Różne

wtorek, 05 marca 2013

Składniki:

*10 plasterków szynki parmeńskiej

*5 fig

*4-5 łyżek majonezu

*garść rukoli

 

Sposób przygotowania;

Rukolę umyć, dokładnie osuszyć, oderwać twarde ogonki. Figi pokroić w słupki.

Plasterki szynki posmarować majonezem, na środku ułożyć figi, ciasno zwinąć, ułożyć na talerzu wyścielonym rukolą.

18:55, kuchareczka1993 , Różne
Link Dodaj komentarz »
sobota, 23 lutego 2013

Składniki:

*2 matiasy

*1/2 cebuli

*2 ogórki konserwowe

*groszek zielony

*majonez

*śmietana

*1 jajko ugotowane na twardo

 

Sposób przygotowania:

Cebulkę pokroić w drobną kostkę wraz z ogórkami. Wymieszać z majonezem, odrobiną śmietany i groszkiem. Jajko przekroić na połowę i zawinąć w matiasy.Śledziki udekorować sosem majonezowym oraz groszkiem. Podawać z chlebkiem.

21:46, kuchareczka1993 , Różne
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 18 lutego 2013

Składniki:

*8 filetów z dorsza

*tymianek

*oregano

*estragon

*2 ząbki czosnku

PESTO

*1 pęczek bazylii

*1 ząbek czosnku

*garść orzechów włoskich

*czarny pieprz

*3 łyżki oliwy

*szczypta soli

 

Sposób przygotowania:

Filety pokrój na płaty, natrzyj ziołami i czosnkiem przeciśniętym przez praskę, ugotuj na parze.

Orzechy upraż na suchej patelni. Listki bazylii drobno posiekaj. Do pojemnika blendera włóż wszystkie składniki pesto, zmiksuj ale nie na zupełną miazgę. Rybne płaty posmaruj pesto, zawiń i przekuj wykałaczką.

 

21:36, kuchareczka1993 , Różne
Link Dodaj komentarz »
sobota, 09 lutego 2013

Składniki:

*300g. mąki

*300g. masła

*300g. gotowanej szynki

*1 mała papryczka chili

*2 ogórki konserwowe

*świeży koperek

*ostra papryka w proszku

*sól

*pieprz

 

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiej do miski, posiekaj nożem razem z połową schłodzonego masła. Dodaj 4 łyżki lodowatej wody oraz szczyptę soli. Szybko zagnieść kruche ciasto, uformuj kulę, owiń ją folią i odłóż na 30 minut do lodówki.

Szynkę przepuść przez maszynkę do mięsa, a nastepnie zmiksuj na gładki mus z resztą masła. Masę dopraw do smaku pieprzem i papryką.

Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek, a następnie wylep nim foremki na babeczki. Piecz w 200st. C około 20-25 minut.

Przestudzone babeczki napełnij musem szynkowym ( szprycą cukierniczą). Udekoruj papryczką chili, ogórkiami oraz koperkiem.

22:04, kuchareczka1993 , Różne
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 04 lutego 2013

Składniki:

*ziemniaki ( wg. ilości osób)

*mąka ziemniaczana

*łyża masła

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaki ugotować. Przecisnąć przez praskę lub ugnieść ugniatakiem do ziemniaków z dodatkiem masła. Lekko przestudzić. Podzielić ziemniaki na 4 równe część . Jedną część ziemniaków odłożyc na bok i wypełnić ją mąką ziemnaczaną. Dokładnie zagnieść wszystkie ziemnaki z mąką i uforomować niewielkie kulki.

Kluski wrzuć do wrzącej i lekko osolonej wody. Gotować 3 minuty od chwili wypłynięcia.

 

Porada:

Kto chce może dodac jajko, kluski sa wtedy twardsze czego ja osobiście nie robię.

 

16:44, kuchareczka1993 , Różne
Link Dodaj komentarz »
sobota, 02 lutego 2013

Składniki:

*2 ćwiartki z kurczaka

*jarzyny

*5 jajek ugotowanych na twardo

*słoik marchewki z groszkiem

*mała puszka kukurydzy

*żelatyna na 2,5 litra wody

 

Sposób przygotowania:

Z mięsa i  jarzyn ugotować rosół. Lekko go doprawić. Mięso obrać z kości i drobno pokroić. Jajka w plasterkach poukładać na dno miski, blaszki, kubków w zależności w czym się chce zrobić galaretkę. Na jajka wysypać groszek, marchewkę oraz kukurydzę. Następnie wyłożyć pokrojone drobno mięso. 2,5 litra rosołu wymieszać z żelatyną. Wszystkie składniki zalać rosołem i odstawić do stęgnięcia . Przechowywać w lodówce podawać z octem i chlebem.

21:38, kuchareczka1993 , Różne
Link Dodaj komentarz »
sobota, 24 listopada 2012

Składniki:

*150 g. rodzynek

*150 g. migdałów

*100 g. pierniczków

*2 łyzki masła

*1,2 l. jasnego piwa

*1-2 łyżki naturalnego miodu

 

Sposób przygotowania:

Rodzynki sparz wrzątkiem na sicie. Migdały sparz i obierz ze skórki. Drobne je posiekaj.

Pierniczki najlepiej wysuszone zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. W rondlu rozpuść masło, dodoaj starte pierniczki. Chwilę smaż na małym ogniu. W tym czasie w osobnym naczyniu zagrzej jasne piwo.

Energicznie mieszając ( najlepeij tzrepaczką) do rondla z pierniczkami powoli wlewaj gorące piwo. Gotuj na małym ogniu do czasu az powstanie gładki i lekko gęsty krem.

Na koniec dodaj rodzynki, migdały i miód do smaku.

20:34, kuchareczka1993 , Różne
Link Dodaj komentarz »

Składniki:

*600g. filetów śledziowych w occie

*3/4 szklanki mleka

*4 jajka

*1 duża cebula

*1 winne jabłko

*2-3 ogórki konserwowe

*3-4 łyzki majonezu

*sól

*pieprz

*cukier

*cytryna

*pomarańcza

 

Sposób przygotowania:

Filety  zalej mlekiem, odstaw na 1-2 godziny by straciły nieco octowy posmak. Następnie wyjmij je , osusz i pokrój wzdłóż na pojedyńcze paski filetowe.

Jajka ugotuj na twardo w osolonym wrzatku. Wyjmij, pzrelej zimną wodą a gdy ostygną obierz i pokrój w kosteczkę. Obraną , opłukaną i osuszona cebulę poszatkuj. Dodaj do jajek razem z obranym, pokrojonym w kostkę jabłkiem oraz posiekanymi ogórkami.

Majonez wymieszaj z odrobiną soku z cytryny, przypraw do smaku solą, pieprzem oraz sporą szczyptą cukru. Połącz z sałatka jajeczną.

paski śledzi zwijaj tak by powstały rożki. Zepnij je od spodu wykałaczkami, aby się nie rozpadły. Rożki napełnij przygotowanym farszem jajeczno - warzywnym. Odstwa na 2-3 godziny w chłodne miejsce. Przed podaniem rolmopsy przełóż na półmisek i udekoruj półplasterkami sparzonej pomarańczy.

20:07, kuchareczka1993 , Różne
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 06 listopada 2012

Składniki:

*600g. chudego twarogu

*400g. śmietany 18 %

*12 krakersów

*3 łyżeczki żelatyny

*1 cebula

*1 łyżka masła

*garść kurek

*pół pęczka szczypiorku

*1 łyżeczka czarnuszki

*sól

*pieprz

 

Sposób przygotowania:

Kurki dokładnie oczyść i je wysusz. Cebulę posiekaj i podsmaż na maśle. Dołóż do niej grzyby i duś 10 minut. Wystudź je, odlej nadmiar płynu i drobno posiekaj.

Twaróg zmiel dwukrotnie i wymieszaj go z śmietaną. Dodaj grzyby i posiekany szczypiorek. Przypraw solą i pieprzem.

Żelatynę rozpuść w 1/3 szklanki gorącej wody. Szeroką keksową albo kwadratową formę wyłóż folią spożywczą. Na dnie rozłóż krakersy. Wstaw do lodówki do stężenia.

Przed podaniem możesz posypać terrinę czarnuszką , która zaostrzy smak.

 

Porada:

Zamiast grzybów do serowej terriny można dodać 3 łyżki chrzanu , np. z słoika

18:27, kuchareczka1993 , Różne
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 22 października 2012

Składniki:

* 1 szklanka mleka

*1 szklanka mąki

*3 jajka

*olej do smażenia

*8 parówek

*bułka tarta

*sól

*pieprz

*słodka papryka

 

Sposób przygotowania:

Przygotuj ciasto naleśnikowe. W tym celu zmiksuj szklankę mąki ze szklanką mleka oraz wody ( najlepiej gazowanej) i jednym całym jajkiem. Dopraw do smaku szczyptą soli. Odstaw na pół godzinki by ciasto zgęstniało.

Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Usmaż na nim naleśniki. Każdą parówkę owiń w osobny placek.

Przygotuj dwa talerze. Na jednym rozkłóć pozostałe jajka. Wymieszaj je z solą, pieprzem oraz szczyptą słodkiej papryki.

Do drugiego naczynia wsyp bułkę tartą.

Ruloniki z parówkami obtaczaj na przemian w jajku oraz bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju.



*

14:51, kuchareczka1993 , Różne
Link Dodaj komentarz »

Składniki:

*1 op. mrożonego szpinaku w liściach

*200g. surowego boczku

*1 cebula

*3 ząbki czosnku

*1-2 łyżki mąki

*sól, pieprz

*gałka muszkatołowa

*2 łyżki gęstej śmietany

 

Sposób przygotowania:

Szpinak rozmróź, osącz na sicie. Wrzuć na patelnię, posyp obficie solą i duś na na małym ogniu tak długo , aż odparuje z niego nadmiar wody. ( 3-5 minut)

Surowy boczek pokrój w bardzo drobną kostkę. Przygotuj drugą patelnię. Rozgrzej ją i wrzuć boczek. Smaż, aż zacznie wytapiać się z niego tłuszcz.

Cebulę obierz, opłucz, osusz, pokrój w cienkie krążki. Obrane ząbki czosnku drobno posiekaj. Cebulę oraz czosnek wrzuć na patelnię z boczkiem i chwilę smaż na małym ogniu.

Wysmażone z boczku skwarki , zrumienioną cebulę oraz czosnek przełóż ostrożnie łyżką cedzakową do naczynia ze szpinakiem.

Pozostały na patelni tłuszcz podgrzej, wsyp mąkę i przygotuj złocistą zasmażkę. Szpinak wymieszaj z cebulą, boczkiem, czosnkiem i zasmażką. Jeszcze chwilę podgrzewaj , a następnie  dopraw do smaku solą , pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową.

Porcje szpinaku rozłóż na talerze. Każdą udekoruj kleksem ze śmietany.

 

14:21, kuchareczka1993 , Różne
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 20 września 2012

Składniki:

 

*0,5 kg. łososia

*sok z 1 cytryny

*sól

*pieprz

*4 łyżki oliwy

*cebula ( najlepiej czerwona)

*ogórki korniszony

*kapary

*jedno surowe żółtko ( nie musi być)

Sposób przygotowania:

Mięso odkroić od skóry. Drobniutko pokroić łososia . Rybę przełożyć do miski i wymieszać z sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Do miski dodać 4 łyżki oliwy ( oraz żółtko).

 

Porada:

Cebulkę pokrojoną w kostkę, ogórki oraz kapary podawać z tatarem obok na talerzu.

17:03, kuchareczka1993 , Różne
Link Dodaj komentarz »

Składniki:

*2-3 ziarenka ziela angielskiego

*1 łyżeczka curcuma

*kila ziaren pieprzu

*100. suszonej jarzyny

*1 łyżka suszonej cebuli

*2 łyżeczki przyprawy włoskiej

*2 łyżeczki lubszczyku suszonego

*3 łyżki soli

 

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki wymieszać i zmiksować.

16:33, kuchareczka1993 , Różne
Link Dodaj komentarz »
środa, 19 września 2012

Składniki:

*1 kg. truskawek

*1 puszka ananasów w zalewie ( kawałki).

*1 cytryna

*1 opakowanie żel-fructu 2:1

*500g. cukru

 

Sposób przygotowania:

Truskawki umyć, oderwać szypułki, przekroić na pół. Kawałki ananasa osączyć z zalewy. Owoce wsypać do garnka o dodać sparzoną skórkę z cytryny. Całość dokładnie wymieszać z żel-fructem, zagotować cały czas mieszając. do gotujących się owoców wsypać cukier, gotować jeszcze minutę. Zdjąć z ognia jeszcze chwilę mieszając . Gorący dżem przełożyć do słoików, szczelnie zamknąć.

19:12, kuchareczka1993 , Różne
Link Dodaj komentarz »

Składniki:

 

 *2 papryki

 *2-3 marchewki

*2 duże cebule

*1 duży seler

*4 łyżki oleju

*2 płaskie łyżki vegety

*300 ml. koncentratu pomidorowego

*5 łyżek cukru

 *łyżeczka chili

*2 łyżki octu

*1 opakowanie żelfixu

*1.2 litra wody

 

 

Sposób przygotowania:

Warzywa (razem powinny ważyć ok. 1 kg.) umyć, oczyścić, pokroić w kostkę. W głębokiej patelni lub w dużym rondlu rozgrzać olej, włożyć warzywa , posypać vegetą, smażyć kilka minut mieszając. Wlać litr wody i ugotować warzywa do miękkości. Dodać wymieszany z 0.2 l wody koncentrat pomidorowy, cukier i chili . Warzywa zmiksować , dodać ocet i ewentualnie jeszcze raz doprawić. Wsypać żelfix, dokładnie wymieszać. Chwilę podgrzewać cały czas mieszając. Wypełnić słoiczki po brzegi, mocno zakręcić, ułożyć do góry dnem i całkowicie ostudzić.

 

Porada:

Zamiast chili może być pieprz. Pasta wyśmienicie smakuje na kanapkach.

19:01, kuchareczka1993 , Różne
Link Dodaj komentarz »
Top Blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
blog fotograficzny