Pieczywo

wtorek, 26 lutego 2013

Składniki:

*300ml. wody

*500g. mąki pszennej

*35g. drożdży

*1 łyżeczka soli

*2 łyżki miodu

*3 łyżki kawy zbożowej rozpuszczalnej

*3 łyżki oleju

*50 g. suszonej żurawiny

 

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki oprócz żurawiny włóż do miski i bardzo dokładnie wyrób tak aby ciasto odchodziło od ręki. następnie dodaj żurawinę i wyrabiaj , aż owoce równomiernie rozłożą się w cieście. Przełóż do keksówki, wstawic od piekarnika nagrzanego do 70 st. C i zaczekać aż wyrośnie. Piecz w 180 st. C około 40 minut.

00:29, kuchareczka1993 , Pieczywo
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 01 października 2012

Składniki:

*680g. mąki pszennej do wypieku bułeczek

*200 ml. mleka

*200 ml. wody

*2 łyżeczki cukru

*7g. drożdży suchych lub 14 g. świeżych

*2 łyżki rozpuszczonego masła

*1 łyżeczka soli

Ponad to:

*1 jajko do posmarowania bułeczek

*sezam

 

Sposób przygotowania:

Do miski włożyć wszystkie składniki do przygotowania bułeczek. 

Wszystkie składniki należy wymieszać a następnie przełożyć na blat i wyrabiać.

Wyrobione ciasto należy przełożyć do miski , przykryć ściereczką o odstawić w ciepłe miejsce na 1h aby wyrosło. Gdy ciasto podwoi swoją objętość to należy jeszcze raz chwilę wyrabiać ciasto a następnie podzielić na 11-12 części.

Z każdej części formujemy kulkę, następnie układamy na blaszce i spłaszczamy je na placki.

Bułeczki należy jeszcze raz przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1h. Wyrośnięte bułki spłaszczyć leciutko, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem.

Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni C i piec ok. 15-25 minut w zależności czy piekarnik jest gazowy czy elektryczny.

12:49, kuchareczka1993 , Pieczywo
Link Dodaj komentarz »
Top Blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
blog fotograficzny