. Wyjmij , osącz, polej rozpuszczoną czekoladą z likierem.

14:29, kuchareczka1993 , Desery
Link Dodaj komentarz »
środa, 19 września 2012

Składniki:

*50 g. drożdży

*1-2 łyżki cukru

*1/2 l. mleka

*2 jajka

*2 1/2 szk. mąki

*2-3 jabłka

*szczypta soli

 

Sposób przygotowania:

Drożdże zasypać cukrem, poczekać aż się rozpuszczą. Podgrzać mleko, ale tylko tak żeby było ciepłe. Zalać drożdże, następnie wbić jajka, wymieszać, dodać mąkę. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Obrać jabłka , wydrążyć, pokroić na plastry  o grubości ok. 0,5 cm.,zanurzyć w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju na małym ogniu.

 

19:34, kuchareczka1993 , Desery
Link Dodaj komentarz »

Składniki:

*1 butelka czerwonego wytrawnego wina

*2-3 ziarenka ziela angielskiego

*1-2 goździki

*troszkę cynamonu

*kawałek rozmarynu

*2 gruszki

*bita śmietana

 

Sposób przygotowania:

Wszystkie przyprawy dodać do wina i doprowadzić do wrzenia. gruszki obrać i przekroić je w pół, usuną pestki i wrzucić do gotującego wina . gotować ok. 10-15 minut. Gruszki trochę ostudzić, polać bitą śmietaną oraz na około gruszek na talerzu polać sosem z wina zagęszczonym 1 łyżką żelantyny.

18:46, kuchareczka1993 , Desery
Link Dodaj komentarz »
Top Blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
blog fotograficzny