Serniki

wtorek, 19 marca 2013

Składniki:

Ciasto:

*1 i 3/4 szklanki mąki

*2 łyżki cukru pudru

*1 łyżeczka proszku do pieczenia

*3 żółtka

*130g. masła

Masa serowa

*1/2 kg. twarogu ( ja użyłam z Biedronki w kubełku)

*2 jajka

*1/2 szklanki cukru

*1 budyń waniliowy/śmietankowy

*70g. roztopionego masła

Beza

*3 białka

*1/3 szklanki cukru

Ponad to:

* 1 puszka brzoskwiń

 

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki na ciasto zagnieść i podzielić na 1/4 i 3/4. Oby dwie części zapakować do woreczka . 3/4  ciasta schować do lodówki na 30 minut a 1/4 do zamrażalnika.

Ciasto (3/4) wyłożyć na blaszkę i podpiec 1 piekarniku około 15 minut w 180st. C.

***

W tym czasie przygotować masę serową. Jajka należy utrzeć z cukrem. Następnie stopniowo dodawać twaróg. Miksować do połączenia się składników. Na koniec dodać budyń i roztopione i schłodzone masło. Wymieszać.

***

W drugiej misce ubić białka . Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier.

***

Masę serową wylać na podpieczone ciasto. Następnie na masie serowej ułożyć odsączone i pokrojone brzoskwinie . Na brzoskwinie wyłożyć pianę z białek i następnie twarde ciasto z zamrażalnika zetrzeć na tarce o dużych oczkach na wierzch ciasta.

Ciasto piec około 45 minut w 180 st. C.

17:55, kuchareczka1993 , Serniki
Link Komentarze (3) »
wtorek, 12 marca 2013

Składniki:

*500g. tłustego twarogu

*300g. malin

*2 galaretki malinowe

*szklanka kremówki

*opakowanie cukru waniliowego

*100g. cukru

*cytryna

*300g. okrągłych biszkoptów

 

Sposób przygotowania:

Jedna galaretkę malinową rozpuść w o połowę mniejszej ilości ciepłej wody niz podano na opakowaniu, przestudzić. Twaróg dwukrotnie zmielić, utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i kremówką.

Z cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok, dodac do galaretki, wymieszać , połączyć z masą serową. Tortownicę wyłożyc biszkoptami, przełożyć masę, wstawic do lodówki na 5-6 godzin.

Maliny zmiksować. Druga galaretke przygotowac według przepisu na opakowaniu, dodać do malin. Gdy zacznie tężeć , polać sernik. Odstawić na kilka godzi do lodówki. by galaretka stężała.

09:17, kuchareczka1993 , Serniki
Link Komentarze (1) »

Składaniki:

*1kg. tłustego twarogu

*10 jajek

*300g. masła

*350g. cukru pudru

*50g. kaszy mannej

*cukier waniliowy

*3 łyżki rodzynek

*1 łyżka mąki

*sól

*gotowa polewa czekoladowa do dekoracji

*płatki migdałowe do dekoracji

Spód:

*250g. mąki

*1 jajko

*150g. masła

*100g. cukru

*1 łyżka kakao

 

Sposób przygotowania:

Zimne masło posiekać z mąką. Dodać kakao, jajko, cukier i szczyptęsoli. Szybko zagnieść kruche ciasto. Cienką warstwą wyłożyć tortownicę, nakłuć widelcem, odstawic na 30 minut do lodówki. Piec 15 minut w piekarnku nagrzanym do 180 st. C.

Rodzynki zalać ciepłą wodą, moczyć 10 minut, osączyć. Twaróg zemleć. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Stopniowo dodawać żółtka a nastęnie twaróg. Wsypać kaszę manną i obtoczone w mące rodzynki. Białka ubbić z szczyptą soli, połączyć z masą. Ciasto przełożyć do tortownicy. Piec 1h. w piekarniku w 180 st. C. Ozdobić polewą czekoladową i płatkami migdałowymi.

08:12, kuchareczka1993 , Serniki
Link Komentarze (1) »
środa, 13 lutego 2013

Składniki:

*150g. herbatników

*100g. masła

*500g. serka homogenizowanego waniliowego

*250 ml. śmietanki kremówki

*2 łyżki cukru pudru

*1 łyżka żelatyny

*300g. malin

 

Sposób przygotowania:

Żelatynę rozpuść w 3 łyżkach gorącej wody.

Herbatniki włóż do woreczka i pokrusz. Wsyp do miski, dodaj masło i utrzyj.

Masę przesyp do tortownicy, ubij łyżką tak by powstał dość zwarty spód.

Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Dodaj do serka, delikatnie wymieszaj. Połącz z schłodzoną żelatyną.

Połowę masy wyłóż na spód ciastek. Posyp go 1/3 malin, przykryj pozostałą masą, wyrównaj wierzch, wstaw do lodówki. Na wierzchu deseru ułóż pozostałe maliny.

18:53, kuchareczka1993 , Serniki
Link Komentarze (1) »
środa, 06 lutego 2013

Składniki:

KRUCHE CIASTO:

*3 szkl. mąki

*4 łyżeczki cukru pudru

*1 łyżeczka proszku do pieczenia

*ok. 200-220g. masła

*5 żółtek

MASA SEROWA:

*1 kg. sera

*niepełna szklanka cukru

*3 jajka

*2 łyżki mąki

*125g. masła

PIANKA I DODATKI:

*1 puszka brzoskwiń

*5 białek

*3/4 szklanki cukru

 

Sposób przygotowania:

Na blat wysypać mąkę, dodać cukier puder, proszek do pieczenia, masło i posiekać aż masło będzie w mniejszych kawałkach. Dodać żółtka i zagnieść. Ciasto będzie lekko lepkie , zagnieść aż będzie jednolite, podzielić na 2 części i schować do zamrażarki.

Jajka na masę serową ubić z cukrem na puch. Dodać ser, mąkę i masło( roztopione lub w temp. pokojowej) i miksować.

Jedną część schłodzonego ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach na dno formy, na to wyłożyć masę serową, następnie brzoskwinie.

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Cukier dodawać stopniowo. Piankę wyłożyć na brzoskwinie.

Na koniec  zetrzeć druga część ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 st.C i piec 1 h. Sernik najlepiej smakuje wystudzony.

20:36, kuchareczka1993 , Serniki
Link Komentarze (4) »
środa, 24 października 2012

Składniki:

*200g. mąki

*100g. masła

*200g. cukru

*4 jajka

*sól

*700g. mielonego twarogu

*1 szk. śmietany

*czekolada

*200g. bakalii

*1 op. budyniu ( jeden ciemny)

 

Sposób przygotowania:

 

Z mąki, masła, połowy cukru, jajka oraz szczypty soli zagnieść ciasto. Wylep nim spód formy. Piecz 10-15 min w temp. 180 st. C.

Twaróg utrzyj z resztą cukru, 3 żółtkami, śmietaną, bakaliami i pianą z białek. Połowę wymieszaj z ciemnym budyniem i rozpuszczoną czekoladą a resztę z z jasnym budyniem.

Obie masy układaj na przemian na podpieczonym spodzie. Przemieszaj widelcem. Piecz godzinkę w 170 st. C.

14:09, kuchareczka1993 , Serniki
Link Dodaj komentarz »
Top Blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
blog fotograficzny