Muffinki i babeczki

czwartek, 14 marca 2013

Składniki:

*250g. mąki

*1 szklanka cukru

*2 cukry waniliowe i 1 aromat waniliowy

*1 łyzeczka proszku do pieczenia

*1 szklanka mleka

*1/2 szklanki oleju

*2 jajka

 *biała czekolada

 

Sposób przygotowania:

W jednym pojemniku wymieszać wszystkie suche składniki a w drugim wszystkie mokre skaładniki.

Mokre składniki dodaj do suchych składniki i wymieszaj niedbale. Wypełnij papilotki 1 łyżką masy , włóż kostkę białej czekolady i następnie przykryj druga łyzką masy. Piecz muffinki w piekarniku nagrzanym do 180st. C przez około 15-20 minut.

 

Składniki:

*1i3/4 szklanki mąki

*3/4 szklanki cukru

*1i1/2 łyzeczki proszku do pieczenia

*szczypta sody

*szczypta soli

*opakowanie cukru waniliowego

*żurawina

*1 szklanka mleka

*1/3 szklanki oleju

*1 jajko

 

Sposób przygotowania:

W jednym pojemniku wymieszac wszystkie suche składniki a w drugim pojemniku wszystkie mokre składniki. Mokre składniki dodac do suchych i wymieszac niedbale. Dodać żurawine i jeszcze raz wymieszać. Piec w piekarniku nagrzanym do  180st. C przez około 15-20 minut.

Ozdobić kremem wg. uznania.

środa, 13 marca 2013

Składniki:

*350g. mąki

*1/2 szklanki cukru

*2 łyżeczki proszku do pieczenia

*1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

*cukier waniliowy

*1/2 szklanki oleju

*jajko

*szklanka mleka

*szklanka jagód

*brżowy cukier do posypania

 

Sposób przygotowania:

W jedne misce wymieszać wszystkie sypkie składniki z wyjatkiej brązowego cukru a w drugiej wszystkie mokre składniki. Mokre składniki wlac do suchych i niedbale wymieszać. Dodać jagody i ponownie wymieszać.

Papilotki napełnić ciastem do 2/3 wysokości. Każdą posypać nie wielka ilością cukru brązowego. Wstawic do piekarnika nagrzanego do 180st. C i piec około 15-20 minut.

wtorek, 12 lutego 2013

Składniki:

*2 szklanki mąki

*3/4 szklanki cukru

*2 łyżeczki proszku do pieczenia

*2 łyżki kakao

*1/2 szklanki oleju

*1 jajko

*szklanka mleka

ponadto:

*400ml. śmietany 30%

*4 łyżki cukru pudru

*truskawki

 

Sposób przygotowania :

Przygotować sobie dwie miski. Do jednej dać mąkę, cukier, proszek i kakao a do drugiej olej, mleko i jajko. Wymieszać suche składniki oraz mokre. Mokre składniki dodać do suchych i wymieszać łyżką drewnianną. Foremki do muffinek wypełnić do połowy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i piec około 15 minut.

Śmietanę ubić z dodatkiem cukru pudru i udekorować muffinki .

Top Blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
blog fotograficzny